De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Puigdemont wil terug naar Spanje
Politiek, België, Blogs, Voorpagina -

Puigdemont wil terug naar Spanje

(weliswaar een populistisch politiek mopje)

vrijdag 5 januari 2018 14:01
Spread the love

De politieke vluchteling Carles Puigdemont zit wat te verkommeren tijdens de kerstdagen in zijn riante villa in het Waasland. Riant ok, maar eenzaam en ver van familie en partijgenoten.

Hij belt naar Theo Francken (die hij kent van betogingen en steunbetuigingen allerlei) en zegt : “Theo, ik wil terug voor de feestdagen naar Spanje”.

Wil het nu net dat Francken de eindejaarsvakantie gepland heeft in Spanje (hij wou zoals veel van zijn partijgenoten naar Oostenrijk maar zijn vrouw zei : “ik wil warmte”. Vandaar).

“Ik moet naar het Zuiden”, zegt Theo, “weet je wat, ik zet je af in Girona en haal je terug op na Nieuwjaar. Mijn auto is groot genoeg voor vijf” (je hebt zo van die wagens voor ministers en staatssecretarissen).

Op weg gebeurt het drama : op Belgisch grondgebied, aan de grens met Luxemburg wordt de wagen van Theo tegengehouden (het is niet meer gebruikelijk maar het kan nog altijd om veiligheidsredenen zo decreteerde Minister van Binnenlandse Zaken Jean Hesp – Jan Jambon dus – bvb voor verdachten als daar zijn terroristen, drugdealers of illegalen) en ontdekt men de politieke vluchteling Puigdemont.

De ambtenaar van de douane (in rood jasje, makkelijke klus, de schuld van de sossen…) is onverbiddelijk : opsluiten. Via Jambon probeert Francken nog tussen te komen bij Michel : “Allé Charles, ik wil aftreden als ge dit regelt”.

Michel : “Ja maar, Theo, het heeft hier al in de gazetten gestaan, en ik heb het hier momenteel niet gemakkelijk in de Walen nu dat de broertjes Dardenne (ondanks het mislukt Ardennenoffensief) de oorlogstrom roeren. En daarbij wat is er mis in Spanje ? Mijn ambtgenoot heeft mij verzekerd dat Carles goed zal behandeld worden”.

“Ah ja”, meesmuilt Theo, ‘ik ben daar nog niet zo zeker van. Er wordt in Spanje wel clandestien gefolterd en gemarteld in de gevangenissen. Onder de radar en clandestien dat wel, maar elk klein kind weet het”. “Ik laat het onderzoeken”, belooft Michel.

En zo verschijnt de officiële mededeling van de nationale premier die pleit voor een “streng maar rechtvaardig migratiebeleid”. Wordt vervolgd.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!