De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een positivo in Borgerhout
Antwerpen, Antwerpen-Noord, Multicultureel, Borgerhout -

Een positivo in Borgerhout

maandag 3 mei 2010 22:21
Spread the love

Beste mensen,

Vandaag werk ik precies één jaar in het Antwerpse district Borgerhout. Om dit te vieren zal ik bloggen over Borgerhout. Borgerhout. Het is een woord dat vaak negatieve associaties bij mensen oproept.

Als ik vertel “Ik werk in Borgerhout met verschillende nationaliteiten”, dan krijg ik vaak als reactie: “Amai, dat zal niet meevallen daar. De kinderen zijn er hevig. Het zit er vol huisjesmelkers. Om maar te zwijgen over de illegalen. Iedere dag gebeurt er wel wat. Als er geen beroving of verkrachting is, dan zijn er wel rellen. En als er rellen zijn, dan komt dat door die allochtone jongens. En Nederlands? Nee, dat wordt er al lang niet meer gesproken. Berbers, Arabisch, Spaans, Romanesh… Borgerhout, jij liever dan ik!”

Toch heb ik er dat ene jaar nog niks meegemaakt. ’s Nachts wandel ik zonder problemen over de Turnhoutsebaan. Ik ben nog nooit lastig gevallen, beroofd of in elkaar geslagen. Ik voel me er zelfs veilig. Ik voel me zelfs zo veilig in Borgerhout, dat ik me er geborgen voel. Veilig en geborgen tussen alle nationaliteiten.

Zo wordt ik gerekend tot de groep van de positivo’s. Tot iemand die alle problemen ontkent. Iemand die dweept met de multicultivlag. Een jonge gast die liever achter Mediterraan schoon aanrent dan achter al die Vlaamse blonde grietjes. Een positivo, dat is een jonge kerel die graag muntthee met vijf klontjes suiker drinkt. Die heeft zelfs ras el hannout in z’n kruidenrek staan! En als ‘ie een winkel uitgaat roept ‘ie zelfs: “Beslama!”

Laat ze mij maar een positivo noemen. Ik ben er toch fier op. Zoals ik ook fier ben op Borgerhout. Borgerhout, smeltkroes van culturen. Borgerhout, volks en dwars. Borgerhout, dorp in een stad. Borgerhout, de hele wereld in een dorp.

Helaas denkt niet iedereen er zo over. De voorbije jaren is er heelveel negatief nieuws over deze buurt neergepend. En het volk gelooft de media. Want wat de media zegt, dat is waar. Zo heeft het woord Borgerhout een slechte betekenis gekregen.

Ik ben hier niet mee eens. De realiteit is het tegenovergestelde van de mediaberichten. Om het tij te doen keren zal ik geregeld bloggen over de troeven van Borgerhout.

Enfin, u hoort nog van mij!

Beslama,

Hakim

take down
the paywall
steun ons nu!