Alter Summit: voor een ander Europa
Athene, METEA, ACV-CSC METEA, AlterSummit 2013 in Athene, Alter summit -

Alter Summit: voor een ander Europa

donderdag 13 juni 2013 10:16
Spread the love

De uitbouw van een Europa op basis van gelijkheid, solidariteit en waarachtige democratie: dát is de prioriteit van het Alter Summit. Deze alternatieve top van verschillende sociale bewegingen, vakbonden en academische netwerken wil daarom de kern van het Europese beleid veranderen. Hierna organiseerde ze op 7 en 8 juni een grote Europese manifestatie tegen de bezuinigingspolitiek.

De instellingen van de Europese Unie en de Europese regeringen dienen de belangen van de financiële markten, zonder enig respect voor de soevereine rechten van de volkeren. Deze huidige ontwikkelingen ontwrichten de democratie en maken bovendien een sociaal beleid onmogelijk. De bezuinigingspolitiek drijft Europa in de armoede en de toenemende ongelijkheid brengt sociale samenhang in gevaar. Het voorspelbare gevolg is de opkomst van racisme, fascisme en uiterst rechts omdat het ongenoegen deels gericht wordt tegen migranten, armen, minderheden, buitenlanders en/of andere Europese volkeren. De beste manier om deze bewegingen te bestrijden is de bezuinigingspolitiek te beëindigen.

Het is onze verantwoordelijkheid om samen krachtsverhoudingen uit te bouwen en een echte Europese Sociale Beweging tot stand te brengen. We willen een eerlijke politieke, sociale en economische democratie verkrijgen in Europa. Toch zijn we niet naïef: dit proces is een strijd van lange adem, maar we willen eraan werken. ACV-CSC METEA zet zich daarom samen in met andere vakbonden, sociale bewegingen en academische netwerken, want zoals we al dikwijls herhaalden: “wie strijdt kan verliezen, maar wie niet strijdt, heeft al lang verloren”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!