De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mijn standpunt over de Franse verkiezingen.
Europa, Samenleving, Politiek - Paul Willems

Mijn standpunt over de Franse verkiezingen.

donderdag 2 maart 2017 19:03
Spread the love

De Franse verkiezingen, het is moeilijk om over die verkiezingen een mening te vormen. Een mening over verkiezingen in een land waarvan je kan zeggen dat de inmenging te sterk is en dus dat die verkiezingen niet democratisch zullen zijn. Of je kan zeggen dat het een staatsgreep zal veroorzaken. Of je kan zeggen dat, als een bepaald politicus de verkiezingen wint, er een militaire interventie zal optreden.

In Frankrijk is 15 procent werkloos en 65 procent van de mensen werkt. Ze verdienen een salaris, maar dikwijls hebben ze moeite om hun hoofd boven water te houden of om winst te maken. Ja ze zijn idealisten maar ze maken een verschil tussen hun ideaal en de economische werkelijkheid. Je economische leven betekent dat je sterk bent, dat je vecht, dat je soms liegt, dat je soms mensen bekritiseert, het zijn mensen die rechtvaardig zijn. Ja.

Bobo’s beslaan slechts 10 procent van de bevolking. Zij profiteren van de toestand. Ze zijn bang. Ze durven niets te maken behalve de arme mensen te bekritiseren, en zijn voor wetten die tegen de werkers zijn stemmen. Ze voorkomen dat de mensen iets anders doen.

Er is nog veel geld voor organisaties, voor onderwijs. En ze geloven in de cultuur. Maar ze kennen niets van het leven van de mensen die geen cultuur nodig hebben, maar die wel sterke armen en een goede gezondheid nodig hebben, of die vooral een eerlijke economisch standpunt nodig hebben.

Maar wat betekent het? Wat is een goed economisch standpunt? Er zijn de rijken. Die willen de grondstoffen van de derde wereld. Ze willen de economieën van de andere landen verzwakken. Er zijn producenten die wetten willen die hun toestand een beetje meer gemakkelijk maken. Ze moeten vechten elke dag om nieuwe klanten te vinden, om te bestaan.

Ze zijn hard. Ze hebben geen tijd om een ideaal te koesteren. Ja een ideaal die geen verband met de economie heeft. Om zich beter dan de anderen te voelen. Iets zoals een religie. Maar niets anders.

In de Verenigde Staten hebben die zotten die de grondstoffen van de derde wereld willen en een oorlog met Rusland provoceren de verkiezingen verloren. Het is genoeg. De bobo’s zijn geschokt. Ze hebben verloren. En nu weet niemand wat er zal gebeuren.

In Frankrijk is Marine Le Pen een beetje zoals Donald Trump. Ze gebruikt woorden maar niet om een ideaal te promoten. Ja zij heeft enkele idealen. Familie, religie, vaderland, volkeren. Maar voor haar willen de volkeren iets anders dan de werkers.

Hoeveel echte werkers zijn er in Frankrijk die een salaris verdienen en die nog aan de sociale zekerheid bijdragen? Misschien niet de meerderheid? Niet meer. Die anderen werken als interim. Of ze hebben een kleine winkel. Of ze zijn kaders in grote of kleine bedrijven. Ze stemmen niet voor socialisten.

De kandidaat van de rijken profiteert. De rijken profiteren. Maar de meerderheid profiteert niet. Een goed programma zou de toestand kunnen redden. Maar wie heeft een goed programma?

Mélanchon heeft een programma. Ja. Een oude programma die 15 jaar oud is. Zijn politieke vrienden en militanten zeggen dat ze veel gewerkt hebben, dat het een nieuw programma is, maar ze hebben enkel een goede vormgegeven aan die ideeën die niet eens zelf hebben uitgevonden. Het is een beetje een rommel. Hij is een beetje nationalistisch. Dat is niet zo nieuw. De ideeën zijn niet origineel.

Het programma stelt voor dat de staat veel mensen zou moeten betalen. Maar met wat? De andere kandidaten hebben zeker niks. Macron, Hamon hebben geen programma. Ja Hamon wil de Loi Travail, een wet die de werknemers dwingt om tot meer dan 45 uren per week te werken, opleggen. Die zal nog veel werklozen maken. Ze kunnen doen wat ze willen. Niet Mélenchon. Dat is waar.

Mijn standpunt is dat de democratie dood is. Of dat ze in ieder geval zal sterven. Ik steun Mélenchon, maar een goed programma zou noodzakelijk zijn. Er zijn echt goede punten in zijn programma, maar ook veel dingen die niet werken.

take down
the paywall
steun ons nu!