about
Toon menu
Opinie

Europese Commissie in de greep van multinationals

De Europese Commissie negeert de gezondheidsrisico’s en het gevaar voor het vernietigen van de biodiversiteit, zegt Attac-Vlaanderen. De Commissie is zo andermaal door de knieën gegaan voor multinationals zoals Pioneer, Monsanto en Syngenta.
vrijdag 6 augustus 2010

Op 29 juni 2010 zijn de Europese ministers van Landbouw er niet in geslaagd bij gekwalificeerde meerderheid een akkoord te bereiken over het toelaten of verbieden van de commercialisering binnen de Europese Unie van genetisch gewijzigde (GGO) maïs. 

Op 28 juli besloot de Europese Commissie voor tien jaar de commercialisering van zes maïssoorten voor menselijke en dierlijke voeding vrij te geven en de commercialisering van MON810 van Monsanto (een genetisch gewijzigde maïssoort) te hernieuwen.

Hierbij maakt de Commissie gebruik van een absurde en antidemocratische regel die wil dat wanneer de lidstaten er niet in slagen een akkoord  te  bereiken bij gekwalificeerde meerderheid, het laatste woord de Europese Commissie toekomt die aan geen enkele kiezer rekenschap moet geven.

Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid

Deze beslissing zal de circulatie van transgenetische producten binnen de Europese Unie nog doen toenemen. In 2009 heeft de verantwoordelijke voor de evaluatie van de GGO bij het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid, mevrouw Renckens, zich aan de zijde geschaard van het bedrijf Syngenta en dit nog voor het verlopen van de termijn van twee jaar voorzien om belangenvermenging tegen te gaan.

We kunnen ons terecht vragen stellen omtrent de redenen die commissievoorzitter Manuel Barroso en de Europese commissaris voor Gezondheidszorg ertoe gebracht hebben toe te geven aan de druk van de agroindustriële lobby’s.

Om diverse redenen kant Attac zich tegen het verspreiden in de landbouw van transgenetische producten: volledig ondermaatse evaluatie van de risico’s voor de gezondheid en het milieu, versterkte invloed op de zadenmarkt, die een onmiddellijke bedreiging betekent voor de zelfstandigheid van de boeren en de gecultiveerde biodiversiteit …

De beslissing van de Europese Commissie gaat in tegen de opinie van de Europese burgers waarvan de grote meerderheid de GGO verwerpt en die een kwalitatieve boerenlandbouw eist.

Verzet tegen verspreiding van GGO's

Samen met de Europese coördinatie Via Campesina en met het geheel van de andersglobalistische beweging zal Attac zich blijven verzetten tegen de verspreiding van GGO en wil het die mobilisering laten passen in het debat over het gemeenschappelijke landbouwbeleid 2013 voor een duurzame Europese landbouwpolitiek, die een eerlijk loon aan alle boeren en de voedselsoevereiniteit waarborgt.

Eric Goeman

Eric Goeman is woordvoerder van Attac-Vlaanderen. Omdat een andere wereld mogelijk is.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door dwars bekeken op vrijdag 6 augustus 2010

  het grootste gevaar zit hem hierin, dat de verspreiding onomkeerbaar is. beter ware geweest het omgekeerde te doen: verbieden tot er een behoorlijke oplossing uit de bus komt. als nu blijkt dat er serieuze nadelen zijn - en die kans is reëel - dan is het kwaad al lang geschied

 • door Iorix op vrijdag 6 augustus 2010

  De Europese integratie, met als doel vrede en culturele autonomie duurzaam te verzekeren, faalt meer en meer. Het beleid verwijdert zich (mede door een 15000-tal lobbyisten in Brussel) meer en meer van het volk, in tegendeel, het wordt blijkbaar een sensiblisatieorgaan voor globale big business, de WTO, het IMF en de wereldbank. De debatten die op het europees niveau worden gehouden zien we zelden in de mainstream media. Enkel Nigel Farral komt in beeld, alsof iedere eurocriticus als een ongelikte beer beschouwd wordt. Zelfs de academische wereld heeft geen vrijheid van spreken meer, sinds de bologna-hervorming maakt een professor immers carrière door geld te verzamelen voor haar/zijn unief i.p.v. door onafhankelijk en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Ik quote prof. Soetaert ivm de transgene populieren: "Het is not done een collega professor onderzoeksgelden te misgunnen." Waardoor zijn collega's in koor zwegen en het preventiebeginsel in dode aarde viel.

  Hoe lang moeten we deze euronzin nog slikken?

  • door Kurt roosens op zaterdag 7 augustus 2010

   Ik lees op de Attac-website slag om slinger verwijzingen naar VN-resoluties. Ik vraag me af waarom de veretegenwoordigers in die mondiale organisatie wel representatief zouden zijn, en de Europese Commissie niet.

 • door L.V. op maandag 9 augustus 2010

  Nu toch een beetje eerlijk blijven; Ik volg een aantal van de onderzoeksprojecten rond het weerbaar maken van gewassen (laatste was op tomatenplanten) en de chemie zit daar gewoonweg op zijne limiet. Een veel gehoorde en ondersteunde conclusie is dan ook dat GGO de perfecte manier zou kunnen zijn om de weerbaarheidsfactor van onze gewassen te kunnen verhogen, iets wat broodnodig is naar de toekomst toe. Onze gewassen zijn al van een tamelijk slechte kwaliteit, doe daar nog de vele onverwachte zaken bij, volledig onderhevig aan de klimaatveranderingen en dat onderzoek is gewoonweg bepalend voor het instand houden van de sector.

