Jardim Gramacho - (foto: esquecidos.org)
Nieuws, Wereld, Rio+20, Dossier: RIO20, Dossier:RIO20 -

Rio sluit grootste vuilnisbelt van Latijns-Amerika

RIO DE JANEIRO — Aan de vooravond van de VN-duurzaamheidstop (Rio+20) heeft Rio de Janeiro de beruchte vuilnisbelt Jardim Gramacho gesloten. Die stond bekend als de grootste vuilnisbelt van Latijns-Amerika.

dinsdag 5 juni 2012 15:40
Spread the love

Gedurende meer dan dertig jaar heeft Jardim Gramacho, in het noorden van Rio de Janeiro, 60 miljoen ton afval verzameld, zonder dat dit behandeld of ingedijkt werd. Daardoor dijde het stort uit over een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer en ontstond een 50 meter hoge berg.

“Rio de Janeiro zal niet langer misdaden tegen het milieu toestaan”, zei burgemeester  Eduardo Paes zondag bij de plechtige sluiting van de vuilnisbelt, in aanwezigheid van milieuminister Izabella Teixera. Voor Brazilië is de sluiting ook symbolisch een belangrijke daad want van 20 tot 22 juni ontvangt Rio de VN-duurzaamheidstop.

De sluiting betekent niet dat een eind is gekomen aan de zware milieuschade, onder meer de massa’s giftige vloeistoffen die in de grond zijn terechtgekomen, zegt Vera Chevalier, directeur van milieuorganisatie Ecomarapendi. “Het is onmogelijk het beschadigde gebied te recupereren.”

De vuilnisbelt ging in 1978 open, in volle militaire dictatuur (1964-1985). Hij zou toen gedurende 20 jaar maximaal 3000 ton per dag ontvangen. Maar de sluiting sleepte veertien jaar aan en er kwam dagelijks bijna 9000 ton bij.

De sluiting kwam er toen in 2010 het nationale afvalbeleidsplan werd gelanceerd. Volgens dat plan moeten alle stortplaatsen op ongeschikte plaatsen vóór 2014 dicht.

Op de plaats van de gesloten vuilnisbelt komt een biogasinstallatie. Die moet het methaan van de stortplaats omzetten in “groen gas”, zegt de overheid.

take down
the paywall
steun ons nu!