De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voetbal en financiën… een leuk duo ?
Geld, Financiën, Voetbal -

Voetbal en financiën… een leuk duo ?

zaterdag 22 januari 2011 14:01
Spread the love

UEFA-sport-voetbal en de Belgische financiële crisis van 2008-2010 : de parallellismen

Voetbalsport en de financiële crisis van 2008-2010 vertonen meer dan ooit parallellismen.
Voetbal in de UEFA is financiëel een ramp, zo blijkt uit recente rapporten van de UEFA.
Wat ons vooral opvalt, is dat de parallel met de financiële wreld in crisis groot is, veel te groot is ….

Parallel 1 : ondanks schitterende prestaties (op voetbalvlak resp. beursvlak) zit/zat onder de suksesvolle en briljante verschijning een ….. zure opkomende onderlaag

Voetbal blinkt als nooit tevoren ; de bankwereld deed dat ook, tot 2008 ; mooie wagens, vette weddes, dikke bonussen, feestjes overal…. .
De onderlaag in de bankwereld was niet goed : hoge niet onderkende risico’s in Mortgage Backed Securities en in gestructureerde producten waarvan het risico niet echt goed ingeschat was ; de liquiditeit viel in 2008 en 2009, vele Europese banken stonden in het rood in 2009.
De onderlaag in de voetbalwereld is ook niet goed : de inkomsten van de Europese clubs gingen in 2009 met 4,9 % omhoog, de uitgaven met 9,3 % ; de loonkosten stegen met 8 %, het aandeel van de loonkost in het budget bedraagt 64 % en steeg in 2009 met 3 %, het totaal verlies van de clubs in 2009 bedroeg maar eventjes 1 179 000 000 euro, het totaal verlies van de clubs is in 2009 twee keer hoger dan in 2008, 52 % van de clubs draait met verlies, een 3de van de clubs geeft 20 % meer uit dan het inkomsten heeft…. . Zo kan het niet verder.

Parallel 2 : hoge schulden- en/of schuldratio’s

Voetbalclubs hebben hoge schulden ; de banksector had dat ook in 2008.
De leverage of de verhouding geleend vermogen op eigen vermogen was torenhoog voor de grote Belgische banken bijvoorbeeld in 2008 ; de banken met het grotste marktaandeel hadden de hoogste leverage in België.
Voetbalclubs gaan met hetzelfde schuitje de woelige rivieren op : jaren gecumuleerde verliezen die mee gefinancierd moeten worden, de onbetaald gebleven transfersommen (wegens gebrek aan liquiditeiten) stegen tot 800 000 000 euro in 2009, de clubs die spelen om de grootste prijzen zitten vaak het diepst in de schuld.

Parallel 3 : hoge spelersvergoedingen en winstmotivatoren

Er wordt veel betaald voor niet-bank-zitters én voor bank(voor)zitters.
De weddes van financiële spelers liggen torenhoog en stonden in 2008 e.v. onder zware druk : de wedde, de dertiende en veertiende maand, de bonus, de aandelenpakketten, de opties, de fringe benefits, de bedrijfsauto’s, de etentjes, de luxe-reizen, … het kwam allemaal aan bod en het was erover, vaak…. . Vooral de winstgerichte componenten (bonussen, prestatiecomponenten…) en de exitbonussen bij (zelfs slechte) prestaties waren een doorn in het oog…
De vergoedingen van voetbalspelers zijn er nog meer over : de weddes bedragen fenomenale bedragen, de transfersommen zijn ireealistisch hoog geworden, de luxestatus waarin spelers baden en/of worden vertroeteld is soms om van omver te vallen ….. .

