John Hiatt is een van de grote namen op Cactus Festival 2012
Verslag, Nieuws, Brugge, Cactus Festival -

LuisterPost: Affiche Cactusfestival volledig

Het Brugse Cactusfestival (6, 7 en 8 juli) heeft zonet Blonde Redhead als laatste naam aan de affiche toegevoegd. Meteen een mooie aanleiding om eens nader in te gaan op dit fijn gebeuren in het Minnewaterpark.

dinsdag 29 mei 2012 08:04
Spread the love

Het Cactusfestival is al jaren een van de interessantste namen van de Belgische festivalzomer. Telkens wordt er een mix van oud en nieuw gepresenteerd die rock-, pop-, wereld-, soul- en rootsliefhebbers weet te verleiden om af te zakken naar het Minnewaterpark. Het gebeuren werkt echter ook al jaren aan een milieuvriendelijk beleid, lang voor de grotere broertjes op de hippe kar sprongen. Veelbetekenend is dat de festivalslogan dan ook van ‘Hear, see, feel the world’ veranderd werd in ‘Hear, see, GREEN the world’.

Maar eerst iets meer over het programma. Op vrijdag 6 juli komt er behoorlijk wat ijzersterke Europese muziek aan bod. Van Trixie Whitley – bluesy dochter van wijlen Chris Whitley en onderdeel van Daniel Lanois’ Black Dub-project – over Shantel & Bucovina Club Orkestar (Balkanbeats met een compleet zigeunerorkest), de IJslandse Emiliana Torrini en de Britse Paolo Nutini tot het Britse rockgezelschap Razorlight.

Zaterdag wordt het beste van Amerika gecombineerd met het beste van bij ons. Zo bijten Kurt Vile & The Violators de spits af en dat valt – wat ons betreft – niet te missen. Maar ook voor de rest van de dag reserveert u best een plaatsje voor het podium. Na de Australische oude bluesspecialist (!) CW Stoneking & Primitive Horn Orchestra komt zowaar Low, groep die met C’Mon één van de platen van 2011 maakte. Hetzelfde kan gezegd worden van Wait For Me, de nieuwste van Zita Swoon Group, alleen is die cd van dit jaar. Voor de ietwat oudere liefhebber komt dan Grant Lee Buffalo, een Amerikaanse band die de jaren ’90 mooi inkleurde. Sinds vorig jaar zijn ze weer samen. Daarna sterk werk van bij ons, het nog steeds behoorlijk jonge duo Black Box Revelation dat zonder blozen voor oude rot – zeg maar levende legende – John Hiatt & The Combo mag spelen. Hiatt schreef een reeks classics, speelde met Ry Cooder, Nick Lowe en Jim Keltner in Little Village en werd gecoverd door Bob Dylan en Iggy Pop. Maar dat wist u natuurlijk al. De avond wordt afgesloten door het eclectische popgezelschap Yeasayer die op de vooravond van hun derde cd nog even komen bewijzen dat ze ook na het bejubelde Odd Blood (2010) nog veel inspiratie en vuur in de aanbieding hebben.

Op zondag opent het Belgische Sx en meteen zijn de jaren ’80 terug! Daarna komt David Eugene Edwards (ex-Sixteen Horsepower) de menigte bezweren met zijn langlopend project Woven Hand. Om de balans te doen omslaan is er dan de soulspecialist Aloe ‘I Need A Dollar’ Blacc. Met Blonde Redhead krijgen we een Japans-Italiaanse formatie die de meest heerlijke gitaargolven op de mensheid weet af te sturen. Absynthe Minded hoeven we niet voor te stellen. Ze hebben een mooie nieuwe cd uit en van optreden weten ze telkens weer een feest te maken. Wat ook kan gezegd worden van de postrockers Explosions In The Sky die ons in hun lange composities telkens alle hoeken van de elektrische dynamiek laten horen. Volledig akoestisch is de soloset van Soundgardenzanger Chris Cornell. Om maar te laten blijken dat de man veel meer is dan een grunge-icoon. Afsluiter Daniel Lanois was actief met U2, Brian Eno en Bob Dylan in de studio en zelf een indrukwekkend leverancier van doorwrochte liedjes. CactusFestival 2012 heeft dus alles in huis, ook u?

Hear, see, GREEN the world

Cactus Festival is al lang greenminded. Vijftien jaar terug was er reeds een begin met een inruilstand. Sindsdien is het er alleen maar op vooruit gegaan, met aparte inzamelingen van de diverse afvalstromen, een 75-koppige milieucrew en een focus op milieuvriendelijkheid en herbruikbaarheid op alle vlakken. De energie voor het festival is deels afkomstig van alternatieve brandstof. De drank wordt grotendeels geschonken in bekers van PLA, materiaal dat volledige recyclage tot nieuwe bekers mogelijk maakt.
Ook de toeschouwers worden opgeroepen om hun duit in het groene zakje te doen. Zo wordt gevraagd om de boterhammen in een brooddoos mee te brengen en geen onnodige verpakkingen aan te slepen. Cactus Festival werd in 2010 trouwens door OVAM uitgeroepen tot voorbeeldfestival op het vlak van milieuzorg.

take down
the paywall
steun ons nu!