Verslag, Nieuws, De week in muziek, Billy bragg, Hugo claus -

LuisterPost: De Week In Muziek 10/02/2012

Concertinfo met Hugo Claus, Billy Bragg, Tony Joe White, Ólafur Arnalds, Peter Doherty, Bob Mould, Daniel Johnston, A Winged Victory For The Sullen Chamber Orchestra, Les Nuits, Rock Werchter… Verder meer over een nieuwe app in verband met concerten en een overzicht van de belangrijkste cd-releases van januari met microbespreking.

vrijdag 10 februari 2012 14:56
Spread the love

Concertnieuws

De PIAS Nites in Tour & Taxis hebben een verandering doorgevoerd: in plaats van Joan As Policewoman, komt nu Lisa Hannigan. Het volledige programma bevat onder meer op donderdag 16 februari Daan, Agnes Obel, Tom Smith (Editors) en Mogwai. Verder die dag ook Hannigan en First Aid Kit. Op vrijdag 17 februari Modeselektor, 2manydjs, Etienne de Crecy, M83 en Laurent Garnier.

Interessant is het project Liefste Ellendeling – Claus in Concert. Een herneming van het enige avondvullende muziekproject waarvoor Hugo Claus zijn teksten autoriseerde en zelfs een aantal exclusieve liedjesteksten voor maakte. De muziek is van Steef Verwee en de uitvoering is deze keer van Mira, Jenne Decleir, Stoffel Verlackt en Tim Vandenbergh. Voorstellingen op 29/2 en 1/3 in Theaterplatform Scala, Dendermondsesteenweg 163, 9000 Gent.

Ook de Brusselse Botanique heeft heel wat concertnieuws in de aanbieding. Op 10/03 komt School Of Seven Bells en op 14/03 Ólafur Arnalds.

Legendarisch swamprocker Tony Joe White komt naar de Arenberg in Antwerpen op 28 maart 2012. Exclusief concert voor Vlaanderen.

De Gentse Democrazy viert zijn dertigste verjaardag. Van 10 tot 14 april 2012 organiseren ze een feestweek, met reeds bevestigde optredens van Peter Doherty, Daniel Johnston, ‘t Hof van Commerce en Logistics. In het najaar is o.a. een tentoonstelling gepland, met materiaal van de voorbije 30 jaar.
Johnston staat ook op C-Mine Jazz in Genk op 14 april.

Een andere – en even controversiële – grote naam is Sinéad O’Connor die op donderdag 12 april  in het Koninklijk Circus, Brussel speelt. O’Connor brengt trouwens de nieuwe plaat ‘How About I Be Me And You Be You’ uit op 5 maart, geproduceerd door haar ex-man John Reynolds.

Accordeonist Tuur Florizoone speelt op dinsdag 24 april 2012 in AB en op 27 april barst aldaar het illustere The Dandy Warhols gegarandeerd uit de voegen.

Voor de liefhebbers is er het Roots & Roses Festival op 1 mei in Lessines/Lessen. Op het programma schoon rauw bluesrockend volk als daar zijn: Jon Spencer Blues Explosion , El Fish, Barrence Whitfield and the Savages, The Experimental Tropic Blues Band, The Fleshtones en Dan Sartain. Naast nog een cluster rootsrockbands.

Aroma di Amore is terug met een nieuw album: “Samizdat”. Op 9 mei stellen ze deze plaat ook voor in de AB.

Van 11 tot 20 mei is er ook de nieuwste aflevering van Les Nuits in de Botanique. Nieuwe namen daarvoor: Anaïs, C2C, Ghostpoet, Chilly Gonzales , Friends, Goose, Grimes, Mouse On Mars, The Experimental Tropical Blues Band, Laura Gibson, Maggie Björklund,  Milagres, Oxmo Puccino & Vincent Segal, Perfume Genius, Piers Faccini, Prinzhorn Dance School, Revolver, Rover, Sandro Perri, Siskiyou, Yacht…

In mei is er in de AB Silence Is Sexy met onder meer A Winged Victory For The Sullen Chamber Orchestra en verder Nils Frahm, Dustin O’Halloran (speelt dus ook apart), Hauschka, Jóhann Jóhannsson… (Tussen haakjes: A Winged Victory For The Sullen speelt in gewone bezetting op 26/2 ook in Brugge, zie concertkalender februari onder artikel voor meer details). 

De Gentse Handelsbeurs heeft dan weer voor 25 mei de Britse singer-songwriter Billy Bragg op de planken gezet.

Op 3/6 is het tijd voor nostalgie uit de jaren ’90: Bob Mould performs Copper Blue in de AB.