Parallel 4 : beroep op loodgieters

De bankwereld moest al haar loodgieters bovenhalen om te overleven : bij Fortis werden ongeveer alle leden van het directiecomité benoemd tot CEO voor korte periodes en daarna haalde men er BNPP bij om het op te lossen ; bij Dexia haalde men loodgieter-ik-los-de-problemen-pas-op-als-ze-zich-stellen Jean-Luc Dehaene erbij. Hij kwam waken over de Arco-schat?
Ook in de voetbalwereld haalt men er loodgieters bij : zelfs …. diezelfde Jean-Luc Dehaene werd erbij gehaald om mee de nieuwe voor te stellen regels in te leiden voor voetbal in Europa.

Parallel 5 : investeren in een voetbalticket, investeren in een “(dary) financial or sportstheme” of in een financiëel product : het kan verkeren

In de financiële wereld is voor de meeste particulieren een groot deel van de beleggingswereld een “pari”, een gok :
– aandelen stijgen en dalen, en niet altijd wanneer je het verwacht ;
– producten zonder echt risico blijken achteraf relevante risico’s te bevatten (bv. gestructureerde producten onder de vorm van MTN’s of structured notes, sommige versies van specifieke tak 21 of Tak 23 producten, Arco-aandelen nu met overheidswaarborg, goede huisvaderaandelen zoals Dexia en Fortis die plotsklaps in waarde decimeren edm…. ).

Ook in de voetbalwereld zijn vele investeringen minstens altijd deels een gok :
– een ticket kopen voor je thuisploeg is altijd een gok : zelfs de beste ploeg verliest al eens en bijna altijd onverwachts ; sommige matchen zijn het woord match niet eens waard, zo lam en ellendig is het spel ; sommige matchen worden afgelast wegens te veel water op het veld, te veel sneeuw op of rond het veld, …. ;
– gokken op wedstrijden is ook letterlijk gokken : je weet nooit zeker wat de uitslag zal zijn op voorhand.

Sommige ex-bankiersfamilies of grootaandeelhouders in bankstructuren zitten met ruzie en/of problemen zitten rond voetbalclubs ; bv. de familie E. Wauters (rond FC Antwerp), de familie Collin (rond FC Antwerp).

Parallel 6 : schandalen, te veel schandalen …. in beide werelden

In de financiële wereld is er – minstens in en volgens de pers – het ene schandaal na het andere. We citeren er enkele uit onze contreien voor de lezers die opletten in de pers : kasgeldvennootschappen, FBB-vervolgingen, Luxemburgse routes, schimmige spookvennootschappen, IT-problemen met zware gevolgen, spionage, diefstal, oplichting, ….. we zien het allemaal in en rond de financiële sector, ook soms in Europa.
In sommige schandalen wordt voetbal zelfs genoemd als een van de speeldomeinen van de fraudeurs.
Sommige “fraudeurs” hebben na hun financiële leven een job in het voetbalwereldje, zoals Nick Leeson, de legendarische futurestrader die Barings Bank ten val bracht en anno 2010 general manager is bij voetbalclub Galway United FC.

In de voetbalwereld is dat ook zo : hard of zacht geweld, openlijk of verborgen kwetsen en beledigen, spuwen naar elkaar, bedreigingen, harde woorden… tussen spelers, racisme, geweld tegen scheidrechters, onsportief gedrag vanwege supporters, harde woorden en daden na en voor matchen tussen supporterskernen onderling, omkoperij vanuit de maffia, seksschandalen met te jonge hoertjes, ….. . Soms lijkt het – voor een deel van de “sportievelingen” – of de onsportiefsten uit de wereld ook tot de sportiefsten behoren…..
Bij beide zijn het vermoedelijk een minderheid die de toon legt en het beeld vormt, doch het beeld is hardnekkig continu aanwezig en diepgebrand op het netvlies van de kritische burger.

Parallel 7 : laksheid van de overheid ?

In de financiële sector is menig overheidsorgaan met de vinger gewezen door de pers en zijn sommigen door een diep dal gegaan van zware (al dan niet gefundeerde) kritiek en/of ontslag en/of herstructurering na de financiële crisis van 2008-2010 : het overkwam de Amerikaanse SEC, de Britse FSA, zelfs de Belgische CBFA….
Ook in de sport- en de voetbalwereld ging men van overheidswege laks om met de spelers en/of de clubs en/of de hooligans: de Belgische sociale zekerheid, de bond zelf, de Belgische fiscus lieten jaren de clubs in België de facto ongemoeid ; het is slechts vooral het laatste decennium dat één en ander serieus veranderde…. .

