Verslag, Politiek, Dossier N-VA -

Filmmaker Jan Verheyen roept op om op Vlaams Belang, N-VA of LDD te stemmen

“Een stem voor een van de drie V-partijen (VB, N-VA of LDD) kan het verschil maken tussen verder afglijden in de institutionele chaos, en een Vlaams-republikeins project waar wij allemaal beter van worden”, staat te lezen bij de denkgroep Res Publica. Onder de ondertekenaars filmmaker Jan Verheyen.

donderdag 13 mei 2010 17:41
Spread the love

Res Publica is naar eigen zeggen een republikeins genootschap dat ijvert voor Vlaamse onafhankelijkheid in een republikeins perspectief. De denkgroep werd niet zo lang geleden opgericht door mensen als Ludo Abicht, Boudewijn Bouckaert, Jan Jambon en VB-voorzitter Bruno Valkeniers.

De recentste tekst op de website van Res Publica 13 juni: van “federale verkiezingen” naar Vlaams referendum is een antwoord op het opmerkelijke Rerum Novarum-interview van Luc Cortebeeck in De Standaard. Het stuk is onder meer ondertekend door oud-hoofdredacteur van Trends Frans Crols, publicist Johan Sanctorum en filmmaker Jan Verheyen.

Dat laatste is opmerkelijk want Verheyen staat niet vermeld bij de oprichters van Res Publica, maar is wel lid van die andere Vlaams-nationalistische club, de Gravensteengroep. De oprichters van de Gravensteengroep ergeren zich dat Vlaams-nationalisme altijd met extreemrechts wordt geassocieerd en willen tonen dat er ook progressieve Vlaamsgezinden bestaan.

Flirten met extreemrechts is nochtans precies wat Res Publica en ook die nieuwe tekst doet. Niet alleen kent Res Publica geen cordon sanitaire (de VB-voorzitter is mede-oprichter). Bruno Valkeniers schreef ook de eerste en een resem andere bijdragen. Drie mede-oprichters van Res Publica waren ook gastspreker op het VB-colloquium “O2- Zuurstof voor Vlaanderen”.

Jan Verheyen en co verwachten nogal veel van de komende verkiezingen. “De enige echte keuze, waar wij op 13 juni voor staan is: verder gaan met België, en er alle anomaliën bij nemen,- ofwel de stekker uittrekken”, schrijven ze. Wie voor het status quo kiest, moet stemmen op CD&V, open-VLD, SP.A en Groen!.

“Wie genoeg heeft van het geknoei en van een propere canvas wil vertrekken, heeft een duidelijk alternatief ter beschikking: hier dienen zich drie politieke formaties aan die, elk op hun manier, afstand nemen van het huidige bestel en de monarchie: Vlaams Belang, Nieuw-Vlaamse Alliantie, en Lijst Dedecker”, aldus de auteurs. “Een Vlaams-radicale uitslag, boven de 50%, wie van de drie ook de meeste stemmen verzamelt, moet gelezen worden als een plebisciet pro onafhankelijkheid.”

Opmerkelijk hoe Vlaams-nationalisten die zich zorgen maken over het extreemrechtse etiket dat aan hun ideologie kleeft, toch altijd op één of andere manier opnieuw in de buurt van het VB terechtkomen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!