De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Er komt geen einde aan de Griekse pijn: zelfmoordcijfer stijgt met 40% in eerste jaarhelft
Griekenland, Financiële crisis, EU, Zelfmoordcijfer -

Er komt geen einde aan de Griekse pijn: zelfmoordcijfer stijgt met 40% in eerste jaarhelft

woensdag 21 september 2011 12:40
Spread the love

Beelden van een 55-jarige Griek die zichzelf in brand stak voor een bankfiliaal in Thessaloniki gingen vorige week de wereld rond.  De man overleefde de zelfmoordpoging.Het meest dramatische signaal van de Griekse pijn is de stijging in het aantal zelfmoorden, schrijft The Wall Street Journal. In de eerste vijf maanden van 2011 pleegden 40% meer Grieken zelfmoord dan een jaar eerder, blijkt nu uit cijfers van het Griekse ministerie van Gezondheid.

Geregistreerde zelfmoorden zijn sinds voor de crisis zowat verdubbeld tot zes per 100.000 inwoners op jaarbasis. Maar deze officiële cijfers blijven aan de lage kant omdat in Griekenland een groot taboe over zelfmoord hangt. De Griekse Orthodoxe kerk weigert een overledene een uitvaart indien hij zelfmoord heeft gepleegd. Daarom doen familieleden zelfmoorden vaak voor als een ongeluk.

In juli al meldde het Britse gezaghebbende medische vakblad The Lancet dat de economische crisis steeds meer mensenlevens kost in de vorm van een toenemend aantal zelfmoorden. Tussen 2007 en 2009 werd in de EU een ongewone stijging van het aantal zelfmoorden vastgesteld. Dat is opmerkelijk omdat de zelfmoordcijfers sinds het begin van deze eeuw steeds waren gedaald. Vooral in die landen waar de crisis het hardst toesloeg ging het zelfmoordcijfer sterk naar boven. Griekenland bijvoorbeeld zag het aantal zelfmoorden bij mensen jonger dan 65 in 2008 met 17% toenemen in vergelijking met een jaar eerder, in Ierland steeg het cijfer met 13%.

http://www.businessinsider.com/incredible-photos-of-a-greek-man-setting-himself-alight-over-debt-2011-9

http://online.wsj.com/article/SB10001424053111904199404576538261061694524.html?mod=rss_europe_whats_news

http://www.express.be/joker/nl/brainflame/de-verborgen-kost-van-de-recessie-aantal-zelfmoorden-in-de-eu-neemt-toe/148973.htm

Bron : The Wall Street Journal / Express.be
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!