Soedanees vluchtelingenkamp in Tsjaad. Foto: Henry Wilkins/Public Domain
IPS

1 jaar burgeroorlog Soedan, 8 miljoen mensen op de vlucht

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-agentschap voor de vluchtelingenagentschap UNHCR weten. Gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen van de Rapid Support Forces gaan onverminderd door.

donderdag 11 april 2024 15:47
Spread the love

 

Sinds 15 april 2023 hebben minstens 8,5 miljoen Soedanezen noodgedwongen huis en haard verlaten vanwege de burgeroorlog, volgens cijfers die de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op 9 april 2023 publiceert, wat neerkomt op meer dan een op zes inwoners.

De meesten zijn op de vlucht in eigen land terwijl 1,8 miljoen mensen de grenzen hebben overgestoken naar de buurlanden, in hoofdzaak naar Egypte. Volgens de VN is het een van de grootste huidige humanitaire- en vluchtelingenrampen ter wereld.

“Hoewel de oorlog al een jaar geleden begon, steken dagelijks nog duizenden mensen de grens over alsof de noodtoestand pas gisteren is uitgebroken”, zei UNHCR-woordvoerster Olga Sarrado op 9 april tijdens een persconferentie in Genève.

Overbelaste opvanglanden

Wie het oorlogsgeweld ontvlucht komt in overvolle kampen terecht waar niet kan voldaan worden aan basisbehoeften, zowel in Soedan zelf als in de buurlanden. Zo verblijven er 150.000 Soedanezen in het grensgebied met Tsjaad, dat nooit eerder zoveel vluchtelingen ontving.

De groene zones worden gecontroleerd door de RSF-rebellen. Map: ElijahPepe/CC BY-SA 4:0

In Zuid-Soedan, een van de armste landen ter wereld, arriveren elke dag meer dan 1.800 vluchtelingen. In Ethiopië, dat nu al een van de grootste vluchtelingenpopulaties op het Afrikaanse continent herbergt, kwamen het voorbije jaar minstens 50.000 nieuwe vluchtelingen aan. Deze landen zijn zwaar overbelast, volgens de UNHCR.

“De mensen die de grens oversteken zijn meestal vrouwen en kinderen en komen in afgelegen gebieden terecht met weinig tot niets. Zij zijn wanhopig op zoek naar voedsel, water, onderdak en medische zorg”, aldus Sarrado.

Eén van de grootste huidige humanitaire- en vluchtelingenrampen ter wereld (VN)

“Veel gezinnen zijn uit elkaar gerukt en verkeren in shock. Mensen, ook kinderen, hebben vreselijk geweld meegemaakt, waardoor psychosociale hulp een prioriteit is. Veel kinderen komen tevens ondervoed aan”, zegt ze.

Volgens waarnemers neemt het geweld tegen burgers niet af naarmate de burgeroorlog doorgaat, ook seksueel geweld gaat onverminderd door. Volgens UNHCR is de stedelijke middenklasse bijna volledig vernietigd: architecten, artsen, leraren, verpleegkundigen, ingenieurs en studenten hebben alles verloren.

Een jaar oorlog

Op maandag 15 april 2024 gaat de oorlog in Soedan zijn tweede jaar in. Het land is verwikkeld in een bloedige strijd tussen twee rivaliserende militaire facties: de Soedanese strijdkrachten onder leiding van generaal Abdel Fattah al-Burhan tegen de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) onder leiding van Mohammed Hamdan Dagalo.

Beide generaals vechten om de controle over de natuurlijke rijkdommen van het land – het straatarme Soedan is de tiende grootste goudproducent ter wereld.

Door de interne burgeroorlog is meer dan de helft van de bevolking afhankelijk van noodhulp. Bijna 18 miljoen mensen leven in acute voedselonzekerheid, volgens de VN. Amnesty International stelt vast dat beide strijdende partijen in de burgeroorlog zich schuldig maken aan ernstige schendingen van de mensenrechten.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!