Parallel 8 : investerende voetballers die ook hun geld (dreigen te) verliezen

In de financiële wereld verliezen mensen af en toe hun geld : dalende beurskoersen, failliete bedrijven, fraude, politieke risico’s, bubbels, crississen…. .
Sommige voetballers weten er alles van : vb. verschillende namen uit de voetbalwereld worden genoemd als mogelijk slachtofffer van een mogelijke fraude of onregelmatigheden rond het bedrijf Capitalium, dat failliet gaat per eind 2010 ; de genoemde namen zijn profvoetballer Mpo Mpenza, profvoetballer Luigi Pieroni en een tiental anderen ; een deel ervan legde klacht neer tegen het bedrijf Capitalium, een informatie- en adviesvennootschap uit Waals-Brabant en/of tegen zijn bedrijfsleider ; Capitalium speelde eveneens op een bepaald moment een rol in de mogelijke redding van de ter ziele gegane voetbalclub Moeskroen.
Parallel 9 : onbekendheid met elkaars wereld is zeker een globale wetmatigheid, maar er zijn uitzonderingen
Voetbalexperten en financiële experten zijn zelden in elkaars wereld thuis. We geven slechts één voorbeeld.
Korte tijd,
– nadat de financiële wereld viel,
– nadat de banken vielen,
– nadat de overheid in België ongeveer alle spaarders, inclusief de “dikke spaarders” redde bij de grote banken,
roept de legendarische ex-prof voetballer van Manchester United en ondertussen comedian Eric Cantona (44 j.) op via het web om op zeven december 2010 al het spaargeld af te halen bij alle banken. Op die manier wil hij de banken uit de weg ruimen die de oorzaak zijn van alle problemen in de wereld en ook een sociale en economische revolutie ontketenen.

7 december 2010 is symbolisch al een speciale dag in menig opzicht :
– het is één dag na de komst van Sinterklaas in vele landen in de wereld ; gelukkig is het erna…. ;
– het is de katholieke feestdag van de heilige Ambrosius, de patroonheilige van de imkers ; de imkers zijn bijenkwekers ; bijen sparen honing en werken noest voor later ; een legende vertelt dat boven de wieg van Ambrosius een zwerm bijen vloog ; de bijen druppelden honing in de mond van de baby, vandaar dat men spreekt dat de redevoeringen van deze heilige “zoet als honing” waren ; Cantona roept op om het geld thuis te “sparen” ;
– het is de 28ste verjaardag van de eerste doodstrafuitvoering in de USA met een dodelijke injectie ; dat is wat Cantona ook wil : de banken tot de dood veroordeeld zien en het vonnis uitgevoerd zien ;
– het is ook de 69ste verjaardag van de dag van de aanval tijdens WO II door de Japanse Keizerlijke Marine op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor (in Hawaï), die op 7 december 1941 plaatsvond onder leiding van admiraal Isoroku Yamamoto, opperbevelhebber van de Japanse vloot ; Cantona wil de banken laten exploderen van binnenuit.

Het idee wordt gelanceerd door Cantona maar verder opgepikt door de Belgische Géraldine Feuillien die er een website www.bankrun2010.com voor creëert of omgekeerd, want de pers bericht over beide scenario’s ngl. van de bron…..

