De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Na de politieinvasie: de Griekse publieke omroep ERT gaat door
Griekenland, Athene, ERT, Publieke omroep, Thessaloniki -

Na de politieinvasie: de Griekse publieke omroep ERT gaat door

maandag 30 december 2013 21:30
Spread the love

De nacht van 6 op 7 november viel in Athene oproerpolitie binnen in het hoofdgebouw van de publieke omroep ERT onder zelfbeheer. Het gebouw werd ontruimd en hermetisch afgesloten d.m.v. oproerpolitie, kettingen en handboeien. Toch gaat ERT na meer dan zes maand na de officiële sluiting nog steeds door. We geven een verslag van een Skype gesprek met Tanasis Vikopoulos van ERT3 in Thessaloniki.

Politieinvasie

Na de invasie van Radiomegaro, het ERT-hoofdgebouw in Athene, concentreerde onze strijd zich in Thessaloniki. Vanuit Athene kon niet meer uitgezonden worden. Geen TV, geen Radio. Niets. Maar elders bleef ERT doorgaan. Zowel in de verschillende lokale radiostations als in ERT3, die naast radio ook een televisiekanaal voor de Noord-Griekenland heeft. Gedurende een maand nam Thessaloniki de rol van Radiomegaro als zenuwcentrum van ERT over en waren de lokale radiostations met Thessaloniki verbonden.”

Volgens mij is de mislukte staking de dag voordien niet de reden van de ontruiming van Radiomegaro. Waarom maakte de regering dan niet ook onmiddellijk komaf met ERT3 en lokale ERT radiosations in Volos, Larissa en elders? Voor de regering werd het gewoon hoogdringend om over de nodige infrastructuur te beschikken om vanaf 1 januari het voorzitterschap van de EU op zich te nemen.“

Wat de regering niet verwacht had, is dat zowel het gebouw als het materiaal nog steeds in exact dezelfde staat waren als op de dag van de sluiting op 11 juni. Niets was beschadigd. De regering heeft desondanks toch honderduizenden euro’s uitgegeven aan transmitters, camera’s, kabels en andere uitrusting. Dat was de deal. Zo werkt kapitalisme.”

Onkruid vergaat niet

Sinds begin december zendt ERT Athene opnieuw een radiosignaal uit, vanuit een appartement ergens in de stad, gebruikmakend van nieuwe apparatuur zoals bijvoorbeeld de noodzakelijke transmitters. ERT Athene is zes maand na de officiële sluiting van ERT dus nog steeds in staat om een radioprogramma aan te bieden, wat erg hoopgevend is. Na enkele weken Thessaloniki, ligt het ERT hoofdkwartier terug in Athene. De lokale radiostations, die nog steeds hun eigen programma uitzenden, zijn opnieuw verbonden met ERT Athene.”

Het TV-signaal van ERT3 wordt nu wel nationaal uitgezonden. Heel wat van onze collega’s uit Athene, wat toch zo’n 500 kilometer zuidelijker ligt, zijn naar hier gekomen en zijn hier nog steeds, om zo aan de Griekse bevolking een continuïteit in het nationale TV-aanbod te garanderen. “

Het ERT-aanbod kan via internet bekeken en beluisterd worden (ertopen.com) en de Grieken die nog een analoog TV-signaal ontvangen, kunnen nog steeds ERT3 op hun TV-toestel ontvangen.“

Guerilla

We gaan door met onze strijd. We zijn hier nog steeds en we zullen hier blijven, eendrachtig tegen het zwarte scherm en tegen de zwijgende ether. Natuurlijk worden we gesaboteerd door de regering. Zo worden geregeld stoorsignalen uitgezonden op frequenties zeer dicht tegen onze radiofrequenties en worden kabels doorgesneden om ons analoge TV-signaal te stoppen. Maar wij hebben de beste technici en we vinden steeds een oplossing, hetzij door een nieuwe frequentie te zoeken, hetzij door de connecties te herstellen. Als er op vrijdag frequenties geblokkeerd worden, vinden we op zaterdag nieuwe. Worden kabels onderbroken op zondag, dan trekken ERT technici op maandag de bergen in om dit te herstellen. Het heeft wel wat weg van een guerilla.”

Solidariteit

Het klopt dat we na de politieinvasie begin november in Radiomegaro niet het massaal aantal mensen aanwezig was als op 11 juni, maar dit heeft alles te maken met het weer. De onaangenamere temperaturen trekken nu eenmaal minder mensen aan en lieten geen openluchtconcerten toe.“

Maar dit neemt niet weg dat de steun voor ERT onder de samenleving nog steeds enorm is. De eerste dagen na de politieinvasie slaagden we er via een mobiele studio toch in om het nieuwsbulletin van 9 uur ‘s avonds uit te zenden. De rechtstreekse uitzending vond plaats in open lucht vlak voor de gesloten poorten van Radiomegaro, met de oproerpolitie die alles hermetisch dichthield mooi in beeld op de achtergrond. We hadden meer dan een miljoen kijkers. Het was een astronomisch aantal. In Thessaloniki, van waaruit alles gecoördineerd werd, ontvingen we per minuut duizenden solidariteitsberichten via internet en telefoon. Het was gewoon nog onmogelijk om een deftig programma te maken. De berichten kwamen vanuit Griekenland, Europa, Canada, de Verenigde Staten, Australië… Het was enorm.”

Nea Dimokratia, PASOK en DIMAR zijn tot nog toe de enige partijen die de nieuwe zender DT erkennen. De oppositiepartijen willen wel op ERT verschijnen, maar nog steeds niet op DT. Syriza had na de politieinvasie in het parlement een motie van wantrouwen tegen de regering ingediend, waarbij de regering één zetel verloren is doordat een PASOK-lid weigerde de regering te steunen en prompt uit de partij gezet werd.”

Zelf-beheer

In Thessaloniki organiseren we een zelfbeheerde gratis cinemaclub, die een enorm succes kent. Dit jaar werden 21 films vertoond, met gemiddeld 155 aanwezigen per vertoning, waarvan 40% blijft voor de nabespreking. Onze vrees voor een lagere opkomst in November door het internationaal filmfestival in Thessaloniki bleek ongegrond. Daarnaast organiseren we ook andere publieke activiteiten. De voorbije zondag was iedereen welkom voor een kerstactiviteit. We kregen een kerstboom cadeau en nodigden de mensen uit ze te versieren.“

We hebben geen management of directie. Hier in Thessaloniki worden alle beslissingen genomen op de wekelijkse algemene vergaderingen. Wie is er verantwoordelijk voor het poetsen? Wat zullen we uitzenden? … Dit is op een lokaal niveau, maar ook nationaal zijn we ons aan het organiseren en hebben we onlangs een stuurgroep gestemd op een algemene vergadering.”

Ondertussen nemen we ook onze voorzorgen in geval ook de gebouwen in Thessaloniki ontruimd worden en hebben we elders de nodige backup voorzien. De regering is nog niet van ons af.”

KV

take down
the paywall
steun ons nu!