“Obama moet Rio+20 bijwonen”
Verslag, Nieuws, Wereld, Rio+20, Dossier: RIO20, Dossier:RIO20 -

“Obama moet Rio+20 bijwonen”

WASHINGTON — Een twintigtal Amerikaanse ngo's vraagt dat president Barack Obama zijn aanwezigheid op de VN-duurzaamheidstop Rio+20 volgende maand bevestigt.

dinsdag 22 mei 2012 12:46
Spread the love

“Obama’s aanwezigheid zou het kritieke belang van de top voor alle Amerikanen duidelijk maken, en bewijzen dat ons land erg bezorgd is over de urgente globale kwesties die onvermijdelijk onze veiligheid en ons welzijn zullen aantasten”, schreven de organisaties in een open brief. “Het zou benadrukken dat de VS vastberaden zijn om mee te dingen in de race naar een groene economie.”

Het Witte Huis onthield zich van commentaar, en verklaarde de brief nog niet ontvangen te hebben.

Rio+20 wordt voorgesteld als dé kans voor deze generatie om koers te zetten naar een duurzame, “groene” wereldeconomie. Maar de organisatie heeft het moeilijk om de wereldleiders naar Rio de Janeiro te lokken. Angela Merkel en David Cameron bijvoorbeeld zouden hun kat sturen. Obama zelf houdt de lippen nog stijf op elkaar.

“Amerikaans leiderschap in Rio is essentieel”, zegt Don Kraus, hoofd van het netwerk Citizens for Global Solutions. “Het wordt moeilijk voor Merkel, Cameron en andere staatshoofden om deze ontmoeting te missen als Obama wél naar Rio afreist. Geen enkel ander land kan volgens mij evenveel leiderschap in de schaal leggen.”

Kyoto

Twintig jaar geleden vond ook in Rio de Top van de Aarde plaats. Hier is de aanzet voor het Kyotoprotocol gegeven, nog steeds het belangrijkste verdrag in de strijd tegen de klimaatverandering. De Amerikanen hebben het protocol ondertekend, maar nooit geratificeerd.

De VS blijven de grootste economie ter wereld, de grootste consument van grondstoffen en de grootste vervuiler. Tegelijk heeft het land zich decennialang de invloedrijkste leider getoond in wereldwijde milieukwesties.

“We rekenen op de Verenigde Staten”, liet VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zich vorige maand in Washington ontvallen. Hij noemde de persoonlijke aanwezigheid van Obama op Rio+20 “cruciaal”.

– – – – – – – –
Auteur: Carey L. Biron

take down
the paywall
steun ons nu!