Idioter ideeën – over en voor de banksector – zagen we nog niet veel :
– waar in Godsnaam gaan de banken al die cash halen op één dag tijd ?
– waarom zou iemand met geld (zoals een geslaagde profvoetballer) de financiële wereld graag zien vallen en doen vallen ? Want als alle spaarders alle geld afhalen, zullen er nog weinig banken of verzekeraars zijn die overblijven, wat goed is voor ……. het verdwijnen van vele sponsors van de voetbalclubs….. ; meer spelers dan ooit zouden zonder club vallen ;
– zelfs al zouden ze daardoor niet vallen (wat wel waarschijnlijk is, waar in Godsnaam gaan spaarders dit geld veilig bewaren ? In een sok thuis ? Verstopt in een fake voetbal ? Ingegraven in het midden van de doellijn van hun voetbalveldje thuis in de tuin ?
– als de banken dan zijn gevallen, wie gaat de bedrijfswereld en VZW’s én voetbalclubs nog financieren, welk bedrijf zal nog overeind blijven ? …..
– ….. .

Het idee wordt door elkeen met enig verantwoordelijkheidsgevoel onmiddellijk en terecht afgeschoten. Hooguit kan hij voor zijn bedoeling op sympathie rekenen, maar bij quasi niemand rond het middel dat hij gebruikt.
De Belgische banken wapenden zich in elk geval : er kwamen rappelinstructies voor de kantoren dat cashafhalen boven de daglimiet (die bij de meeste Belgische banken enkele duizenden euro’s per klant per dag is) niet kan zonder op voorhand cash geld te bestellen. Bijzondere maatregelen kwamen er niet.
De spaarder en belegger toont meer rede dan verwacht : er gebeurt gewoonweg ….. niets, noch in België, noch elders ; nergens ging de code rood af.
En wat erger is : Cantona toont zich van zijn allerzwakste kant en maakt zichzelf o.i. hopeloos belachelijk :
– hij kwam volgens bepaalde pers zelf zijn geld niet eens afhalen in een lokaal kantoor van de Franse BNP Paribas, al had hij dit wel aangekondigd ;
– volgens andere pers zou hij een groot bedrag getransfereerd hebben van de bank Leonardo naar de bank Crédit Agricole ; so what ?
– zijn echtgenote speelt mee in een reclamefilmpje voor een …. bank, met name de Franse LCL !!!! ;
– de Franse bankenvereniging maakt er zich van af met een grapje volgens DeMorgen: “… In een eerste reactie moest ik eens hard hard lachen. … als de heer Cantona zijn geld van de bank wil halen, denk ik dat hij daar een hoop koffers zal voor nodig hebben … “.

Een Belgische krant noemt het o.i. terecht van “du buzz au flop”.

Het is voor ons het typische geld voorbeeld :
– iemand met lef en geld denkt vaak dat hij ook een bank of de wereld kan organiseren ;
– de oproep is een schoolvoorbeeld van hoe iemand oproept tot iets wat hij wil verbeteren en het daardoor mogelijks vernietigt ;
– het is tevens het schoolvoorbeeld van “if you don’t walk your talk : shut up”.

Parallel 10 : investeren in voetbal : slechts enkele ijzeren wetten en suksesformules, net als in investeren in het algemeen

Het zou ons te ver leiden om hier de enkele investeringswetten, -regels, vuistregels in de financiële wereld toe te lichten.
We doen het wel voor voetbalclubs.

Investeringswet 1 : voetbal doet het gemiddeld slecht in rendement.

En waarom doet voetbal het zo slecht ? De redenen en de randfenomenen zijn divers. Dit heeft te maken met de financiële onderliggende kenmerken van voetbalaandelen en investeringen :
– de grootste reden voor de financiële problemen van de clubs zijn de uitgaven en dan voor al de kosten, lonen, vergoedingen voor het aankopen, aanhouden en behouden van spelers ; bij vele grote clubs is dit bedrag groter dan de inkomsten ;
– de financiële mogelijkheden en uitdagingen zijn enorm verschillend ngl. men nationaal of Champions League speelt en ngl. van men promoveert of degradeert ; gezien dit afhangt van professioneel spelen en soms van geluk is dit een factor spel en kans die de beursinvesteeerders niet vaak appreciëren ;
– de aandelen zijn meestal vrij illiquide of zwaar illiquide of in elk geval minder liquide dan de smallcaps, midcaps en de large caps ; het aantal investeerders is beperkt, soms zelfs tot enkele honderden of duidenden investeerders per club.

