Verslag, Nieuws, Cultuur, Lokaal, Boechout, Fatoumata Diawara, Tchebe Tchebe, Fekat Circus, Magic System -

Afrika troef op het Sfinks Mixed muziekfestival

BOECHOUT – Sfinks Mixed is een muziekfestival waar elk werelddeel te horen is. Dus kan ook Afrika niet ontbreken. Met circus, zang, dans of steltlopen (!) zorgden Tchebe Tchebe, Fatoumata Diawara, Fekat Circus en Magic System op zaterdag 28 juli voor extra kleur en ritme op de grasweide in Boechout.

zondag 29 juli 2012 01:09
Spread the love

De Togolees Tchebe Tchebe mocht zaterdag de tweede dag Sfinks Mixed op gang trappen. Togo heeft een zeer lange traditie van steltlopen en het land heeft deze sport tot een ware kunst verheven. Er zijn twee grote stijlen binnen het Togolese steltlopen: zij die een balletchoreografie brengen en zij die de traditionele vorm beoefenen. Tchebe Tchebe behoort tot deze laatste soort. Met hun dansen brengen ze ode aan de grote figuren van de voodoocultuur en aan de elfjes die deze dans meer dan 200 jaar geleden zouden hebben uitgevonden. Aan spektakel was zeker geen gebrek, want de steltlopers daagden mekaar ook uit met hun verrassende en acrobatische hoogstandjes met begeleidende live muziek en dit op stelten van soms wel vier meter!

Kort na de middag was het de beurt aan Fatoumata Diawara. Met haar album ‘Fatou’ maakte ze één van de beste wereldmuziekplaten van het jaar. Deze Malinese schoonheid heeft nog heel wat meer op haar palmares staan. Als kind was ze actief als danseres en later actrice tot haar ouders wilden dat ze trouwde. Daarom ontsnapte ze tegen de wil van haar familie uit Afrika om in Parijs bij de Franse straattheatergroep Royal Deluxe aan de slag te gaan. Die groep is  ons vooral bekend van hun recente tocht door Antwerpen met de reusachtige marionetten van De Duiker, zijn Hand en de Kleine Reuzin.  Naast haar acteerwerk speelt ze ook gitaar en was ze al te zien aan de zijde van Afrocubism, Damon Albarn en zelfs Flea. In Fatou, haar debuut, snijdt ze een aantal explosieve onderwerpen aan en komt haar sensuele stem mooi tot haar recht. Het publiek genoot relaxed van het optreden tot Fatoumata Diawara met opzwepende ritmes iedereen aan het dansen bracht.

In de vooravond was het tijd voor circus. Fekat Circus is een groep jonge artiesten die elkaar oorspronkelijk vonden in Ethiopië en circusworkshops gaven om jongeren weg te houden van het straatleven. Dit deden ze in samenwerking met een Italiaanse ngo. Door workshops te volgen konden deze jongeren hun tijd zinvol besteden en bleven ze op het rechte pad. Ze treden ook op in ziekenhuizen en scholen. Toen in ’98 de burgeroorlog in Ethiopië uitbrak, waren veel van deze groepen verplicht te vluchten en vonden ze elkaar terug in Europa. Fekat Circus mengt Westerse circustechnieken met Afrikaanse acrobatie en treden altijd met een live muziekgroepje. Jongleren met hoeden, slangenmensen, acrobaten, clowns, menselijke piramides, … Al het ondenkbare kwam aan bod!

Magic System mocht het Afrikaans gedeelte van zaterdag afsluiten. Dit Ivoriaanse viertal is al jaren populair met hun muziek die een aanstekelijke mix van wat ze ‘zouglou’ en ‘coupé décalé’noemen. Zowel binnen als buiten Afrika rijgen ze de hits aan elkaar. Ze verkochten al meer dan anderhalf miljoen cd’s, verzamelden dertien gouden platen in Frankrijk en Bob Sinclar remixte in 2002 één van hun nummers. Magic System verspreidt een boodschap van vreugde, zon en hoop, maar is ook zeer betrokken bij de maatschappelijke problemen van Afrika en rest van de wereld. De groep werkt daarom ook mee aan tal van sociale projecten. Momenteel zijn ze op tournee om hun eerste ‘Best Of D’Abidjan à Paris’ voor te stellen. Ook de Boechoutse weide werd door hen in vuur en vlam gezet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!