Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Sint-Andries, Openbare werken, Nationalestraat, Modewijk, Ann Sibhin -

Grondwerken Nationalestraat lopen voor op werkschema

ANTWERPEN - Op dinsdag 29 mei 2012 mocht districtsvoorzitter Chris Anseeuw in gezelschap van enkele andere notabelen de graafwerken in de Nationalestraat symbolisch opstarten. En zo kon de aannemer dan eindelijk aan de lang verwachte en noodzakelijke karwei beginnen.

woensdag 20 juni 2012 10:25
Spread the love

Noodzakelijk, jawel, want op donderdag 14 juni 2012 kreeg de straat na een felle regenbui alweer af te rekenen met vervaarlijke grondverzakkingen, wat nog maar eens bewijst dat het hoog tijd werd dat deze problemen in de centraal gelegen winkelstraat in het centrum van Antwerpen grondig worden aangepakt.

Bouwwerf

Ondertussen is de Nationalestraat tussen de Drukkerijstraat en de Sint-Andriesstraat herschapen in een bouwwerf en werden alle bomen op de Theodoor Van Rijswijckplaats weggehaald. De vrees dat het pleintje aan de Prekersstraat zou worden gebruikt als opslagzone voor bouwmateriaal blijkt onterecht.

De aannemer houdt zich strikt aan het afgesproken protocol dat er tussen het bouwbedrijf, het district en de bewoners werd afgesproken. “We zijn op dit ogenblik vooral bezig de kapotte en verouderde riolering in de ondergrond op de huidige werkzone te vernieuwen. Dit verloopt erg vlot zodat we zelfs een voorsprong hebben opgebouwd op het voorziene werkschema”, aldus een woordvoerder van het bouwbedrijf.

Dat is dus goed nieuws voor de buurt die uiteraard kreunt onder de hinder die de heraanleg van de straat teweeg brengt. Maar het feit dat de aannemer ook tijdens de vakantie van de bouwsector zal doorwerken, geeft de meeste betrokkenen voldoende moed om deze zure appel flink te blijven doorbijten.

Ann Sibhin

Onder de horecazaken ondervindt de Ierse pub Ann Sibhin, gelegen op de hoek van de Augustijnenstraat en de Nationalestraat, momenteel nog het meest de financiële effecten van de heraanleg. De pub moest 75 procent van haar terras prijsgeven waardoor de omzet op een maand tijd behoorlijk is gedaald.

“Gelukkig hebben wij in de loop der jaren een vast cliënteel kunnen opbouwen dat trouw blijft komen en zich dus niet laat afschrikken door de werken. Heel wat van onze klanten wonen buiten de stad of in de andere districten van Antwerpen en hoewel het openbaar vervoer al enkele maanden niet meer voor de deur stopt, merken we toch dat deze klanten ons niet in de steek laten. De Groenplaats is trouwens vlakbij en daar is nog wel openbaar vervoer hé.”

“Wij zijn bovendien erg opgetogen over deze werken. Als het volgend jaar allemaal achter de rug is, kan het alleen maar beter worden. Dat we tijdens deze periode een omzetverlies zullen boeken, wisten we al lang voor de werken werden opgestart. Dus hebben we voldoende reserves aangelegd om het inkomstenverlies te overbruggen. We hoeven zelfs geen personeel te ontslaan en kijken uit naar de lente van 2013 wanneer we ons terras terug volledig kunnen opstellen in een vernieuwde straat. Dan geven we met veel plezier een groot feest!”

Volkscafés

Dezelfde positieve geluiden hoor je ook in volkscafés zoals de Rooi Zon, de Boeksteeg of het Neuzeke. Die moeten het voornamelijk hebben van de buurtbewoners zelf en die blijven uiteraard komen.

“We voelen wel aan de omzet dat we inkomsten verliezen op toevallige passanten omdat er geen tram- en busverkeer meer is in de Nationalestraat Het koopjesvolk blijft toch wel wat weg”.

Maar de mensen van de horecazaken op het pleintje aan de Prekersstraat beseffen, net als de zaakvoerders van de Ann Sibhin, dat ze na de werken de geleden geldelijke schade snel zullen kunnen recupereren. Het pleintje zal worden heraangelegd en doorgetrokken tot aan de Van Craesbeeckstraat, zodat ze hun terrasjes kunnen uitbreiden en de omgeving een extra enclave van rust en kalmte zal verwerven die zonder twijfel het toevallige publiek weer zal aantrekken. Ook hier is men van plan volgende lente te feesten.

