Bron: Flickr
Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Gent - Vzw JONG

1 maand na verkiezingen trekt vzw JONG aan alarmbel: het verhaal van Amina

De toestand van de sociale woningen in de Sint Bernadette wijk in Gent haalde de nationale media. Terecht, maar de waarheid heeft ook zijn rechten: 1 maand na de verkiezingen is de realiteit in Gent nog dramatischer dan deze verhalen die aan de oppervlakte kwamen …. Als jeugdwelzijnsorganisatie wenst vzw JONG in tijden van politieke onderhandelingen het verhaal van Amina* te delen, simpelweg omdat zij het zelf niet kan doen.

donderdag 15 november 2018 16:40
Spread the love

De winter komt eraan …. Bij sluiting van een spelotheek staat er een dakloos gezin voor de deur. Vzw JONG kan hen wel iets aanbieden, maar de middelen zijn beperkt: een babbel, koffie, thee, beschutting voor de regen …

Amina is een meisje van 13 maanden en woont in Gent. Amina heeft een hele toekomst voor zich liggen, waarbij opgroeien nu haar belangrijkste taak zou moeten zijn. Toch start ze met de grootst denkbare achterstand in onze samenleving. Amina is namelijk dakloos.

Zij en haar ouders dwalen nu al dagen door de straten van Gent op zoek naar beschutting, voedsel en veiligheid. De bagage die ze bij zich dragen is het enige bezit. De vermoeidheid kan je van hen aflezen. De spelotheek lijkt op dat moment de enige plek om een paar uurtjes tot rust te komen. 

Even wat ruimte voor Amina om zich vrij te kunnen bewegen en te spelen. Haar ouders worden onrustiger naar mate de minuten verstrijken, ze maken zich zorgen om de nacht die komt.

Samen met de spelotheekmedewerkster bellen ze alle denkbare diensten af, op zoek naar een slaapplaats. Maar op deze vrijdagnamiddag lijkt dat een onhaalbare opdracht … vele diensten kunnen geen passende hulp bieden. De nachtopvang lijkt de enige mogelijke piste, maar helaas heeft de Gentse nachtopvang onvoldoende capaciteit om Amina structureel op te kunnen vangen. Een inkomhal van een bankinstelling vormt dan de enige plaats waar het gezin nog terecht kan. Een noodoplossing die intussen al dusdanig frequent is ingezet dat we eerder spreken van routine. 

Het voorbije jaar is veel gezegd over kinderarmoede en het (basis)recht op wonen. Diverse keren zijn mensen de straat op gegaan, om duidelijk te maken dat er zorg gedragen moet worden voor de dakloze gezinnen in Gent. Dat dak- en thuisloosheid kinderen en jongeren hypothekeert is een vaststaand feit. Dat dak- en thuisloosheid psychologische, pedagogische en sociale gevolgen heeft, is geweten.

Onder de koepel “Geen kind op straat” heeft Vzw JONG samen met andere middenveldorganisaties en bezorgde burgers zich aangesloten om dit signaal krachtig en duidelijk over te brengen en in gesprek te gaan met beleidsmakers. Toch blijkt nog steeds dat Amina niet de uitzondering is. Het aantal meldingen van dakloze gezinnen stapelt zich op. De crisissen worden talrijker en schrijnender. 

Het nieuws werd vlak voor de verkiezingen overheerst door de felle discussies over de staat van veel sociale woningen. Situaties waar we vol afschuw naar luisteren, allemaal mensonwaardige situaties.

Maar wat als je dan beseft dat Amina graag zou kiezen voor een huis waar de meesten van ons nog geen 30 minuten in willen blijven staan? Wat als dit haar enige kans zou zijn op de zekerheid van een plek om te slapen, niet enkel voor die avond maar voor alle andere dagen van de week. Wat als Amina niet het enige kind is in onze stad die maar wat graag zou kiezen voor een onleefbare woning?

Amina is niet alleen, er zijn meer dan 250 kinderen dakloos in Gent. VZW JONG wenst niet te oordelen over de oorzaak van hun kwetsbaarheid, maar probeert wel een stem te geven en op te komen voor hun belangen. 

Een kind is een kind met rechten en mensen zijn mensen met mensenrechten. Het is de taak van onze gekozen politici om deze te respecteren!

In tijden van politieke onderhandelingen vragen wij, als pluralistische organisatie, dan ook om verantwoordelijkheid op te nemen en ernaar te handelen. De verkozen politici dienen de mensenrechten van alle Gentse inwoners te respecteren, zo ook die van Amina. 

Vzw JONG

Input/geschreven door Kristel De Ost (spelotheekmedewerker), Martine Van Limbergen (spelotheekmedewerker), Nora Benchicar (gebiedscoördinator)

take down
the paywall
steun ons nu!