Verslag, Nieuws, België, Vt4, Roger Vangheluwe -

Gingen de media over de schreef met interview Vangheluwe?

Na de stoet van verontwaardigde politici en kerkleiders hoor je hier en daar nu ook kritische geluiden over de manier waarop de media het optreden van Roger Vangheluwe hebben aangepakt. “Is de strijd voor marktposities belangrijker dan de kwetsuren van slachtoffers?”, vraagt ACW-voorzitter Patrick Develtere zich af. Ook psychiater Dirk De Wachter vindt de media-aandacht voor Vangheluwe ongepast.

vrijdag 15 april 2011 15:29
Spread the love

“Ik was geschokt dat de media deze zieke man zijn discours laten doen, dat dan zonder duiding de grote massa bereikt. De vraag is moet deze man zo’n forum krijgen”, zei psychiater Dirk De Wachter (KUL) in De Ochtend op Radio 1.

De bezorgdheid van De Wachter gaat uit naar de slachtoffers van pedofilie. “Voor hen is dit een secundaire traumatisering. Bij deze mensen zijn gisteren opnieuw de wonden opengehaald.”

Volgens De Wachter komt dat doordat Vangheluwe het de slachtoffers niet gunt om slachtoffer te zijn. Volgens Vangheluwe was het een “spelletje”, een “relatietje”. “Ik had de indruk dat mijn neef daar helemaal niet tegenop zag. Integendeel”, zei Vangheluwe letterlijk.

Vangheluwe maakt dus – heel typisch voor pedofielen – van zijn slachtoffer een mededader. VT4 zond het interview integraal en live uit waardoor er inderdaad niemand was om dat te duiden.

Volgens collega-psychiater Peter Adriaenssens liet de interviewer Vangheluwe ook teveel intieme details vertellen.

Kritische geluiden zijn er ook te horen bij het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties. Voorzitter Patrick Develtere laat weten geschokt te zijn over het optreden van Vangheluwe maar ook over “het opbod in de media”.

“ACW kijkt ook bijzonder sceptisch naar de media: ook zij hebben een grote verantwoordelijkheid. Zouden media er niet beter aan doen om meer voorzichtigheid aan de dag te leggen als ze een forum geven aan daders? Is de strijd voor marktposities dan belangrijker dan de grote kwetsuren van slachtoffers? ACW roept de media op om de waardigheid van de slachtoffers maximaal te garanderen: ook zij moeten hierin hun verantwoordelijkheid opnemen, bijvoorbeeld door soms niet te spreken”, aldus Develtere in een mededeling.

LDD-politicus Jurgen Verstrepen is het daar niet mee eens. “Reportage-, tv-makers en journalisten moeten wars van censuur en beperkingen de realiteit brengen en tonen”, aldus Verstrepen op zijn blog.

Verstrepen gaat wel voorbij aan de kritiek van psychiater Dirk De Wachter die ook een probleem heeft met de hele setting van het interview. “Gisteren kenden we alleen maar verliezers. De slachtoffers, de daders, de kerk en de media die de feiten in een sensationele context en zonder omkadering gebracht hebben”, aldus De Wachter. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!