Investeringswet 2 : voetbal is in het algemeen en de voetbalclubaandelenmarkt in het bijzonder een emo-markt is of een markt mede gedreven door emoties, meer en intenser dan normale aandelenmarkten :
– de aandelen zijn erg (voetbal)prestatiegevoelig op de beurskeurs : na matchen geeft een overwinning gemiddeld een koerswinst van 0,65 % en na een verliesmatch geeft de koers van een voetbalaandeel gemiddeld een verlies in koers van 0,59 % ;
– de aandelen zijn erg koersgevoelig als het gaat om verrassende uitslagen : in die gevallen lopen de koersschommelingen bijna op tot één procent ;
– ze reageert op hoop en emoties van individuele beleggers en believers : tijdens de lente- en zomermaanden herleeft de voetbalclub-koers meestal meer en beter dan tijdens de wintermaanden ;
– ze reageert ook op de zgn. beleggerspsychologie van het one-to-two : bij verlies van de club zakt het aandeel relevant meer dan dat het wint bij winst ; de voetbalbelegger ondergaat een zwaardere teleurstelling als hij verliest dan de vreugde als hij wint.

Investeren in aandelen van clubs of in obligaties van clubs is dus in het algemeen volledig af te raden.

Toch kan een voetbal geliëerde investering veel opbrengen.
Er zijn daarvoor o.i. in de literatuur in grote lijnen zeven suksesformules die sukses kunnen geven (dus niet garanderen), ngl. van je mogelijkheden, capaciteiten, situatie, eigen kenmerken en wensen.

Het gaat telkens om welomlijnde “concrete projecten”.

Suksesformule 1 : investeren in beursgenoteerde clubs zonder spelerskosten.
Gezien vooral de hoge spelerskosten een groot probleem zijn voor clubs is investeren in clubs die de spelerskosten (aankoopkosten, salarissen, vergoedingen voor spelers…) niet (zelf (moeten)) betalen een veel stabieler en zekerder investering. Voorbeelden van bedrijven die de commercialisatierechten van clubs bezitten zonder zelf de spelers te moeten betalen zijn de volgende : de Turkse Fenerbahçe, de Turkse Trabzsponsor, de Turkse Galatasaray. Deze ploegen doen het ook niet slecht vanuit een financiëel standpunt.

Suksesformule 2 : investeren in beursgenoteerde witte raven.
Een van die voorbeelden is Arsenal : het aandeel noteert in 2010 tegenover 1995 met een meerwaarde van ongeveer 700 % ; het heeft een omzet van 330 miljoen pond, een winst van 35 miljoen pond, investeerde in een eigen Emirates-stadion, heeft ongeveer 1500 individuele investeerders en noteert op de minder liquide PLUS Market.

Suksesformule 3 : gokken op sportevenenementen … maar dan alleen met voorkennis.
Gokken met voorkennis over fraude, over omkoperij, over medische uitslagen van sporters is mogelijks strafbaar en moreel verwerpelijk vanzelfsprekend, maar is voor kleinere kapitalisten en voor elkeen een vrij eenvoudig zaakje, eens je de voorkennis hebt : de uitslag is waarschijnlijk en de winstkans dus erg groot. Het hoeft geen betoog dat, gezien de regelmatige omkoopschandalen, dit ook plaatsvindt, ook in ons eigen België, op relevant grote schaal ; insiders weten letterlijk soms heel veel wat de gokkansen verhoogt.
Maar : “gokken zonder voorkennis is dom, gokken met voorkennis is immoreel en mogelijks onwettig, niet gokken is altijd winnen vanzelfsprekend : 100 % behoud van kapitaal en moraal”. We raden je dus aan nooit te gokken.

