Wist je dat het Westen zich alweer in een oorlog stort tegen een Afrikaans land?
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Wist je dat -

Wist je dat het Westen zich alweer in een oorlog stort tegen een Afrikaans land?

Wist je dat Franse troepen deelnemen aan de militaire grondoperatie in Somalië en dat het VS-leger of het Franse leger Somalië de afgelopen dagen mee heeft gebombardeerd? Dat is gemeld door Keniaanse militaire kringen. Uiteraard wordt dit – net zoals in het begin van de oorlog tegen Libië - in alle toonaarden ontkend door de VS en geminimaliseerd door Frankrijk.[1]

woensdag 26 oktober 2011 18:31
Spread the love

Wist je dat:

– volgens The Economist het net een buitenlandse inmenging is die aan de oorzaak ligt van de huidige problemen in en rond Somalië, en dat de Somaliërs die alleen zelf kunnen oplossen? [2]

– de islamisten de macht naar zich toetrekken in post-Khaddafi-Libië? Ze hebben de ‘seculiere’ interim-premier Jibril tot ontslag gedwongen en een islamist op zijn post gezet. De sharia zal worden ingevoerd en alle wetten die tegen de islam ingaan zullen worden geschrapt. [3]

– het er heel slecht uitziet voor de vrouwenrechten in het toekomstige Libië? Zo werd nu al aangekondigd dat mannen voortaan geen toelating meer moeten hebben van hun vrouw om er een tweede te nemen. De gebeurtenissen in Irak voorspellen alvast niet veel goeds. Vóór de invasie in Irak konden vrouwen een job hebben, naar school gaan en ongesluierd op straat lopen. Vandaag is dat in regio’s waar de islamisten de plak zwaaien niet langer het geval. [4]

– er zich met de oorlog tegen Libië stilaan een Obama-doctrine aftekent? Het gaat om een militaire interventie gebaseerd op high-tech, een laag budget, weinig grondtroepen, gebruik van lokale milities of regionale legers, en een schrander gebruik van diplomatie en media. Het komt neer op het maximaliseren van invloed met een minimale inzet aan middelen. Benieuwd welke landen de volgende aan de beurt zijn. [5]

– UBS, een van de grootste banken ter wereld, vrolijk gigantische bonussen blijft uitbetalen ondanks grote verliezen? In het derde kwartaal was er een verlies van 2,3 miljard dollar, in die periode werd voor 1,5 miljard dollar aan bonussen uitbetaald. [6]

– de 50 procent armsten van de wereldbevolking 7 procent CO2 uitstoten, terwijl de 7 procent rijksten verantwoordelijk zijn voor de helft van de uitstoot? [7]

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Bronnen:

[1] ‘France to support Kenya’s incursion into Somalia’, 25 oktober 2011, http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-15446110; ‘Kenya Says Western Nations Join Fight in Somalia, as U.S. Denies Role’, 24 oktober 2011, http://www.nytimes.com/2011/10/24/world/africa/kenya-says-western-nations-have-joined-somalia-fight.html; ‘French Military Bombs Somalia’, 24 oktober 2011, http://panafricannews.blogspot.com/2011/10/french-military-bombs-somalia.html; Another western war: France supports Kenyan military operation in Somalia, 22 oktober 2011, http://www.africandiplomacy.com/index.php?option=com_content&view=article&id=648%3Aanother-western-war-france-supports-kenyan-military-operation-in-somalia&catid=59%3Aeuropean-union&Itemid=103&lang=en.

[2] The solution must come from Somalis themselves. They have done it once before. In 2000 Islamists formed the Union of Islamic Courts, a national federation of sharia jurists, that had at least some legitimacy and held large swathes of territory, until it was overthrown six years later with foreign help.’ The Economist, 15 oktober 2011, p. 15.

[3] ‘Libya Islamist calls for PM Jibril’s exit’, 20 september 2011, http://af.reuters.com/article/egyptNews/idAFL5E7KK3SB20110920; ‘Now the rebels impose Sharia law as Islamic rules become ‘basic source’ of Libyan legislation’, 25 oktober 2011, http://www.dailymail.co.uk/news/article-2052398/Gaddafi-dead-Mahmoud-Jibril-says-legislation-based-Islamic-Sharia-law.html#ixzz1bsxS4Twu.

[4] ‘Libyan leader’s embrace of Sharia raises eyebrows’, 26 oktober 2011, http://edition.cnn.com/2011/10/26/world/africa/libya-sharia/. ‘Though women suffered under the general horror of Saddam Hussein’s rule, they were free to work, to walk the streets unveiled, and to go to school. In parts of Iraq much of that has since changed as religious groups have grown in influence. In the early years of Baath rule, women were declared equal under the law and were required to attend literacy classes (though some were prevented from doing so by conservative family members).’ The Economist, 15 oktober 2011, p. 24.

[5] ‘The birth of an Obama doctrine’, The Economist, 28 maart 2011; ‘The “Obama doctrine” begins to take shape’, Financial Times, 24 oktober 2011, p. 6.

[6] ‘UBS Blames $2 Billion Loss on Rogue Trader’, 15 september 2011, http://dealbook.nytimes.com/2011/09/15/ubs-reports-2-billion-loss-to-rogue-trader/; Financial Times, 26 oktober 2011, p. 1.

[7] The Economist, 22 oktober 2011, p. 23.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!