Drie dagen later concerteren The Dirty Three en Papa M in de AB. Voor liefhebbers van tegendraadse instrumentale muziek een must.

Rock Werchter heeft net 26 namen toegevoegd aan de line-up: Mumford & Sons, Incubus, Gossip, Milow, Selah Sue, The Kooks, Dropkick Murphys, Calvin Harris, Black Box Revelation, Skream ft. Sgt Pokes, James Morrison, My Morning Jacket, Rise Against, Mastodon,  Birdy Nam Nam, Noah & The Whale, Mac Miller, Bat For Lashes, Anna Calvi, Amon Tobin, Miles Kane, The All-American Rejects, The Maccabees, Other Lives, Nneka en James Vincent Mcmorrow.

Ook goed om te weten: sigur rós speelt dit jaar opnieuw liveconcerten. Eén festival – begin september – in de UK alvast, maar misschien staat er hier bij ons ook een groot festival op het lijstje?

Concert app

Clubcircuit, de koepelorganisatie van Vlaamse muziekclubs, en Réseau R.A.O.U.L., de muziekclubs en organisaties uit het departement Nord/Pas de Calais, pakken uit met hun eigen gratis smartphone applicatie onder de naam Borderlive. De Borderlive app zorgt ervoor dat de concertagenda van de muziekclubs in Vlaanderen en Noord-Frankrijk nu overal raadpleegbaar is. De app bevat alle info over het concert (datum, locatie, ticketprijs, beschrijving). Verder kan je voor concerten met online ticketverkoop ook rechtstreeks tickets aanschaffen via de app. Er is tevens de knop ‘Route’ voor de weg naar de concertzaal. De Borderlive app is gratis te downloaden en werkt uitstekend.

Overzicht van de beste releases van januari

Leonard Cohen – Old Ideas

Chairlift – Something

Howler – America Give Up

Rodrigo Leão  – A Montanha Mágica

Cardinal – Hymns
Bijna ongemerkt kwam de tweede plaat van Cardinal, Hymns, uit. Wie is Cardinal? Wel, een duo dat 18 jaar geleden haar debuut uitbracht. Indertijd totaal genegeerd omwille van de grunge, maar tijdloos. Nu is er eindelijk de opvolger van de twee perfectionisten en het resultaat is zalig. Voor wie een idee wil krijgen: denk aan een mix van The Beatles en Belle & Sebastian, maar dan Amerikaans. Een must.

Kathleen Edwards – Voyageur
Nog een plaat die veel meer aandacht verdient. Kathleen Edwards is geen rookie en ze heeft op haar nieuwe plaat zowaar de hulp van Justin ‘Bon Iver’ Vernon ingeroepen die blijkbaar tijd vond tijdens de sessies van zijn fabelachtige Bon Iver-cd om dit op te nemen en in te spelen. Het resultaat is zalige Americana, met Edwards sterk genoeg om het idiosyncratische geluid te overstijgen.

Jazzanova – Upside Down
Jazzy house blijft bestaan. Reeks van doorwrochte remixen met als hoogtepunt eentje door Henrik Schwarz.

Gonjasufi – MU.ZZ.LE
Mini-cd met daarop het meest persoonlijke werk van mr G. Herinnert aan de laatste van
Gil Scott-Heron.

Lana Del Rey – Born to Die
Ze kreeg heel de wereld over zich ‘omdat ze fake is’. Maar ons interesseert imago geen barst. Het is de muziek die telt en daar heeft ze duidelijk kaas van gegeten. Synthesizerpop van hoog niveau.

Laura Gibson – La Grande
Plaat genaamd naar een stadje en met de medewerking van Calexico’s Joey Burns, The Dodos’ Meric Long en Logan Kroeber en The Decemberists’ Nate Query en Jenny Conlee. Gibson klinkt daarbij steeds eigener en indringender.

Nada Surf – The Stars Are Indifferent To Astronomy
Melodieuze powerpop van de hoogste plank. Als goede wijn: beter met de jaren. Spijtig genoeg is het concert in de AB op 12/2 uitverkocht.

The Caretaker – Patience (After Sebald)
James Leyland Kirby soundtrack voor Grant Gee’s documentaire over de Duitse schrijver WG Sebald. Ook dit is een kunstwerk opgebouwd uit oud materiaal, meer bepaald Franz Schuberts ‘Winterreise’. Briljant.

Trailer Trash Tracys – Ester
Shoegazing voor gevorderden en propvol excellente songs.

Valentijntip

Nog op zoek naar het ideale valentijnscadeau? De nieuwe cd van Rosie Thomas (zangeres uit de entourage van Sufjan Stevens) With Love verschijnt die dag.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!