Tine, Michiel, ikzelf en mijn zoontje Linus genieten van de eerste zonnestralen in de vuurcirkel. (foto: Jan Lietaert)
Gent, Urban farming, Stadslandbouw, Willem Van Gucht, De vooruit, Vooruit100,, Green Bastards, Zaadgoed, Zaadlobby, Farfield, ONBETAALBAAR, Jan Lietaert, Cooperette -

Waar komen Green-Bastardszaden vandaan?

maandag 27 mei 2013 11:00
Spread the love

We beginnen bij het begin: zaden en knollen, om in onze balkontuin te zaaien en te poten.

We kozen bewust voor ‘green bastards’. Maar hoe komen we daaraan? Bij de plaatselijke doe-het-zelver of tuinbouwcentrum hebben ze wel zaden, maar enkel van de bekende groenten en rassen. Niet echt wat we zoeken dus.

We zouden een bestelling kunnen plaatsen op www.denieuwetuin.be of op www.vreeken.nl.
Maar ook dat is niet geheel ons ding, hoewel beide bedrijven een prachtig alternatief aanbod hebben. (zeker eens checken)

We opteren ervoor om enkele individuen en projecten te bezoeken en laten ons door hen bevoorraden. Op die manier blijft het voor ons dus ook spannend. We weten niet wat er allemaal in de tuin terecht zal komen.

Om jullie mee te laten genieten van deze spannende zoektocht posten we hier verslagjes en foto’s van die bezoeken.


BEZOEK NR 1

Farfield

Op de grens Lovendegem – Vinderhoute bezoeken we Farfield. Een groen eiland omzoomd door oude haagbeuk contrasteert met de omringende traditionele landbouw. Op deze voormalige boomkwekerij is sinds oktober 2012 een prille permacultuurtuin, Farfield, in aanbouw. Zekerheid over het langdurig gebruik van de grond is er jammer genoeg niet. Tine, Stephan en Michiel nemen het risico en verzetten iedere maandag een pak werk in de tuin in aanbouw.

Oude hulst en appelbomen werpen schaduw op de droge zandgrond. De jonge bioboeren gaan voor een zo eetbaar mogelijke tuin, bestaande uit een deel eenjarigen en meerdere vaste planten. Moedig opteren de pioniers om zoveel mogelijk ervaringsgericht te leren. Een  inleiding tot de permacultuur bij Bert van het Voedselbos, google, youtubefilmpjes en literatuur vormen de basis van hun tuinkennis.

Uit het snoeihout van de omringende oude haagbeuk wordt de structuur van de tuin gebouwd.

Een composttoilet, een grote wormenbak en een koude bak werden uit recuperatiemateriaal vervaardigd. Tipi’s als steun voor erwten en bonen staan verspreid opgesteld. Diverse kweeksystemen zoals verhoogde bedden voor asperges en hegels kregen reeds een plaats. Verschillende teeltmethodes van aardappel worden in een leuke onderlinge competitie uitgetest. Voor de aardappelteelt wordt geen gebruik gemaakt van duur plantgoed. Enkele over twee gesneden bioknollen vormen het pootgoed. Op een schaduwrijkere plaats werd zwammenbroed van diverse soorten oesterzwam, shiitake en fluweelzwam geinjecteerd. Ook wordt er getest met de moeilijk kweekbare morieltjes. Na een studie van Bee Yourself blijkt er op het terrein plaats voor 10 bijenkasten, die binnenkort in een bijenhal geplaatst zullen worden. Een vuurkring wordt omarmd door een cirkelvorming verhoogd bed voor meerjarige planten en kruiden en vormt het centrum van de tuin. 

Onder de zon, in de ingesloten windarme tuin loopt de temperatuur reeds tijdens de eerste meidagen flink op. Moedig worden distels verwijderd. Ondertussen steken de eerste maisplantjes, een aspergescheut en enkele erwten hun kop boven de grond.

Prachtig, maar nog O zo pril en kwetsbaar.

http://www.farfield.be

take down
the paywall
steun ons nu!