De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat hebben kapitalisme en homoseksualiteit gemeen
Homoseksualiteit, Homofobie, Ahmadinejad -

Wat hebben kapitalisme en homoseksualiteit gemeen

dinsdag 25 september 2012 21:33
Spread the love

Als we de scherpe commentaar van Ahmadinejad, president van Iran, mogen geloven, is het verdedigen van homoseksualiteit iets voor kapitalisten die eerder voorstander zijn van groei dan van de menselijke waarden.

In een interview voor CNN haalde Ahmadinejad fel uit naar homo’s. Niet verwonderlijk en daarom niet echt shockerend. We mogen elke homofobe boodschap niet relativeren, maar de uitspraken die hij deed deden me wel nadenken over discrepanties in het publiek debat in België. Juli dit jaar was homofobie, en in het bijzonder homofoob geweld, een hot item in de media. Iedere politicus was er als de kippen bij om het gedrag te veroordelen en al een geluk koos althans de belangrijke media en meest invloedrijke figuren het anti-homofobe kamp.

Maar Ahmadinejad haalde uit naar Westerse politici dat opkomen voor de homo’s er alleen maar is om stemmen te winnen. En ook de kapitalisten hebben er alle baat bij geen homofobe uitspraken te doen, zoals het Chick-Fil-A schandaal in Amerika op een pijnlijke manier nog eens heeft aangetoont. En terwijl ik keek naar de maatschappelijke gevoeligheid voor homofobe boodschappen, werd ik in mijn zoektocht eveneens geconfronteerd met verontrustende cijfers over homofobie onder de mensen. Die discrepantie doet me afvragen hoeveel latente homofobie er wel bestaat.

De reden dat ik dit blogbericht schrijf is eigenlijk als vraag naar homos toe: hebben jullie vaak het gevoel dat er in jou leefomgeving verborgen homofoben zijn en hoe komt dat dan volgens jullie tot uiting? De reden dat ik zo geboeid ben door die vraag is omdat ik onder mijn vrienden en familie wel eens bekend sta als ‘meneer politiek correct’. Ik zie mezelf ook graag als iemand die opkomt voor de groepen die met vooroordelen te maken krijgen. Als maatschappelijk werker kom ik wat verborgen ‘haat’ betreft echter voornamelijk verborgen racisme tegen en ik had graag voor mezelf willen weten of ik uit de verschillende artikels de juiste hypothese heb getrokken of niet, en zo ja, hoe ik bewuster zou kunnen zijn van die vorm van verborgen ‘haat’.

take down
the paywall
steun ons nu!