Modezaken en middenstand

De kleinere boetieks voelen het effect van de werken op hun portemonnee nog het scherpst aan. Vanuit deze hoek is het geweeklaag het grootst. Voor sommigen zal het een kwestie zijn om zo goed mogelijk te overleven, maar dat er enkele de lente niet zullen halen, is nu al duidelijk.

Modezaak Couscouscola Adembi gaf het inmiddels al op en sloot de deuren wegens een dramatische daling van de verkoop. Toch is het hier duidelijk dat de oorzaak van het wegblijven van de cliënteel niet enkel te wijten is aan de heraanleg van de Nationalestraat.

Zo toont het faillissement van Walter Van Beirendonck duidelijk aan dat de wereldwijde bankencrisis en de onstabiele economie hier ook een rol in speelt. Mode- en merkkleding zijn nu eenmaal niet goedkoop en door de financiële onzekerheid die heel wat mensen ervaren wordt er uiteraard bespaard op luxegoederen.

Wankele karretjes

De boer ploegt echter onverstoorbaar voort. De bloemenverkoper, de bakker, de beenhouwer en de apotheker klaagt niet. “Wij verkopen wel wat minder belegde broodjes”, zeggen ze bij de beenhouwerijen, “maar ons vast cliënteel blijft gewoon komen. Ook wij kijken uit naar een vernieuwde winkelstraat die hopelijk niet langer meer zal geteisterd worden door vervelende onverwachte grondverschuivingen.”

En de wat meer kapitaalkrachtige concerns zoals Zeeman, Brico, Delhaize en GB kunnen best wel wat omzetvermindering aan. Het enige nadeel dat weegt, is dat de vrachtwagens van de leveranciers niet meer voor de ingang van de magazijnen geraken zodat het personeel met wankele volgeladen karretjes de winkel moet bevoorraden vanuit de wat verdere gestationeerde vrachtwagen. Maar ook hier wordt deze tijdelijke extra inspanning met de glimlach getrotseerd.

Ouderen

De al wat oudere senioren klagen uiteindelijk nog het meest van allemaal. “Ik moet nu tot aan de Groenplaats lopen, mijnheer, om de tram te nemen. Die stopte vroeger voor mijn deur en ook de bus naar het Universitair Ziekenhuis stopt hier niet meer. Beseffen ze wel op het stadhuis hoe ver ik nu moet stappen om me te kunnen verplaatsten naar de dokter? Er zijn niet eens zitbanken meer om onderweg even uit te rusten. Het is een schande mijnheer!”

Positief effect

En zo verbijt iedereen deze moeilijke periode in de Sint-Andrieswijk op zijn eigen manier, de ene met al wat meer moed dan de andere.

“Maar het afsluiten van de straat heeft ook positieve effecten op de verkoop”, zegt een verkoopster van een modezaak. “Gisteren kreeg ik een dame in mijn winkel die hier al enkele jaren met haar auto passeerde, maar nooit een geschikte parkeerplaats vond om snel even te komen shoppen. Ze moest nu echter dringend naar het Christelijk Ziekenfonds, dat ook in de Nationalestraat is gelegen, deze keer zonder auto. En zie, ze kocht hier voor meer dan 4.000 euro aan kleren. Eindelijk ben ik in uw winkel geraakt, zei ze enthousiast. Prachtig toch!”

Zalige stilte

Maar het mooiste effect dat het afsluiten van de straat voor alle verkeer op de omgeving veroorzaakt, is de zalige stilte en de rust. Geen getoeter of belgerinkel meer van zenuwachtige automobilisten en opgejaagde chauffeurs van De Lijn.

Helaas zal dit veranderen als de Nationalestraat eind november dit jaar opnieuw voor alle verkeer zal worden opengesteld. Daarna start de aannemer de werken voor het egaliseren van de voetpaden en het opsmukken van de pleintjes en komt het rusteloze stadsgewoel, dat gemotoriseerd verkeer nu eenmaal veroorzaakt, onverbiddelijk terug.

En ook alle bomen die werden gekapt, worden vervangen door nieuwe. Er zullen zelfs meer bomen worden aangeplant dan voorheen. En zo zullen de bewoners tenslotte onder het lommer van het nieuwe groen onbezonnen en vrijpostig kunnen recupereren van deze tijdelijke genadeslag of gezellig napraten over de voorbije werken op de talrijke terrasjes die er dan in de wijk zullen zijn bijgekomen.

take down
the paywall
steun ons nu!