De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voetballende homo taboe
Homoseksualiteit, Zweden, Voetbal, Engeland, Taboe, Anton Hysen, Justin Fashanu, Zelfdoding, Internationale dag tegen de homofobie -

Voetballende homo taboe

vrijdag 11 maart 2011 01:33
Spread the love

Voetbal en homoseksualiteit is nog steeds geen gelukkige combinatie. Het woord homo wordt vaak gebruikt in spreekkoren en er is bijna geen speler die tijdens zijn carrière voor zijn homoseksualiteit uitkomt.

In Zweden wil Anton Hysén nu dit taboe doorbreken. In een interview met de Zweedse publieke omroep laat hij weten dat hij voetballer en homo is. Volgens hem maakt het niet uit of je op jongens of meisjes valt zolang je als voetballer maar goed presteert.

Hysén komt uit een echte voetbalfamilie. Vader Glen kwam 68 keer uit voor het Zweedse Nationale elftal en is oudspeler van onder andere PSV en Liverpool. Ook zijn broers Alexander en Tobias zijn profvoetballer. Anton voetbalt zelf op een lager niveau voor de tweede divisieclub Utsiktens BK uit Göteborg.

De bekendste en eerste profspeler die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam is Justin Fashanu. Hij vertelde dit in 1990 in een interview met de Engelse tabloid The Sun. Op dat moment speelde hij in de Premier League en de onthulling leverde hem veel negatieve reacties op. Fashanu pleegde in 1998 zelfmoord. Op 19 februari zou hij 50 jaar zijn geworden en daarom werd op die dag de internationale dag tegen de homofobie in het voetbal gehouden.

http://nos.nl/l/tcm:5-903549/

Bron : NOS.NL / N nieuwsuur

take down
the paywall
steun ons nu!