Foto: Comac
Verslag, Economie, Lokaal, Gent - Comac

Studenten van Comac voeren actie tegen samenwerking UGent met Monsanto

De Gentse afdeling van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, heeft donderdag 22 november actie gevoerd tegen de samenwerking van de UGent met de controversiële multinational Bayer-Monsanto. “De integriteit van UGent staat op het spel”, aldus Midas Van Dorpe van Comac Gent. Comac lanceert een oproep voor een interuniversitaire ethische adviescommissie.

donderdag 22 november 2018 17:12
Spread the love

De studenten verzamelden voor de faculteitsraad van de faculteit bio-ingenieurs, waar het bedrijf een leerstoel financiert. Tijdens de ludieke actie boden de studenten met Roundup bewerkte appels aan aan de leden van de faculteitsraad. Zo wilden ze aanklagen dat de universiteit legitimiteit geeft aan een bedrijf dat potentieel gevaarlijke producten op de markt brengt. Met de actie wil Comac dus de aandacht vestigen op de samenwerking tussen de UGent en Bayer-Monsanto, om hier een aantal vraagtekens bij te plaatsen.

De Duits-Amerikaanse multinational produceert onder andere Roundup. Dat is de meeste gebruikte onkruidverdelger ter wereld, maar het product is potentieel zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid omwille van het schadelijke bestanddeel glyfosaat. Daarnaast is Monsanto onder meer berucht voor het afhankelijk maken van miljoenen kleine boeren van haar producten, waarbij het malafide praktijken als afpersing en intimidatie niet schuwt.Foto: Comac

Studenten Midas Van Dorpe en David Sebrechts, beide van Comac, deden onderzoek naar de samenwerking tussen Bayer-Monsanto en de UGent, die de vorm heeft van een leerstoel aan de faculteit bio-ingenieurs. Midas van Dorpe: “We zijn bezorgd over de samenwerking van een universiteit, toch een publieke instelling met een maatschappelijke missie, met een bedrijf dat om de haverklap in opspraak komt voor misbruik van wetenschappelijk onderzoek, milieuverontreiniging, schaden van de volksgezondheid, intimidatiepraktijken en politieke inmenging.”

Dat de UGent in zee gaat met een bedrijf als Bayer-Monsanto, doet voor Comac dus veel vragen rijzen. “Bij het zoeken naar meer informatie, bijvoorbeeld officiële documenten over de samenwerking, stootten we op een waas van geheimzinnigheid. Zelfs de verkozen studentenvertegenwoordigers van de betrokken faculteit of de vakbond hadden geen weet van de documenten”, aldus Van Dorpe.Foto: Comac

Voor Comac bevestigt deze zaak het belang van een onafhankelijke, interuniversitaire ethische adviescommissie die openbare screenings publiceert van alle samenwerkingen, leerstoelen en eredoctoraten in de academische wereld. In zo’n commissie zouden naast studenten en academici ook vertegenwoordigers van het middenveld en de vakbond zitten. Het interuniversitaire aspect zou een buffer moeten vormen tegen de zelfbeschermingsreflex die vaak optreedt bij gelijkaardige commissies die in de schoot van de instellingen zelf worden opgericht.

“Dat is dus een Vlaamse bevoegdheid. Maar in afwachting daarvan kan en moet het rectoraat de samenwerking met Bayer-Monsanto kritisch herevalueren. De integriteit van de UGent staat op het spel. Dat de rector in de laatste Raad van Bestuur nog ‘meer beleidsvrijheid’ vroeg en minder ‘regeltjes en adviezen’ stelt ons dan zeker niet gerust”, besluit Van Dorpe.

take down
the paywall
steun ons nu!