De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vreselijke ramp in Matanzas op Cuba
Opinie -

Vreselijke ramp in Matanzas op Cuba

maandag 8 augustus 2022 16:06
Spread the love

 

Met grote droefheid hebben wij het verschrikkelijke ongeluk vernomen dat de havenstad Matanzas op Cuba heeft getroffen. Om 19.00 uur werd een grote ruwe-olietank met een inhoud van 50.000 miljoen liter getroffen door een zware storm en blikseminslag en vloog in brand. De brandweer, het leger en de autoriteiten waren snel ter plaatse om het hoofd te bieden aan de grote brand.

Helaas ontplofte enkele uren later een tweede tank, waarbij 67 gewonden vielen, van wie drie zich in een kritische toestand bevinden. Daarnaast zijn er drie zeer ernstig en twaalf ernstige gekwetsten, die allen door de gezondheidsdiensten worden behandeld. Er worden ook zeventien mensen vermist.

Cuba is sinds 1962 onderworpen aan een misdadige blokkade door de Verenigde Staten. Ondanks de immense moeilijkheden die dit heeft veroorzaakt, heeft het eiland altijd het welzijn van zijn bevolking tot zijn hoofddoel gemaakt. Dezelfde solidariteit die de harten van de Cubanen beroert, is vandaag de dag nog steeds zichtbaar wanneer het land wordt getroffen. Uit alle hoeken van het eiland snellen mensen toe om te helpen. President Miguel Diaz Canel is een van hen.

Ook de bevriende landen van Cuba melden zich, met name Mexico en Venezuela. Zij helpen de brandweerlieden om het vuur onder controle te krijgen en de energievoorraden opnieuw aan te vullen.

Cuba was solidair in Haïti toen het land door een zware aardbeving werd getroffen. Cuba hielp Ebola in te dammen in West-Afrika. Het was aanwezig in Italië om Covid te behandelen. Ten slotte was Cuba over de hele wereld aanwezig met zijn vaccins. Cuba heeft nooit opgehouden ons de weg te wijzen. Het is met grote droefheid dat wij onze solidariteit willen betuigen met de gewonden, de vermisten en hun families in Matanzas, alsook onze solidariteit met het gehele Cubaanse volk en zijn regering.

“Breed is mijn hart, en het heeft alles voor jou:
Het vangt alle tegenslagen op, ook alles
wat in de wereld huilt, en lijdt, en sterft!” – Jose Marti

 

 

ARLAC is solidair – 7 augustus 2022
Arlac is een comité ter ondersteunig van de volkeren van Latijns-Amerika en de Caraïben
(Het comité werd 30 jaar geleden gesticht door polititieke vluchtelingen uit dat continent)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!