De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Niet Facebook of Twitter, maar BlackBerry is de spil van de Britse rellen
Rellen, Engeland, BlackBerry, BBM -

Niet Facebook of Twitter, maar BlackBerry is de spil van de Britse rellen

woensdag 10 augustus 2011 10:40
Spread the love

Scotland Yard, het hoofdbureau van de Londense politie, waarschuwde begin deze week dat al wie via het microblogplatform Twitter opriep tot geweld niet ongestraft zou blijven. Maar zelfs al startten de rellen via oproepen op Facebook en Twitter, dan moet nu blijken dat de politie op de verkeerde plaats zocht. Het was nameijk de Blackberry -met 37% marktaandeel dé voorkeurssmartphone van de Britse jeugd- die aan de basis van de rellen lag.

De BBM -BlackBerry Messenger- is een gesloten circuit dat eigenaars van zo’n smartphone toelaat gratis berichten uit te wisselen. Vanwege de populariteit van de BlackBerry in Engeland wordt de BBM er veel meer gebruikt dan andere Instant Messengingdiensten. De BBM heeft nog een niet te versmaden voordeel in dit soort situaties: in tegenstelling tot Twitter en Facebook valt de dienst niet te traceren door de politie.

The krant The Guardian kon de hand leggen op een aantal berichten die via BBM werden verstuurd. Een ervan luidt als volgt:

“Iedereen van overal in Londen, samenkomen in het centrum bij OXFORD CIRCUS!!, WINKELS zullen worden vernield opdat we zaken kunnen pakken (gratis!!!). F**k de politie, we zenden ze terug met ONZE rellen! >:O Maak je klaar voor de oorlog. Als je een broeder ziet… SALUEER! als je een politieman ziet… SCHIET!”

http://www.guardian.co.uk/media/2011/aug/08/london-riots-facebook-twitter-blackberry

Bron : The Guardian /Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!