De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voorzitter Nobelprijscomité: ‘Europese leiders spelen met vuur inzake multicultureel project’
Sarkozy, Multicultureel, Merkel, Noorwegen, Cameron, Thorbjorn Jagland, Taalgebruik -

Voorzitter Nobelprijscomité: ‘Europese leiders spelen met vuur inzake multicultureel project’

maandag 1 augustus 2011 12:26
Spread the love

Europese leiders die van extreemrechts geleende retoriek herhalen in hun uitspraken over de multiculturele maatschappij spelen met vuur. Dat heeft voormalig Noors premier en huidig voorzitter van het Nobelprijscomité voor de Vrede, Thorbjorn Jagland, gezegd in een gesprek met The Observer.  Hij verwees daarmee in bedekte termen naar recente uitspraken van Angela Merkel, David Cameron en Nicolas Sarkozy, drie Europese leiders die recent het multiculturele project ‘mislukt’ hadden verklaard.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/jul/30/david-cameron-far-right-nobel-warning

Jagland denkt dat deze centrumrechtse politici er goed aan doen “behoedzamer” om te gaan met hun woordkeuze. Uitspraken over een “mislukte multiculti” zijn koren op de molen van extreemrechtse partijen als de British National Party (BNP) , het Front National en de Lega Nord.

‘We moeten uiterst voorzichtig zijn hoe we deze thema’s onder woorden brengen, de woorkeuze is cruciaal. Politieke leiders moeten het feit onder ogen zien dat de maatschappij diverser is dan vroeger. We moeten die realiteit verdedigen, anders gaan we de dieperik in. Politici moeten een duidelijke boodschap overbrengen om die diversiteit te verdedigen en te omarmen. We moeten voorzichtig zijn en niet ‘met vuur spelen’. Daarom denk ik dat het taalgebruik zo belangrijk is, omdat de gevolgen ervan tot zo veel meer kunnen leiden.’

Jagland vindt “diversiteit” beter klinken dan “multiculturalisme”, een begrip dat door diverse groepen een negatieve connotatie opgespeld heeft gekregen. Ook de term “islamterreur” kan best afgeschaft worden, zegt hij.

‘Dat betekent niet dat we op zoek zijn naar een maatschappij waar verschillende culturen enkel naast elkaar leven; we moeten ook een gemeenschappelijke grond vinden.’ Dat Cameron de Britse waarden verdedigt, vindt Jagland prima, de manier waarop hij die boodschap overbrengt minder.

Bron : The Observer / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!