Nieuws, België, ACW -

ACW-voorzitter Patrick Develtere op Rerum Novarum: “Crisis heeft ons intern versterkt”

De Rerum Novarum-toespraak van ACW-voorzitter Patrick Develtere werd één lang en warm pleidooi voor het maatschappelijke middenveld. Neem ons overlegmodel weg en je verarmt de democratie”, aldus Develtere die afsloot met de belofte: “Het graan blijft staan, ook na de orkaan.”

woensdag 8 mei 2013 21:21
Spread the love

(foto archief)

De christelijke arbeidersbeweging gaat door één van de moeilijkste periodes uit haar 125-jarige geschiedenis. De ondergang van Dexia zorgde niet alleen voor een financiële aderlating voor de beweging maar maakte het ACW ook het middelpunt van een ongeziene moddercampagne.

Voorzitter Patrick Develtere bleef al die tijd de klappen opvangen en mocht nu in Onze-Lieve-Vrouw-Waver nabij Mechelen het podium beklimmen voor zijn derde Rerum Novarum-toespraak sinds hij in 2010 aan het hoofd kwam te staan van het ACW. Dat gebeurde in het prachtige decor van het Sint-Ursula-Instituut. Rerum Novarum is het feest van de christelijke arbeidersbeweging.  

Volgens Develtere komt het ACW versterkt uit die moeilijke periode. “Het mooie aan dit verhaal is dat het ons intern heeft versterkt. Bewust of onbewust is iedereen gaan nadenken wat het ACW voor hem of haar eigenlijk betekent. Velen zijn gaan beseffen hoe mooi en hoe krachtig onze beweging wel is.”

Twintig procent van de Vlamingen doet vier tot vijf uur per week aan vrijwilligerswerk. Veel van die mensen doen dat in één van de deelorganisaties van het ACW. Maar, zo zegt Develtere, dat vrijwilligerswerk is meer dan de overburen helpen. “We vinden dat het vrijwillig engagement van mensen zich niet mag beperken tot het helpen van de buurman om zijn BBQ aan te steken of tot het helpen van de overburen om de kinderen een uurtje na school op te vangen. Het vrijwillig engagement van mensen betekent ook dat er ruimte en waardering moet zijn voor die initiatieven die mensen samen nemen: in hun jeugd-beweging, hun culturele- of sportvereniging, hun ziekenfonds, hun vakbond, hun NGO, hun coöperatie of sociale onderneming.”

En dat middenveld wil ook dingen veranderen in de samenleving. Develtere: “Het gestructureerde middenveld wil op lokaal, regionaal, Vlaams en federaal niveau mee het beleid blijven bepalen. De vele overleg- en adviesorganen zijn geen overbodige kosten op de begroting. Voor ons zijn deze overleg- en adviesorganen een essentieel onderdeel van onze democratie. Een plek voor debat, voor woord en wederwoord, voor consensusvorming en dus ook een plek om te wegen op het beleid. Wegen op het beleid, dat doe je niet alleen via talkshows. Dat doe je niet alleen via opiniestukken in de krant. Dat doe je niet alleen via tweets. Dat doe je niet alleen via lobbywerk achter de schermen. Neem ons overlegmodel weg en je verarmt de democratie.”

Develtere maakte bekend dat het ACW een consultatie zal houden bij de leden om te bepalen waar de beweging zich op moet concentreren. Die voorstellen worden eind juni samengebracht op een ACW-raad.

Volgens Develtere zal het ACW de komende jaren nog meer als netwerk functioneren. “Daarbij versterken de partnerorganisaties elkaar onderling en gaan we nog meer samenwerken met andere organisaties die streven naar een sociale, duurzame en rechtvaardige samenleving”, aldus Develtere.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!