Rector Paul Van Cauwenberge (links) belooft de zaak te onderzoeken.
Nieuws, België, Stampmedia, Ugent, Israël, Defensie-industrie, Intal, Vzw vrede, COMAC, Academische wereld, Academische samenwerking, Paul Van Cauwenberge, Gents Actie Platform Palestina -

Protest tegen academische samenwerking tussen België en Israël

De organisaties intal, Vrede vzw, Gents ActiePlatform Palestina (GAPP) en de jongerenbeweging van de PVDA, COMAC, hielden op 2 mei een ludieke protestactie tegen de samenwerking van Belgische universiteiten met Israëlische defensiebedrijven aan het rectoraat van de UGent.

dinsdag 7 mei 2013 15:57
Spread the love

Een tiental leden van COMAC richtte in militaire outfit een checkpoint op aan de ingang van het rectoraat in de Sint-Pietersnieuwstraat, een knipoog naar de beruchte controleposten in de Palestijnse Gebieden. De actievoerders lichtten nieuwsgierige omstaanders in over hun doelstellingen en vroegen hen om een petitie te ondertekenen. De petitie eist dat de UGent een engagementsverklaring ondertekent om nooit meer deel te nemen aan projecten met militaire toepassingsmogelijkheden en om nooit meer samen te werken met Israëlische bedrijven uit de wapen-, defensie- en veiligheidsindustrie.

FP7

De protestactie kadert binnen een geheel van internationale acties die er kwamen naar aanleiding van de Boycott, Desinvestment and Sanctions-campagne (BDS). In 2005 lanceerden 171 Palestijnse ngo’s deze oproep tot internationale steun voor de  Palestijnse zaak. Ze beogen de stopzetting van de samenwerking van regeringen, bedrijven, internationale organisaties en universiteiten met het Israëlisch militair-industrieel complex.

Een artikel in het studentenblad Schamper berichtte eerder over deze academische samenwerking. Enerzijds zijn er Belgische universiteiten, zoals de KU Leuven en de Universiteit van Namen, die in het kader van het Europese FP7-programma (nvdr: het zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling) rechtstreeks samenwerken met defensiebedrijven zoals Israel Aerospace Industries en Israel Military Industries (IMI). Daarnaast werken andere universiteiten, waaronder de UGent, samen met het Technion Israel Institute of Technology.

Ethische engagementen

Stefaan Van Parys, vicevoorzitter van de Gentse afdeling van COMAC en medeorganisator: “De centrale doelstelling van het protest is het beëindigen van academische coöperaties tussen Belgische en Israëlische universiteiten die het Israëlische militaire apparaat dienen. Officieel verbieden de universiteiten projecten, die schendingen van de mensenrechten op om het even welke manier steunen. Welnu, Israël is reeds meermaals veroordeeld voor het schenden van de mensenrechten in de Palestijnse Gebieden en heeft reeds tal van VN-resoluties aan zijn laars gelapt. Desondanks werken verschillende Belgische universiteiten samen met Israëlische universiteiten en bedrijven die onder meer technologie voor militair gebruik ontwikkelen en produceren. Deze samenwerkingen staan haaks op de ethische engagementen van de universiteit.”

1.400 handtekeningen

Rector Paul Van Cauwenberge nam 1.400 handtekeningen in ontvangst. Hij zei daarop dat de UGent in het verleden reeds een verklaring heeft ondertekend om geen onderzoek met militaire doeleinden uit te voeren. Hij gaf toe dat die grens weliswaar niet altijd even eenduidig te trekken valt en beloofde de zaak te onderzoeken en de engagementsverklaring voor te leggen aan de Raad van Bestuur.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia –Seppe Malfait

take down
the paywall
steun ons nu!