De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Liever echt Grieks bier”
Griekenland, Griekenland persoonlijke verhalen, Griekenland crisis, Griekenland bezuinigingen -

“Liever echt Grieks bier”

dinsdag 28 mei 2013 09:01
Spread the love

Met een groepje vrienden zitten we aan tafel. We kunnen het niet laten er even bij stil te staan dat we altijd nog meer op ons bord hebben dan alleen ‘ons dagelijks brood’. We hebben allemaal te maken met werkeloosheid, dakloosheid en financiele problemen in eigen, of naaste omgeving.  

“Je hebt er heel wat collega’s bijgekregen!”, zegt Angelos tegen Popi, jonge moeder van twee krullenbolletjes. Zij is werkzaam bij de Piraeusbank, die alle dochterondernemingen in Griekenland van de Cypriotische banken onder haar hoede heeft genomen. “Nu maar zien hoelang dat goed kan gaan”, reageert Popi, “het personeel van de Cypriotische banken heeft hogere lonen dan wij, deze banken hadden altijd veel geld. Ik verwacht dat we binnen een paar maanden allemaal, zonder uitzondering, met 50% gekort gaan worden, en alle medewerkers van de Piraeus bank, zijn de afgelopen jaren al flink gekort op hun loon”.

“Jij hebt altijd die deur naar Nederland nog!”, zegt ze, zich tot mij wendend, “als ik een achterdeurtje, een raampje of  slechts een luikje had, met uitzicht op een ander land, zou ik vandaag nog met mijn kinderen vertrekken!” Ik vertel dat het in Nederland ook steeds moeilijker wordt en dat ik een aantal werkeloze familieleden heb.  Angelos, nippend aan zijn biertje, zegt ook liever te willen vertrekken. “Er zit geen vooruitgang in dit land, er gebeurt niets positiefs! Ik ben alweer maanden niet uitbetaald. Dat is vaker gebeurd, en ik verwacht dat ik mijn geld zal krijgen, maar hoe ik deze maanden overleef lijkt niemand te interesseren!”

Samen met Angelos denkt 87% van de Griekse jongeren dat het de verkeerde kant opgaat met hun land. Angelos is werkzaam als informaticus bij een groot bedrijf en is druk aan het speuren naar een baan in Engeland, Nederland of Zweden. Hij heeft al diverse sollicitaties lopen, maar hij heeft geen haast: hij vertrekt alleen als hij iets goeds vind.  “Er gebeuren ook goede dingen,” denkt Thomas, “Kijk naar de Athener Brouwerij, die steeds meer grondstoffen van Griekse bodem gebruikt.

Het bedrijf zal dit jaar de hele gerstproductie van 2100 boeren gebruiken voor de bierproductie ( Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Heineken, ALFA, Fischer, Bios). Dat betekent twee keer zoveel als in 2012.” De Athener Brouwerij heeft in samenwerking met Griekse Instituten, de Agrarische Universiteit en Griekse wetenschappers , hoogwaardige graansoorten ontwikkeld die in de bieren verwerkt worden.” We moeten weer afhankelijk worden van eigen land en van eigen bronnen, dus dit is een stap in de goede richting,” denkt Thomas.

 “Toch heb ik liever echt Grieks bier zoals Vergina. De winsten van de Athener brouwerij stromen toch voornamelijk het land uit, naar Amstel en Heineken,”  vindt Angelos. Terwijl wij verder keuvelen hebben de controleurs van de trojka reeds onderhandeld met de regering om een oplossing voor de begroting te vinden die nog steeds te veel op gatenkaas lijkt. Nieuwe maatregelen – ontslagen en belastingen – hangen ons boven het hoofd. “Ik ben benieuwd wie van ons hier volgend jaar nog is, bij ons jaarlijkse etentje”, zegt Angelos, spelend met zijn Vergina bierflesje.

Geertje Spiliotopoulou-Nieuwenhuis

Dit is voorlopig het laatste blogbericht van onze blog Grieks Geluid, mogelijks komt er na de zomer een vervolg. Wie in Griekenland woont en zich geroepen voelt om zijn of haar persoonlijke verhaal te delen en mee te schrijven aan dit grote dagboek, kan nog steeds een bericht sturen naar de pagina ‘Ariadnes dream’ en/of ‘Hart voor Griekenland’. Alle verhalen dienen in de Nederlandse taal geschreven te worden. De teksten worden vertrouwelijk behandeld door de beheerders en anoniem gepubliceerd, tenzij uitdrukkelijk verzocht wordt om deze op naam te publiceren. De beheerders zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud en behouden zich het recht om een verhaal niet te publiceren of te corrigeren op spellings- en andere taalfouten. Inhoudelijke aanpassingen kunnen alleen gebeuren na overleg met de schrijver.

take down
the paywall
steun ons nu!