Angela Merkel en Nicolas Sarkozy: hun offensief voor een éénvormig Europees beleid ontziet de falende banksector en neemt de overheden en de werknemers in het vizier
Nieuws, Europa, Politiek, Lokaal, Financiële crisis, Leuven, STUK, DeWereldMorgen.be debatten, Debatten -

Europa en de neoliberale crisis – vierde ‘Ongehoord’ lezing op komst

Als nooit tevoren mag de Europese Unie zich in publieke belangstelling verheugen. Daar zijn echter bakken vol scepticisme en kritiek bij over de Europese ‘aanpak’ van de financiële en economische crisis. Voldoende stof voor een vierde Ongehoord debat van STUK en DeWereldMorgen.be op 7 mei 2012, met Jakub Patocka en Erik Wesselius.

dinsdag 24 april 2012 17:14
Spread the love

De Europese leiders doen er alles aan om de aanhoudende financiële crisis het hoofd te bieden. Maar ze blijven de oplossingen steevast zoeken in het bestaande kapitalistische systeem. Die dogmatische aanpak zorgt voor verschillende problematische gevolgen zoals een afzwakking van de internationale solidariteit (tussen bv. inwoners van Duitsland en Griekenland) en van de fundamentele democratische ingesteldheid en verantwoording op het Europese niveau.

Zijn de populaire veronderstellingen over de oorzaken en gevolgen van de financiële crisis juist? Zijn de economische sancties tegen Griekenland en andere ‘onderpresterende’ landen efficiënt en gerechtvaardigd? Hoe beïnvloedt het gebrek aan democratische verantwoordelijkheid van de politieke Europese leiders het beleid? Is het überhaupt mogelijk om de vroegere manier van denken los te laten en met meer duurzame en eerlijkere economische strategieën op de proppen te komen?

Voor dit debat werken STUK en DeWereldMorgen.be samen met Corporate Europe Observatory, de in Brussel gevestigde ngo die zichtbaar maakt en onderzoekt hoe bedrijven en hun lobbygroepen hun invloed (kunnen) uitoefenen op het Europese beleid. Deze Ongehoord wordt verbonden aan de conferentie ‘EU in Crisis’, die op 5 en 6 mei zal plaatsvinden in Brussel. Twee van de internationale sprekers komen naar Leuven om over deze onderwerpen te debatteren met het publiek. Moderator met dienst is Dirk Barrez, redacteur bij DeWereldMorgen.be.

Praktisch
maandag 7 mei 2012 om 20.00 uur
in STUK Auditorium – Naamsestraat 96, Leuven

Engels gesproken
GRATIS, maar gelieve te reserveren via ticket@stuk.be of 016 320 320

take down
the paywall
steun ons nu!