De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

John Crombez. Bron: Wikimedia Commons
Open brief, Politiek, België - Jan Vermeersch

Open brief aan de heer John Crombez

maandag 9 april 2018 13:56
Spread the love

Beste John,

Om maar meteen met de deur in huis te vallen.

Vlaanderen kreunt onder het extreemrechtse gedachtengoed.
Vlaanderen kende nog nooit zo’n grote armoedecijfers als nu.
Vlaanderen had nog nooit zoveel problemen om ontspoorde kinderen op te vangen.
Vlaanderen had nog nooit zo’n lange wachtrijen voor sociale huisvesting.

Vlaanderen had nog nooit ……………………… Ongetwijfeld nog oneindig in te vullen.

Maar ik beperk me tot de problemen waarvan ik dacht dat socialisten er hun core business in zagen.

Blijkbaar niet beste John, en in uw kielzog ook volksvertegenwoordigster Annick Lambrecht uit Brugge. Ik was niet redelijk verbaasd toen ik te midden van al deze bovenvermelde problemen, nu ook las dat de Vlaamse socialisten nu ook het werk van de Christen democraten en de liberalen willen doen?

Ik weet dat de reactie zal zijn, socialisten zijn er voor iedereen, ik verwacht dat antwoord al. Maar blijkbaar heeft het nieuwe socialisme meer oog voor de boerenstiel.
Je kan zeggen dat politicus zijn een boerenstiel is, maar mijns inziens zijn het sinds mensenheugenis de Christen democraten en de liberalen met hun “DOEN” die altijd al voor de zelfstandigen zijn opgekomen. Waardoor nu opeens die interesse vanuit de socialistische hoek?

Je zou warempel denken dat er verkiezingen in zicht zijn, dat allerhande ballonnetjes worden opgelaten in de hoop dat er ééntje blijft hangen in de pers zodat je daarop kan verder breien. Wat me het meeste tegen de borst stoot beste John. Is het feit dat je zaterdag op facebook het lef had te vragen aan iemand waarvan hij dan echt wakker lag? Beste John waar haal je de durf vandaan om dit te doen? Ík en vele socialisten gaan ervan uit dat je nu ondertussen wel zou weten waar socialisten van wakker liggen! Maar blijkbaar vergis ik me weer al eens.

Dat kan natuurlijk gebeuren als je god en klein piertje toelaat in de partij, lidkaart? Oh niet nodig … Dan trek je natuurlijk volk aan die niet echt de ideologie van het socialisme kennen, maar er eerder instappen omdat ze een postje zijn beloofd, of die het louter doen uit opportunisme. Sommigen kunnen zelfs lijsttrekker worden zonder lidkaart. Volgens het nieuwe socialisme moet dit kunnen. Dan nog in de meest belangrijke stad van Vlaanderen voor de socialisten. 

Waarom beste John? Waarom verloochen je de complete achterban die jaar en dag de straten afliep om het pad te effenen voor mensen zoals u? Die jarenlang trouw hun lidgeld betaalden, die op ieder congres aanwezig waren. Die een blind vertrouwen hadden in de partij! Leg mij aub eens uit waarom al deze mensen opeens niet goed genoeg meer zijn.

Dat deze mensen worden vervangen door een nieuwe groep – vergeef me de uitspraak- yuppies die het verschil niet weten tussen een socialist of liberaal? Ik kan je voorbeelden geven van mensen die statuten als bestuurslid schreven en nu op de liberale lijst gaan staan omdat ze daar meer kans maken.

Ik schreef je dit eerder al beste John, toen schreef ik je nog aan als ” Beste voorzitter”.
Maar ik kan het niet langer opbrengen om mijn ooit zo fiere partij de afgrond te zien inschuiven, ik kan het niet meer opbrengen om al de warm water uitvinders de leden foefjes te horen wijsmaken. Ja beste John! Foefjes noem ik dat.

