De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Griekse redding splijt Europa in twee kampen
Europa, Griekenland, Eurozone, Faillissement, Schuldherschikking, Bazooka -

Griekse redding splijt Europa in twee kampen

woensdag 28 september 2011 12:08
Spread the love

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble heeft plannen om het EFSF uit te breiden van 440 miljoen tot 2.000 miljard euro ‘idioot’ genoemd. ‘Ik begrijp niet hoe iemand in de Europese Commissie zo’n dom idee kan hebben. Als gevolg van zo’n zet zouden de AAA-ratings van de andere lidstaten in het gedrang komen. Het heeft geen zin,’ zei Schauble.

Eerder deze week maakten verschillende media gewag van een zogenaamd ‘bazookaplan’ om de eurozone te redden. Naast een uitbreiding van het European Financial Stability Fund, zouden banken worden geherkapitaliseerd en zou de Griekse schuld voor 50% worden afgeschreven.

Schauble was uiterst kritisch voor de VS en raadde Amerika aan eerst zijn eigen zaken te regelen, eerder dan Europa lessen te geven. ‘Het is altijd makkelijk om anderen advies te geven,’ zei Schauble op de uitspraken van de Amerikaanse president Barack Obama, die de Europese leiders ervan beschuldigde de schuldencrisis te laten escaleren tot op een punt waarop ‘de ganse wereld bang is geworden’. ‘Ik ben bereid advies te geven aan de Amerikaanse regering,‘ zei Schauble nog. Het plan om de ESFS gevoelig uit te breiden wordt gesteund door Tim Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën.

Maar ook binnen Europa blijven grote obstakels een oplossing in de weg staan. Duitsland en Nederland voeren een groep van zeven landen aan die banken een groter deel van het verlies willen laten slikken dan de 21% die twee maanden geleden werd overeengekomen; Frankrijk en de ECB vrezen dat zo’n verhoging een nieuwe verkoopgolf van aandelen van banken die Grieks staatspapier in de boeken hebben zal veroorzaken op de beurzen.

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8793010/Germany-slams-stupid-US-plans-to-boost-EU-rescue-fund.html

http://www.express.be/business/nl/economy/krijtlijnen-voor-redding-van-de-eurozone-lekken-uit/153144.htm

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/69902e72-e926-11e0-af7b-00144feab49a.html#axzz1ZDr0Sap3

Bron :  Financial Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!