De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Geen tv vanavond: ‘From zero to hero’
Cultuur, België, Nationalisme -

Geen tv vanavond: ‘From zero to hero’

vrijdag 17 december 2010 00:43
Spread the love

Gisterenavond de stad ingetrokken. De warme bus genomen op deze kille winteravond. Wandelend richting Elcker-Ik in Antwerpen voor een uiteenzetting: “België: op weg naar een onafwendbare splitsing?”. Na een warme kop koffie, die me deugd doet, stelt de spreker eerst zichzelf en daarna het thema voor.

Hij durft de onafwendbaarheid van de splitsing gerust in vraag stellen. En dat als opener voor een tocht door de geschiedenis vanaf de grondwet van 1830 tot het “From zero tot hero”-verhaal van NVA vandaag. Ook de verborgen kantjes van Bart De Wever zijn NVA (VOKA) – programma kwamen aan bod. Een boeiend en diepgaand verhaal over de achtergrond van de taalkwestie – de onbestuurbaarheid van België door de constructies van taalgemeenschappen en gewesten. Spreker en animator van de avond was Jozef Mampuys, kwb-acv-voorman nog-lang-niet-met-rust. Het applaus tot slot was meer dan verdiend voor deze man en voor ‘christenen voor het socialisme’ die het initiatief voor deze avond genomen hadden. Met een geanimeerd nagesprek achteraf werd het een zeer leerijke avond.

Ik heb de ‘allerslimste mens’ op tv niet gemist. Had ook geen behoefte meer om de netgemist-knop achteraf in te schakelen. De avond kon niet meer stuk. Een aanrader: een debat of uiteenzetting meepikken waar iets uit te leren valt. Weg van het oppervlakkige infotainment (wat is informatie en wat is entertainment?) op de beeldbuis.

De vlaamse identiteit en vlaamse cultuur van de heren Peumans, Bourgeois en De Wever zijn vanavond doorprikt. Ik ben te slim geworden door een avondje “Voor mij geen allerslimste mens vanavond, schat”.

Voor herhaling vatbaar.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!