Suksesformule 4 : investeren in niet beursgenoteerde club van je hart én in het bestuur stappen. Als je (echt) wat rijker bent, kan je beslissen om een deel van je zuur- of gemakkelijk verdiende geld te investeren in een voetbalclub én in het bestuur te stappen : zo ben je altijd dicht bij de club van je dromen en als je houdt van mooi spel, een mooi paar benen en knap mannenlijf, altijd dicht bij de meest gegeerde en sexy mannen ter wereld.
Ook in België wordt er continu geïnvesteerd in clubs door rijke geslaagde zakenlui. We geven enkele voorbeelden : Pascal Minne, een belangrijke 58-jarige partner van Petercam, stapt in 2010 in het kapitaal van RSC Anderlecht ; hij zit dan in goed gezelschap zoals Michaël Verschueren, de familie (Etienne, Vincent, Olivier) Davignon, de familie Vandenstock, de familie Collin, Alexandre van Damme (Inbev), Emmanuel van Innis (Suez GDF), de familie van notaris Mourlon Beernaert edm. ; de minimale bijdrage voor het kapitaal bedraagt volgens de pers (slechts) 250 000 € ; bij Minne is het volgens de pers ook een emotionele beslissing, want hij is volgens de pers fan sinds zijn jeugd ; hij speelde er ook toen hij jong was.

Suksesformule 5 : op kosten van je bedrijf je favoriete club sponsoren met businessseatsformule of andere belangrijke voordelen in natura.
De leukste en goedkoopste oplossing is de volgende : als je hoog genoeg zit in een bedrijf laat je het bedrijf je ploeg of sport naar keuze sponsoren en … liefst de sport die je zelf graag beoefent of ziet en de club of sporters waar je hart naar uitgaat. Het geeft je de gelegenheid om minstens veertiendaags, dan eens met familie, dan met medewerkers, dan met klanten, dan met de raad van bestuur de evenementen bij te wonen die je bevallen.
Het leven kan heerlijk zijn.

Suksesformule 6 : investeren in sportmemorabilia.
Een van de lucratiefste en leukste investeringen in sport is het investeren en/of verzamelen van unieke sport memorabilia ; we hebben het dan over medailles, trofeeën (bekers, …), truitjes gewonnen naar aanleiding van een nog aantoonbare en opspoorbare belangrijke sportgelegenheid of manifestatie en dit bij voorkeur verbonden aan een topsportfiguur.
De allerduurste van de sportmemorabilia tot nu toe was de trofee van de winnaar van de FW Cup voetbal in 1896 : het haalde een verkoopprijs van 478 000 €. Vooral voetbalmemorabilia doen het goed. Vanzelfsprekend is er een grote bedreiging hier voor de amateurs onder ons : de massa’s replica of fake-memorabilia…… .
Niets is zo onsportief als de wereld rond de sport?

Suksesformule 7 : met een stersporter huwen ……met gemeenschap van goederen en aanwinsten of met een weelderig kontrakt.
Tot slot, meestal voor de knapste dames uit de internationale sterallure wereld of voor de knapste homo’s uit of in de schijnwerpers, is een intelligent afgesloten huwelijk met een stersporter vaak ook naast een mogelijks mooie periode ook vaak een goede investering : een luxe-leven (weliswaar mogelijks soms in veel eenzaamheid) tijdens maar ook na het huwelijk-en-een-vette-premie-echtscheiding is vaak het gevolg.
De voorbeelden hier zijn legio.

Parallel 11 : twee werelden vol met voorschriften

Zowel de financiële wereld als de voetbalwereld zitten vol met
– regels
– sanctiemogelijkheden.
Doch er is een verschil : de laatste tien jaar worden die in voetbal ook toegepast, streng, vaak (over)consequent en zonder pardon….. Wat men niet altijd kan zeggen van de financiële wereld, zeker niet in België.

