Nieuws, Wereld -

Families van slachtoffers Moebarak krijgen betere advocaten

CAIRO — In Cairo wordt maandag (5 september) het proces tegen de voormalige Egyptische president, Hosni Moebarak, hervat. De advocaten die de familieleden vertegenwoordigen van betogers die gedood werden tijdens de revolutie in januari en februari, proberen verlost te raken van de opportunisten en derderangspleiters in hun rangen.

zondag 4 september 2011 18:59
Spread the love

De rechtbank moet uitmaken of Moebarak bevelen heeft gegeven die hebben geleid tot de dood van betogers. Het proces begon op 3 augustus. Na de eerste twee zitdagen van het ‘proces van de eeuw’ hadden experts geen goed woord over voor de advocaten van de slachtoffers. De meer dan honderd juristen verdrongen zich voor de beste zitplaatsen, riepen door elkaar heen en vlogen elkaar ook inhoudelijk in de haren. Dat de eerste zitdagen in heel het land te zien waren op televisie, werkte dat haantjesgedrag waarschijnlijk in de hand.

“De kwaliteit van de advocaten was afgrijselijk”, zegt Amir Marghany van het advocatenkantoor Marghany Advocates. “Zoals de zaken tot hiertoe liepen, zou ik niet verbaasd zijn dat Moebarak vrijuit gaat en de familieleden van de slachtoffers in de cel eindigen.”

Agressieve advocaten

De familieleden van veel van de 850 betogers die gedood werden tijdens de opstand, zijn arm en trokken na het vertrek van Moebarak gewoon naar een advocaat uit hun buurt, zegt Marghany. “Dat zijn geen onervaren advocaten, maar ze komen uit arme wijken waar elke dag een gevecht is. In de rechtbank gedragen ze zich uiterst agressief.” Andere klagers namen zonder het te beseffen advocaten in dienst die heel dicht bij het oude regime stonden.

Vooraanstaande juristen en mensenrechtengroepen die zich zorgen maken over de richting die het proces uitgaat, hebben intussen de families van de slachtoffers hun diensten aangeboden. Van het initiatief Verdediging voor de Families van Martelaren kunnen de slachtoffers gratis juridisch advies krijgen. Een groep van geroutineerde advocaten staat klaar om de zaak over te nemen van collega’s die de uitdaging niet aankunnen.

Voor het Front voor de Verdediging van Egyptische Betogers, een organisatie die de families van slachtoffers nu al rechtshulp biedt, komt dat aanbod als geroepen. Het Front was al bezig met pogingen om de groep van advocaten die de klagers hebben ingeschakeld te stroomlijnen, maar heeft de handen vol met parallelle initiatieven om de duizenden burgers te helpen die geen eerlijk proces kregen voor militaire rechtbanken.

Televisie blijft weg

“Maar we kunnen de families niet dwingen het aanbod te aanvaarden”, zegt Rawda Ahmed, een advocate van het Front. Er is ook geen manier om onervaren advocaten aan de kant te zetten. “We krijgen tegenwerking van sommige advocaten. Het grootste probleem bij het begin van het proces was misschien nog dat veel van de advocaten die kwamen opdagen, helemaal niemand vertegenwoordigden. Ze waren er alleen voor de show.”

Ahmed hoopt dat de beslissing van de rechter om geen camera’s meer toe te laten tot de zittingszaal, die opportunisten zal weghouden. Maar dan blijven er nog tientallen advocaten van soms bedenkelijk niveau over. “Hen proberen we op één lijn te krijgen achter de vijf leidende advocaten van de aanklagers”, zegt Ahmed.

Amir Salem, een veteraan onder de advocaten van de klagers, maakt zich al bij al geen zorgen over de afloop van het proces. Volgens hem wegen de bewijzen tegen Moebarak – een lange reeks documenten en getuigenissen – heel zwaar.

Naast de 83-jarige Moebarak worden ook zijn voormalige minister van Binnenlandse Zaken en zes van zijn veiligheidsmedewerkers beschuldigd van de moord op burgers. Moebarak moet zich verder samen met zijn twee zoons en een zakenpartner verantwoorden voor corruptie en misbruik van overheidsmiddelen.

take down
the paywall
steun ons nu!