De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kunstenaars trekken naar Borgerhout en ‘t Noord
Antwerpen, Cultuur, Lokaal -

Kunstenaars trekken naar Borgerhout en ‘t Noord

zondag 20 juni 2010 21:03
Spread the love

Zaterdag 19 en zondag 20 juni openden in Borgerhout en Antwerpen-Noord tal van kunstenorganisaties hun deuren. Beeldende kunsten, theater, dans, muziek en design gedijen hier goed. Er is veel plaats voor jong opkomend talent. Enkele organisaties durven al intercultureel te werken.

De Antwerpse organisatie KunstenNoord bundelt tal van verschillende kunstorganisaties in Borgerhout en Antwerpen-Noord (oftewel ’t Noord). De laatste jaren trekken deze wijken steeds meer kunstenaars aan. KunstenNoord wil de culturele troef van dit gebied dan ook verder uitspelen.

WP Zimmer

Organisaties als WP Zimmer, een werkplaats voor dansers en choreografen, willen beginnende kunstenaars een platform geven. Zo toont deze werkplaats momenteel het werk van de Amerikaans-Palestijnse kunstenaar Tarek Halaby. Tarek Halaby fotografeerde 48 Palestijnen in paspoortfotostijl. Alle personen dragen een Palestijnse sjaal. Halaby koos de paspoortfoto vanwege het feit dat veel jonge Palestijnen worstelen met hun eigen identiteit. Hun thuisland wordt namelijk vaak niet erkend of zelfs ontkend.

Het Oude Badhuis

Club en wijkcentrum Het Oude Badhuis maakte van de gelegenheid gebruik om haar interculturele werking te duiden. Onthaalmedewerker Tim vertelt: “Wij krijgen als centrum in een cultuurdiverse buurt veel verschillende culturen over de vloer. Zo repeteert de rapgroep Bagdad 2060 hier regelmatig. De Afghaanse gemeenschap feest hier wel eens. Stad Antwerpen organiseert hier informatiedagen voor de lokale Roma-Zigeunergemeenschap. En de Kroatische choreograaf Michael Lazic repeteert hier dan weer quasi dagelijks.”

Novylon

De vereniging Novylon vzw, achter het tankstation van Lukoil in Borgerhout, profileert zich als artistiek nest voor een jong en alternatief publiek. Bioscoopstoelen en oude fauteuils staan er rond exotische planten in een binnenhof. Regelmatig zijn er jamsessies en expo’s. En elke donderdag is er een alternatieve volkskeuken. Een plek die het waard is om te bezoeken en om naar terug te keren.

Zo zijn er in Borgerhout en op ‘t Noord tal van artistieke initiatieven. Een positieve ontwikkeling in twee oude stadswijken die niet zo goed bekend staan. KunstenNoord zet deze ontwikkeling kracht bij. Benieuwd waartoe dit zal leiden. Blijven de kunstenaars en kunnen zij de wijken extra impulsen geven? De tijd zal ons het antwoord wel geven.

Meer info:
www.kunstennoord.net

www.wpzimmer.be

www.novylon.be

take down
the paywall
steun ons nu!