Voor wie een kort voorbeeld wil van het toepassen van sancties in de laatste jaren in voetbal:
– naar scheidsrechters : het niet fluiten en het niet trekken van “ rood” (want het niet opgemerkt hebben) op een voetbalwedstrijd van een agressieve beweging van Standard-speler Goreux naar STVV- speler Wim Mennes tijdens de match op 29 november 2009 wordt door de Centrale Scheidsrechterscommissie gestraft met onmiddellijke tijdelijke degradatie naar een lagere voetbalklasse (de facto dus beroepsverbod in eigen klasse en verplichting om in een lagere klasse uit te komen);
– naar bestuursleden van clubs : het veld oplopen vanuit een supportersvak na de wedstrijd Oud-Heverlee Leuven – KV Oostende op 15 maart 2009 om het eigen overwinnende team te feliciteren door bestuursleden van KV Oostende in 2009 wordt door een adviseur van Binnenlandse Zaken, bevestigd in beroep door de politierechter in Brugge, gestraft met drie maanden stadionverbod.

Voor wie een kort voorbeeld wil van het toepassen van sancties in de laatste jaren in de financiële sector : voor de val van verschillende Belgische banken in de jaren 2007- 2009 waren de tot 31 12 2010 toegepaste sancties eenvoudig : (slechts) “ontslag”, meestal met een fraaie gouden handdruk én “décharge inzake aansprakelijkheid”.
We zagen in België publiekelijk geen enkele strafrechtelijke aansprakelijkheid, opschorting van beroepsuitoefeningsmogelijkheid, degradatie vanuit externe instanties, boetes, edm., wel in een aantal andere landen.

Parallel 12 : finaal komen de Belgische spelers nog niet zo slecht uit de bus

De UEFA stelt in een rapport dat de Belgische maar ook bijvoorbeeld de Zweedse, Oostenrijkse, Duitse competities het finaal iets beter doen omdat ze allen met winst of (zoals de Belgische) net break-even draaien.
Ook de Belgische bankwereld komt goed uit de latere zgn. stresstests van de EU ; we kunnen een volgende crisis ongeveer aan… .

Parallel 13 : verkoop en aankoop via hard- en soft

Ook de voetbaltransfers werken sinds kort via internationale systemen die o.i. erg vergelijkbaar zijn met bankpraktijken zoals documentaire kredieten, SWIFT-tranfers en clearingpraktijken tussen banken ; het Internationaal Matching Syteem (of IMS) is erg vergelijkbaar que formalisaties en systematiek.

Parallel 14 : soortgelijke oplossingen

De oplossingen voor de banksector en de voetbalsector in Europa komen deels overeen.
De besparingsdrift zit in de lift ; bij banken is het al enkele jaren aan de gang (derde personeelsbesparingsronde voor Dexia bv.) ; bij voetbalclubs wordt het nu mode : men koopt minder spelers aan dan vroeger.
Voor de banksector kwamen er nieuwe solvabiliteitsregels en liquiditeitsregels met uitstel en graduele invoering. Voor het Europees voetbal komen er ook : vanaf 2018 mogen clubs geen financiële schulden hebben boven de 30 miljoen euro. Clubs moeten in de toekomst ook hun te betalen transfersommen daadwerkelijk aflossen in plaats van ze te laten openstaan.

Voor de banksector kwamen er regels rond transparantie rond vergoedingen en her en der (fiscale of wettelijke) beperkingen van bepaalde fianciële vergoedingen, waaronder meer de bonussen en de opzegvergedingen. Voor voetbalclubs mag in de toekomst nog slechts 50 % van de inkomsten besteed worden aan loonkosten. Rijke clubeigenaars mogen hun privé-vermogen enkel nog investeren in jeugdopleiding en infrastructuur van eenclub, niet meer in de aankoop van spelers.

Conclusie

Sport en financiën hebben enkele dingen gemeen : te veel geld en passie, niet altijd de juiste combinatie…..