  Bekijk dan daarna al eens wie (wereldelen) het al wel toepast? Denkt u dat u daar tegenop kan botsen omdat u properdere groentjes heeft? haalde u niet zelf zelfstandigheid van de sector aan? Verder ook nog bekijken wat een kapitaal er vandaag de dag gebruikt wordt aan randproducten binnen de landbouw gewoon om gewassen te laten overleven? Kosten die allemaal sterkt beperkt zouden kunnen worden.

  En nog een citaat: "De beslissing van de Europese Commissie gaat in tegen de opinie van de Europese burgers waarvan de grote meerderheid de GGO verwerpt en die een kwalitatieve boerenlandbouw eist."

  1. de grote meerderderheid van de Europese burgers is SDC (Simply Doesn't Care) 2. Het is juist diene zever dat de vorige gigantische landbouwproblemen op Europees vlak veroorzaakt hebben. (meerderheid was toen nog boer of CVP) 3.Jarenlang is er vanuit een ethisch standpunt vastgehouden aan het verbieden van GGO's toen was dat ook logisch want het was te nieuw, te weinig getest, enz... Vandaag de dag is GGO tamelijk bewezen veilig, biedt een oplossing op zéér dringende vragen en perfect inzetbaar, zelfs binnen de KMO bedrijfjes. Dat men dan nog steeds aan dat verbod wil vasthouden vind ik weinig realistisch.

  Eurokritiek is goed, zéér goed zelfs. Maar men moet bij de zaak blijven en vooral rationeel. Zaken veranderen, technologie ook, misschien moeten standpunten soms ook eens veranderen?

  • door Leo Germeys op vrijdag 13 augustus 2010

   Al ooit eens biologisch telen geprobeerd? Maar ja daar kun je geen europese commissaris mee benaderen en daar ga je in de academische wereld van vandaag ook niet ver mee komen. Want biologische kwekers halen alles uit de natuur zelf. Ook de weerstand van de gewassen. Je kan er ook niet slapend rijk van worden. En dat alles is een beetje te ingewikkeld voor mensen met een ik-kan-alles mentaliteit.

   Gelukkig hebben de indische boeren de ggo-multinationals intussen wel door. Zij zouden het natuurlijk niet goed doen in de europese commissie. Zij hebben de vereiste kwalificaties niet. Moeten we niet stilaan wat vraagjes stellen bij die instanties die menen dat zij tot een beter volkje behoren?

 • door Stefan op maandag 9 augustus 2010

  Crimineel ! En vooral de voedselknoeiers die enkel op patenten uit zijn en ondertussen goed weten dat hun inmenging in deze biologische voedselketen onomkeerbare schade aan de originele gewassen toebrengt. Om achteraf te kunnen beweren dat het in hun gewassen zijn (omdat die door vermenging van deze bedrijven onherroepelijk in de kern vervormd werd en als het ware binnen hun vooropgestelde patenten vallen)...als politieker daarmee instemmen maakt hen medeplichtig aan beschadigen van de natuur op onherstelbare wijze ! Het is een gore schande dat men zo iets überhaubt durft toe te laten. Weg met die gifmengers, ze zijn een groot gevaar voor de gehele volksgezondheid, het internet loopt angsaanjagend over van het te raadplegen materiaal hierover, hoe durft met dit soort van praktijken toe te laten...of...men moet enorm gewetenloos zijn, hebben zij dan zelf geen familieleden die één of andere kanker hebben opgelopen? Van waar komen al die zieke mensen... van gezond eten? Hoezo gezond eten? Waar en wat is er nog betrouwbaar eten? DEGOUTANT ! Opsluiten die gangsters, prop hen vol met eigen ziekmakende troep... weg ermee... NU ! Niet morgen... maar NU en weliswaar onmiddenlijk..

 • door Guido Vereecke op vrijdag 13 augustus 2010

  En dan is er bij die Europese Commissie een Euro-Commissaris die rechtstreekse belastingen wil innen bij de burgers van de Europese Unie?! Zodat heel die ondemocratische bende nog meer middelen toegestopt krijgt?! De tijd is rijp voor al onze Europese middenvelders om met pregnante teksten die Europese Commissie periodiek flink om de oren te slaan. Ook van de Europese parlementsleden mag er meer verwacht worden op het gebied van de duurzame ontwikkeling. De politiek in het algemeen mag bovendien niet de minste angst hebben van MONSANTO en CONSOORTEN. Hun "uitvindingen" beogen enkel brutaal winstbejag. Voor hen is duurzame ontwikkeling slechts een curiosum. Het moet duidelijk zijn dat elke burger recht heeft op een Kwalitatief leven met grote K. Waarin er geen plaats is voor een rommeltje, ontstaan uit genetische manipulatie.

  Guido Vereecke Laureaat van de Arbeid van België

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties