Volgens het officiële verhaal is België niet betrokken bij de oorlog in Jemen. De praktijk wijst iets anders uit. Statistieken van de Nationale Bank tonen dat er gedurende de laatste twaalf maanden elke maand goederen geëxporteerd worden naar Saoedi-Arabië in de categorie vuurwapens en munitie. In 2018 ging het om een totaalbedrag van 184 miljoen euro.
De oorlog in Jemen maakte al meer dan 60.000 slachtoffers. De hongersnood als gevolg van de Saoedische zeeblokkade bedreigt de levens van meer dan 17 miljoen mensen. De VN noemt het de ergste humanitaire crisis ter wereld. De Saoedische coalitie maakt zich in Jemen schuldig aan grove schendingen van het internationaal recht.
Die schendingen blijven tot op vandaag ongestraft. Sterker nog, de Saudische coalitie blijft probleemloos wapens en munitie aankopen. Niet via illegale deals met dictatoriale regimes, maar via vergunde wapenexport door landen als Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België.
Antwerpen: schakel in de wereldwijde wapenhandel
Vredesactie publiceert vandaag een dossier waaruit blijkt dat tenminste een deel van de Belgische wapens en munitie het land verlaat via de haven van Antwerpen. De haven is een vaste halte voor de Bahri vloot, die er bijna maandelijks stopt. De organisatie publiceert vandaag een dossier over Belgische wapenexport naar Saoedi-Arabië. Hieruit blijkt onder andere dat in januari 2019 vier containers met oorlogsmunitie van FN Herstal werden ingescheept op de Bahri Tabuk, met als bestemming Saoedi-Arabië.
Ook vanuit andere landen vertrekken er wapens via die weg. Onderzoek linkte de Bahri vloot al aan de export van pantservoertuigen uit Canada, munitie uit Spanje en artillerie uit Frankrijk.
Saoedi Arabië is berucht voor het doorverkopen van vuurwapens aan allerhande gewapende groepen. Dat is ook wat er in Jemen gebeurt. Zowel de Duitse zender Deutsche Welle als Amnesty International documenteerden afgelopen maanden het gebruik van Belgische FN wapens door milities in Jemen.
Belgische wapens in Jemen
In 2018 vernietigde de Raad van State nog zes Waalse vergunningen naar Saoedi-Arabië. De bestaande Belgische exportregelgeving zou moeten verhinderen dat wapens die gebruikt kunnen worden bij schendingen van het internationaal humanitair recht een vergunning krijgen. Ook onder artikel 6 van het Arms Trade Treaty hebben overheden de verplichting om uitvoer te verhinderen die bijdraagt aan oorlogsmisdaden.
“We roepen de overheid op om alle wapenexport naar Saoedi-Arabië te stoppen,” zegt Bram Vranken van Vredesactie. “Ook klokkenluiders roepen we op om zich te melden. Alle informatie over de uitvoer van wapens via de Antwerpse haven is welkom”.
Instructies om informatie op een anonieme en veilige manier door te geven staan op www.vredesactie.be.