Geert Cappelaere. Bron: Amnesty International Vlaanderen
Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Gent -

UGent reikt Amnesty Leerstoel uit aan kinderrechtenexpert Geert Cappelaere

Universiteit Gent kent de Amnesty International Leerstoel dit jaar toe aan Geert Cappelaere, een alumnus van UGent en al jarenlang een klinkende naam als internationaal expert en voorvechter van kinderrechten. De officiële uitreiking vindt komende woensdag 13 maart om 20 uur plaats in Vooruit in Gent. Geert Cappelaere zal die avond in een lezing de balans opmaken van dertig jaar VN-Kinderrechtenverdrag.

maandag 11 maart 2019 23:55
Spread the love

In februari vorig jaar stuurde UNICEF een opvallend persbericht de wereld rond over Syrië. Het was een blanco persmededeling met welgeteld één zin, een quote van Geert Cappelaere, de Regionale Directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika: “Geen enkel woord kan recht doen aan de gedode kinderen, hun moeders, hun vaders en hun geliefden.”

Voor de rest alleen aanhalingstekens en lege quotes. Enkel nog een voetnoot onderaan met duiding: “Wij hebben geen woorden meer om het lijden van kinderen en onze verontwaardiging te beschrijven. Hebben diegenen die dit leed veroorzaken nog woorden om deze barbaarse daden te rechtvaardigen?”

Zo uitte Geert Cappelaere zijn verontwaardiging over het lot van de kinderen in het belegerde Oost-Ghouta, de zoveelste episode van het gruwelijke conflict in Syrië. Het is niet dat Cappelaere zich neerlegt bij dergelijke uitzichtloze situaties. Nee, blijven hopen op beterschap en, vooral, onverdroten inspanningen blijven leveren om kinderen te beschermen en hun rechten te verdedigen, kenmerken zijn hele loopbaan. Een loopbaan die hem van de oorlogskerkhoven en WOI-slagvelden in zijn geboortestreek, de Westhoek, katapulteerde naar de frontlijn van de hedendaagse conflicthaarden en, vooral, de wereldwijde strijd voor kinderrechten. Met die strijd verwierf hij internationaal faam en erkenning.

Nog voor hij bij UNICEF begon, was Geert Cappelaere in ons land al met kinderrechten bezig. In de nasleep van de Dutroux-affaire werd hij voorzitter van de Koninklijke Commissie inzake het Seksuele Misbruik en de Uitbuiting van Kinderen. Hij was toen als onderzoeker verbonden aan UGent, waar hij ook zijn studies had gedaan. Hij schreef mee aan internationale verdragen en wetteksten voor de bescherming van mensen- en kinderrechten. Overheden en instellingen wereldwijd doen nog altijd op hem een beroep voor zijn expertise op het vlak van kinderrechten.

Het was bijna onvermijdelijk dat hij in 1999 bij UNICEF belandde, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Hij vertegenwoordigde de VN-organisatie onder meer in Sierra Leone, Jemen en Sudan, conflictgebieden waar hij terreinervaring opdeed inzake kinderrechten. Sinds 2016 is hij Regionaal Directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Niet bepaald een regio waar kinderen en hun rechten vertroeteld worden.

“Het is heel moeilijk om de ellende van me af te zetten”, zegt hij in een boodschap op YouTube. “Je wordt geconfronteerd met heel veel lijden van heel veel jonge kinderen. Maar ik ben erg trots dat wij als UNICEF, zelfs in het heetst van de strijd, er altijd zijn voor de kinderen. Dat we nog nooit, zelfs in een land als Syrië, onze rug naar kinderen toe hebben gedraaid. Dat we elke dag opnieuw hoop blijven garanderen voor de kinderen.”

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. Geert Cappelaere zal het woensdagavond in zijn lezing in de Gentse Vooruit, naar aanleiding van de Amnesty International Leerstoel, dan ook over dit verdrag hebben. In zijn lezing “Dertig jaar Kinderrechtenverdrag: universeel aanvaard maar niet universeel toegepast” zal hij een aantal vragen opwerpen en beantwoorden. Wat is de oorsprong van dit verdrag en waarom was een specifiek verdrag voor kinderrechten nodig? Wat zijn de belangrijkste verwezenlijkingen en hoe is het belang van kinderrechten geëvolueerd? Wat is de huidige stand van de kinderrechten en van de mensenrechten in het algemeen? Is de politieke steun ervoor nog altijd even breed als dertig jaar geleden? Daarnaast zal hij aandacht besteden aan de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, in het licht van zijn persoonlijke ervaringen.

Geert Cappelaere is de elfde persoon aan wie de Amnesty International Leerstoel wordt toegekend. De leerstoel gaat elk jaar naar iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor de mensenrechten wereldwijd. Vorige jaren waren dat onder meer schrijver Dave Eggers, zuster Jeanne Devos, anti-doodstrafadvocaat Clive Stafford Smith, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof Luis Moreno Ocampo, de Egyptische vrouwenrechtenactiviste Nawal El Saadawi en Peter Piot, wereldautoriteit inzake ebola- en aidsbestrijding en voormalig adjunct-secretaris-generaal van de VN. Vorig jaar viel de eer te beurt aan de Iraanse juriste en mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi.

De officiële uitreiking van de Amnesty Leerstoel vindt plaats op 13 maart om 20u00 in de Gentse Vooruit.

 

Het event is gratis, maar inschrijven is verplicht: klik hier.

take down
the paywall
steun ons nu!