Oproepen om boeren een eerlijker inkomen te verzekeren is op zich heel nobel! niet de taak van de sossen maar eerder van tjeven en liberalen maar soit! Maar heb je er al bij stil gestaan dat jij als Sp.a daar geen bal kan aan veranderen? Het is zover gekomen door toedoen van Europa die onder het mom van iedereen samen, iedereen beter ,er een zooitje van heeft gemaakt. Eéntje waar jij John met de beste wil van de aarde niets zal aan veranderen. Waarom dan die boeren valse hoop geven.

Trouwens de nummer 2 van Brugge verkoopt dit hier als zoet brood aan de achterban al zou het iets veranderen. Weet je beste John en Annick hoeveel banen er zullen sneuvelen als er geen kiwi’s en appeltjes meer van Nieuw-Zeeland zouden worden ingevoerd? Al eens de som gemaakt wat de tol in Zeebrugge zal zijn?

Ik heb het er moeilijk mee dat net u hier de weg van Trump inslaat met de Sp.a.
Dit is zuiver protectionisme! eigen boeren eerst! terwijl de helft van Roemenië en Polen de truckers de laan heeft uitgestuurd met hulp van het door ons zo dierbaar Europa! toen hoorden we u niet. Het was dan mss geen verkiezingsjaar.

Wat nu gebeurd is volledig door toedoen van Europa, en maak u geen illusies dat jij met de Vlaamse socialisten daar ook maar één ding aan zal kunnen veranderen. Trouwens u heeft al sinds jaar en dag Europarlementsleden die dit al lang voor u konden hebben gedaan.

Beste John en Annick als u ook maar één heel klein beetje inzit met de werkmens, zou u dergelijke voorstellen niet lanceren. Voorstellen die er altijd zullen toe lijden dat er jobs zullen sneuvelen.

Laat dit a.u.b. over aan het sociaal gelaat van deze regering, de CD&V die hebben hun ziel al eerder verkocht voor een regeling ARCO. En voor het sneuvelen van jobs zijn zij koploper. Niet nodig dat wij dat zouden worden.

Wij als socialisten flirten ondertussen met de 10 procent grens! Mooi he! Ooit hadden we er 25 procent en konden we het verschil maken. Nu kunnen we nog staan roepen langs de zijlijn. En de enigste partner die ons altijd heeft geholpen heeft u eerder afgeschoten als grof wild.

Ik weet niet waar het eindigt maar ergens zal het eindigen, en dan zal je zien welke van je echte socialisten de partij altijd trouw zijn geweest. Want al die goed verdienende parlementsleden en schepenen en mandatarissen zullen zichzelf desnoods verkopen aan de hoogste bieders.

Het moest er eens uit, te lang heb ik de partijleiding naar de achterban toe een hand boven het hoofd gehouden. Maar sinds de dag dat mijn partij kiest om niet langer “zijn” doelgroep te vertegenwoordigen heb ik het gehad.

Weet je, als een chauffeur telkens brokken maakt, is het niet de oplossing hem of haar een andere auto te kopen. Dan verander je misschien best van chauffeur.

Waarmee ik wil duidelijk maken dat het nutteloos is jezelf steeds opnieuw uit te vinden. Want na Steve zijn we aan voorzitter 3(!) maar de Grasmarkt staat nog steeds onder leiding van dezelfde chauffeur. ‘t Is maar eens zeggen.

Voor deze verkiezing is het te laat! Veel te laat. De term “salonsocialisten” is ondertussen gekaapt door “salonnationalisten”.

En dan vraagt men zich af hoe het ooit zover heeft kunnen komen. Het is niet allemaal de schuld van de extreemrechtse partijen! Na het Vlaams Blok waren er blijkbaar nog geen lessen geleerd. Wij hebben het zover laten komen. Omdat wij te gebrand waren op de postjes, op ons eigen belang.

Ik stond er bij toen de voorzitterswissel werd afgedwongen in de afdelingen ten tijde van Caroline. Dus mij krijg je niet meer op een congres, zo’n in de Grasmarkt voorgekauwd tekstje die voordien al werd goedgekeurd door de afdelingen, en wordt verkocht aan de leden alsof ze iets te zeggen hebben.

Velen zullen in 2018 bittere tranen wenen, de opportunisten zullen hun weg wel vinden, en de achterban beste John zal verweesd achterblijven.

Met oprechte groeten

Jan.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!