.
Bronnen en literatuur :

De Volkskrant/JBG., Europees topvoetbal zinkt weg in financiële malaise, in DeMorgen, 14 01 2010, p. 28
D.LI., Cantona passe du buzz au flop, in L’ECHO, 08 12 2010, p. 7
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambrosius_van_Milaan
HVM., Steeds meer scheidsrechters moeten op strafbank, in DeMorgen, 03 12 2009, p. 30.
J.-F.S., Le tour de table de la SA RSC Andelecht est bouclé, in L’ECHO, 16 12 2009, p. 6
JL., Geen bank run zonder cash op voorhand te bestellen, in DETIJD, 07 12 2010, p. 5
JL., Gevreesde bank run blijft uit, in DETIJD, 08 12 2010, p. 5
KESZEI, N., Les plaintess’accumulent dans le dossier Capitalium, in L’ECHO, 29 07 2010, p. 4
KESZEI, N., Capitalium déclaré en faillite, in L’ECHO, 22 10 2010, p. 6
KESZEI, N., Capitalium Consult SCRL, citée en faillite, in L’ECHO, 24 11 2010, p. 7
KESZEI, N., Escroquerie à l’assurance dans le monde du foot, in L’ECHO, 16 07 2010, p. 5
KTH., Cantona roept op tot revolutie tegen banken, in DeMorgen, 23 11 2010, p. 21.
KVU., Refs Verbist en Flament tijdelijk gedegradeerd, in www.standaard.be, 02 12 2009
LUYSTERMAN, P., Net sluit zich rond Capitalium, in DE TIJD, 29 07 2010, p. 2
MEULEMANS, I., Bankier verduistert 200 miljoen, Filiaalhouder hield grote sier bij Kempische voetbalclub, in DE STANDAARD, 17 maart 2000
MS., Vers bloed in kapitaal RSC Anderlecht, in www.detijd.be, 16 12 2009
MS., Ex-KBC-ers kibbelen rond ‘Great Old’, in DE TIJD, 19 03 2010, p. 5
SACRE, J.-F., Le monde du business investit dans les “mauves et blancs”, in L’ECHO, 09 03 2010, p. 8
SCHOORS, K., De oprechte woede van Eric Cantona, in DeMorgen, 08 12 2010, p. 19
SEPHINA, M., Vers bloed in kapitaal RSC Anderlecht, in DE TIJD, 16 12 2009
VAN MALDEGEM, P., Waarom voetbalclubs zo vaak verliezen op de beurs?, Helft voetbalaandelen noteert meer dan 50 % lager dan introductieprijs, in DE TIJD, 31 07 2010, p. 23
VAN MALDEGEM, P., Pourqoui les clubs de foot sont-ils “hors jeu” en Bourse?, in L’ECHO, 31 07 – 02 08 2010, p. 23
Www.deloitte.co.uk/sportsbusinessgroup.
Www.uefa.com
Www.netto.be/Cantona
X., Oproep Cantona legt banken niet droog, in DeMorgen, 08 12 2010, p. 7
X., Geen bank run zonder vooraf te bestellen, in DeMorgen, 07 12 2010, p. 20
X., Incivisme bancaire, L’appel d’Eric Cantona, in RB (FR), 12 2010, n° 730-731, p. 71
X., Maatregelen voor financiële fairplay, in DeMorgen, 14 01 2010, p. 28
X., La CBFA épingle l’assureur Capitalium, in L’ECHO, 10 – 12 07 2010, p. 7
X., Eric Cantona wil aanval op spaargeld, in Netto, 27 november 2010, p. 33
X., Vers bloed in kapitaal RSC Anderlecht, in http://forum.rsca.be/viewtopic.php?f=7&t=6120
BELGA, ADV, Vers bloed in kapitaal RSC Anderlecht, in http://www.hln.be/hln/nl/1285/Jupiler-League/article/detail/1042596/2009/12/16/Vers-bloed-in-kapitaal-RSC-Anderlecht.dhtml, 16 12 2009, 09:32
X., Du sang neuf dans le capital de RSC Anderlecht, in www.dhnet.be, 16 12 2009
X., Drie maanden stadionverbod voor KAMA, in DeMorgen, 13 11 2009

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!