Belgavox: Daan vraagt constructieve verkiezingen
Interview, Nieuws, Samenleving, België, Belgavox, Interview Daan -

Belgavox: Daan vraagt constructieve verkiezingen

Muzikant Daan Stuyven is een van de bestuurders van Belgavox. Hij heeft genoeg van de communautaire discussies in ons land. Volgens hem worden dergelijke thema's gekidnapt door de politiek.

dinsdag 1 juni 2010 15:45
Spread the love

Waarom is Belgavox een belangrijk initiatief?

Daan Stuyven: Ik vind het een sympathiek initiatief, want het verspreidt een positieve boodschap. Ik word de laatste jaren wat ziek van alle negatieve boodschappen die verkondigd worden.

Wie kwam met het idee op de proppen?

Ik herinner me de voorbereidende fase nog, maar ik weet eigenlijk niet wie de initiatiefnemer was. Belgavox is in ieder geval vertrokken vanuit een gezonde ‘goesting’ die bij een aantal mensen groeide. Het initiatief is in zijn opzet geslaagd dankzij enkele straffe organisatoren die contacten konden leggen.

Ik hoor dat het geen partijpolitieke boodschap is, maar is het dan toch niet een beetje een politieke boodschap?

In het huidige politieke landschap is gelijk welke stem die je verheft een politieke stem. Volgens mij staan conflicten zoals bijvoorbeeld die rond de taalgrens los van de politiek. Maar die problemen worden al te vaak gekidnapt door de politiek.

Wat mij raakt, is de schrijnende decadentie. Waar halen politici het lef vandaan om makkelijk oplosbare problemen uit te vergroten tot ze gigantische proporties aannemen? Dat is verschikkelijk. Ik was vorige week in Nederland en ons land wordt enkel hierop afgerekend. Het buitenland kijkt niet meer naar wat ons land echt waard is. We maken ons belachelijk.

We moeten dus af van heel dat communautiare gedoe?

Natuurlijk, hoe kunnen we nu bezig zijn met opgeklopte communautaire problemen? In tijdens van crisis hebben we net veel solidariteit nodig. Maar die solidariteit is niet aanwezig en dat vind ik decadent. We gaan hier spijt van krijgen, omdat we zelf het slachtoffer zullen zijn.

Is het belangrijk dat Belgavox voor de verkiezingen georganiseerd wordt?

Nu kan er constructief of destructief gestemd worden. Maar als we dat laatste doen, gaan de mensen dat voelen. Ze gaan er een kater aan over houden. Ik heb al wat scheidingen meegemaakt, maar ik heb nog nooit een happy scheiding meegemaakt. Personne n’a gagné.

Hoeveel volk verwachten jullie zondag, meer dan vorig jaar?

Neen, dat ligt moeilijker nu. Sinds vorige editie is het politieke landschap veranderd. En Belgavox is in die zin veel meer nodig dan vorig jaar. Het is namelijk moeilijker geworden om de mensen en om de media te overtuigen van dit verhaal.

De bevolking is de politiek beu geworden. Sommigen in de politiek hebben van die situatie gebruik gemaakt met de bedoeling de situatie verder te verzieken. En die vermoeidheid dringt door bij de mensen. Ze worden stilaan fatalistisch. Dat was dus een heel slimme zet.

Denkt u dat rasechte flaminganten naar Belgavox zullen komen?

Ik vraag me af wat die mensen gaan doen. Volgens mij geraken ze niet verder dan hun eigen dorp … (lacht).

Bent u blij met de affiche?

Ik vind het tof dat er heel veel jonge en frisse artiesten aanwezig zullen zijn. Vorig jaar hadden we enkele onverwachte kandidaten, zoals Laura Lynn. Dat was straf en ook belangrijk.

Maar dit jaar hebben we onze jonge garde nodig, om de jongeren te bereiken. Ze kennen de geschiedenis helemaal niet en ze worden nu pas geconfronteerd met heel dat communautaire klimaat. Ik denk dat het belangrijk is dat we hen kunnen overtuigen van alternatieven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!