Foto: Feeding Hope
Nieuws, Milieu, Politiek, Lokaal, Gent - Feeding Hope

Moeders met baby’s trotseren vrieskou in Gent als aanklacht tegen klimaatverandering

Naar aanleiding van de grootste klimaatmars ooit in België en de COP24 in Polen, vatten enkele borstvoedende moeders vastberaden post in de Gentse haven. Met een artistieke protestactie roepen ze de regering op om dringend meer politieke moed en verantwoordelijkheid te tonen, vertaald in daadkrachtige acties, om samen klimaatverandering tegen te gaan.

donderdag 13 december 2018 15:11
Spread the love

“Ik nam deel aan de klimaatmars en was nadien enorm ontgoocheld door de berichten die ons bereikten dat België als een van de weinige landen tegen een Europees voorstel stemde rond energiebesparing. Ik voelde me boos en machteloos. Waarom laten we een minister – nota bene voor energie, leefmilieu en duurzame ontwikkeling – aanblijven die de dag na de klimaatmars zonder scrupules met een privé-vliegtuig naar een klimaatconferentie afreist? Waarom kan één partij een land blokkeren om een ambitieuzer energiebeleid en gemeenschappelijke klimaatambitie te ondertekenen? Ik wilde iets doen”, aldus Farah Laporte, een van de initiatiefneemsters van de actie.   

Ook voor Leen Van Waes, een van de co-organisatoren van Claim The Climate, was de respons van de regering na de historische mars een slag in het gezicht. “Op de klimaattop in Polen heeft een groep van 26 landen beloofd om ambitieuze klimaatdoelstellingen na te streven om klimaatopwarming zo veel mogelijk te beperken. België ondertekent deze verklaring niet en luistert ook niet naar de stemmen van 75.000 mensen die vorige week de straat op gingen. Dat is compleet onaanvaardbaar terwijl zo veel mensen een rechtvaardig klimaatbeleid eisen, in België en daarbuiten. Daarom moeten we nu druk blijven uitoefenen tot we gehoord worden.”

Een aantal moeders verzamelde zich na een oproep op sociale media met hun baby’s in de Gentse haven. Door hun kinderen op die plek de borst te geven, kiezen ze bewust voor een plaats die symbool staat voor de immense druk die op het klimaat wordt gelegd, door onze samenleving en vooral door ons economisch systeem.

“De verantwoordelijkheid voor ecologische keuzes wordt door een zwak milieubeleid doorgeschoven naar individuele burgers. Dat is minder problematisch voor de meest welgestelden onder ons, maar veel mensen hebben echter niet de middelen om de meest duurzame keuzes te maken: biologische voeding, elektrische wagens, eerlijke kledij, etc. De échte verantwoordelijkheid ligt bij de overheid, bedrijven, industrie. Alleen als er ook daar echte verandering komt, kan het tij pas keren”, stelt Hanne Daniels, een van de deelnemende vrouwen.

De vrouwen kozen bewust voor de symboliek van het moederschap: “niet alleen zullen de volgende generaties de gevolgen moeten dragen van het lak aan daadkracht van onze regering, als moeders beseffen we ook dat we de vervuiling en angsten uit onze omgeving meegeven aan onze kinderen, en dit moet stoppen.”

Het idee voor de actie ontstond toen kunstenares Maria Lucia Cruz Correia de vrouw ontmoette achter het Poolse burgerinitiatief ‘Polish Mothers on Tree Stumps’ tijdens TOAH (The Art of Organizing Hope) dat midden november in Gent plaatsvond. Deze beeldcampagne begon met een individuele protestactie van Cecylia Malik tegen de ongebreidelde boskap in Polen: een maand lang gaf ze haar zoontje de borst te midden van telkens een ander vernietigd bos in Krakow. Al snel volgden andere moeders het voorbeeld van Malik en kreeg de actie veel weerklank. Farah, Lucia & Leen waren onder de indruk van deze collectieve actie op plaatsen waar misdaden tegen de natuur worden gepleegd. 

“We willen hun initiatief ondersteunen en uitbreiden – in Gent, en daarbuiten. Hiermee sturen we een urgente boodschap terug naar Polen, waar de COP 24 deze week eindigt. We hopen dit op andere plekken te herhalen, en bovenal andere mensen te inspireren om actie te ondernemen.’’

Meer info: https://www.facebook.com/Feeding-Hope-368256557066462/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!