ACV-CSC METEA roept woensdag 8 mei 2013 uit tot METEA-team dag
ACV, CSC, METEA, Team, Rerum, Novarum, 2013 -

ACV-CSC METEA roept woensdag 8 mei 2013 uit tot METEA-team dag

woensdag 8 mei 2013 11:48
Spread the love

Aan de vooravond van Rerum Novarum staat ACV-CSC METEA stil bij de belangeloze inzet die 10.000 militanten steeds leveren. In woelige tijden is het niet vanzelfsprekend om militant te zijn.

Met de ‘METEA TEAM Dag’ vestigt ACV-CSC METEA op 8 mei 2013 de aandacht op de ‘werking aan de basis’, met militanten en vrijwilligers. ACV-CSC METEA zet ze die dag in de kijker, zonder er telkens een brandend vuur bij te plaatsen.

Eén cliché willen we alvast doorbreken: vakbondswerk is zoveel meer, zoveel rijker dan in groene strijdkleuren actie voeren. Militanten zijn vaak degenen die het dichtst staan bij de collega’s, die met hen praten en die samen zoeken naar oplossingen.

ACV-CSC METEA kiest als thema bewust voor  ‘METEA TEAM Dag’, omdat dit verwijst naar de volledige ploeg militanten. Militantenwerk is immers geen individuele aangelegenheid, maar een ploegsport. Samen sterk, samen voorop, elke dag …

Ook in 2013 zal het feest van Rerum Novarum worden aangegrepen om de bekommernissen, wensen en voorstellen van de Christelijke Arbeidersbeweging kracht bij te zetten. Er mag niet vergeten worden dat die grote beweging getrokken wordt door vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten in ondernemingen en op lokaal vlak. ACV-CSC METEA kiest daarom bewust voor 8 mei (de dag vóór Rerum Novarum), om deze positieve boodschap in de kijker te plaatsen. ACV-CSC METEA wil collega’s – werknemers regelmatig(er) laten stilstaan en nadenken bij de vrijwillige inzet van de militanten.

Namens alle leden en medewerkers wil ACV-CSC METEA zijn militanten alvast een heel aangename, sterke en deugddoende ‘METEA TEAM Dag’ toewensen.

What’s in a word?

Een vakbondsmilitant, nen délégué, een afgevaardigde, ne vrijgestelde… Waarschijnlijk zijn het oubollige termen, maar de militanten van ACV-CSC METEA zijn vandaag onmisbaar.

Door hun actieve inzet en hun engagement waarborgen militanten het democratische karakter van de werking en besluitvorming van ACV-CSC METEA. Belangenbehartiging, dienstverlening, onderhandelen en actie als moet. Militanten staan in voor het contact met leden en werknemers, ze vertegenwoordigen onze leden ten aanzien van de werkgever en ACV-CSC METEA, maar zij zijn vooral de vertegenwoordigers van onze organisatie naar buiten toe. Tegelijkertijd zijn onze militanten het fundament van en de onmisbare schakel in onze syndicale werking.

Zoals we al eerder zeiden: een militant van ACV-CSC METEA is iemand die bereid is de waarden van de organisatie te verdedigen en uit te dragen. Elke dag spannen militanten zich in voor hun collega’s op de werkvloer. Zij zeggen hardop wat anderen stilletjes denken en zijn woordvoerder van hun collega’s:

  • Als syndicaal afgevaardigde in het bedrijf.
  • Als kandidaat/verkozene bij de sociale verkiezingen.
  • Als actief lid van de ondernemingskern en/of in het beroepsverbond.
  • Als contactpersoon in ondernemingen zonder gestructureerde syndicale werking.

The A-TEAM – METEA TEAM

Ken je ze ook nog? Die stoere mannen van “The A-Team” die geen uitdaging of probleem uit de weg gaan. Dit populaire jeugdfeuilleton heeft ons alvast geïnspireerd om het van militanten onder de aandacht te brengen. Even onbaatzuchtig, gedreven en volhardend, altijd bereid om collega’s met raad en daad bij te staan: dat zijn de ACV-CSC METEA militanten wel!

Op onze affiche maak je kennis met 5 militanten die het belang van de METEA TEAM Dag en het belang van hun inzet voor de vakbond verwoorden:

Lynn Focke (27 jaar) uit Oudenburg (bij Oostende) werd militant bij Daikin via de jongerenkiescolleges en is in 2012 voor de tweede keer verkozen bij de sociale verkiezingen. Ze is inmiddels 5 jaar militant en heeft het zich nog niet beklaagd. “We hebben een goede militantenkern waar ik steun aan heb en bij wie ik terecht kan als ik vragen heb. De ondersteuning van het ACV is goed en er zijn heel veel informatiekanalen en brochures waarmee we onze werking kunnen opzetten.”

Olivier Chielens (36 jaar) uit Brugge is sinds 2 jaar militant bij VDL Bus Roeselare en werd vorig jaar verkozen voor een mandaat in de ondernemingsraad. Net zoals voor vele militanten is de kennismaking met het echte syndicale werk een overweldigende beproeving. Er zijn veel vormingsinitiatieven over tientallen thema’s en er is zo veel informatie te verwerken en te ontdekken.

Paul Fichera (29 jaar) uit Fleurus in Henegouwen is hoofddélégué bij Caterpillar in Charleroi. De onderneming werd enkele weken voor de fotoshoot geconfronteerd met een zware herstructurering. 1.400 mensen dreigen hun werk te verliezen. Hij is 9 jaar militant en is het nog lang niet beu. “Militant zijn geeft je de vrijheid om je te mogen uitdrukken, jezelf te ontplooien. Zo’n initiatief op 8 mei is broodnodig. Militanten hebben veel opdrachten en weinig voordelen. Het is belangrijk om jongeren te herinneren aan de rol van die militanten, want veel oudere militanten dreigen ons te verlaten. De militant is het steunpunt voor informatie.”

Issa Mamadou (53 jaar) uit Hamme (geboren in Nigeria) werkt bij Bexco en is er sinds 2007 lid van de syndicale delegatie. “Militanten worden bij ons zowel door de directie als door de collega’s gerespecteerd. Het is belangrijk dat je dat respect van beide kanten verdient om zo met z’n allen te kunnen praten over belangrijke dingen.”

Alain Tricot (40 jaar) uit Morlanwelz is inmiddels 8 jaar militant bij Ariston in Namur. Hij is lid van de syndicale delegatie. “Dit soort campagnes is zeker nodig. De werknemers zijn zich niet bewust van wat wij allemaal doen. Veel mensen krijgen enkel een beeld van onze activiteiten door hetgeen de media tonen: actie voeren, negatieve kritiek geven, … “

Ontdek meer over ACV-CSC METEA op www.acv-csc-metea.be.

 

take down
the paywall
steun ons nu!