De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Tegengas
Tegengas

Burgerbeweging Tegengas projecteert protest-slogans op energiecentrales in Seraing en Flémalle

Burgerbeweging Tegengas/Dégaze projecteerde maandagavond 16 mei een reeks boodschappen op de bestaande gascentrales van Luminus in het Luikse Seraing en op de voormalige energiecentrale van Engie in het naburige Flémalle. "La guerre carbure aux fossiles" en "Nos factures, leurs profits. Dégaze!". Onder meer met de projectie van die slogans benadrukte de burgerbeweging haar protest tegen de geplande bouw en subsidiëring van twee nieuwe fossiele gascentrales in deze gemeentes.

woensdag 18 mei 2022 11:55
Spread the love

 

“Met twee nieuwe gascentrales op minder dan 5 km van elkaar, én nog zeker 10 jaar langer een actieve kerncentrale in onze achtertuin, dreigt onze regio de elektriciteits-vuilbak van het land te worden,” zo zegt Léo Tubbax, buurtbewoner en woordvoerder van Dégaze Seraing/Flémalle. “Wanneer er dichte mist  is in winterse omstandigheden, gaan de 6 centrales in de Luikse Maasvallei dan de ademhaling van de bewoners bemoeilijken en luchtwegenpatiënten naar de spoedgevallendienst sturen.”

Foto: Tegengas

Foto: Tegengas

Naast de lokale impact van nieuwe gascentrales, ziet Tegengas fossiel gas als de rode draad tussen oorlog, hoge energiefacturen en klimaatverandering. “De twee nieuwe gascentrales samen zullen ieder jaar naar schatting een astronomische 25 terawattuur fossiel gas verbranden, dat is maar liefst 13% van het totale Belgische gasverbruik. We hebben er echter alles bij te winnen om zo snel mogelijk van het gas af te geraken, niet enkel Russisch, maar alle fossiel gas,” verklaart Ike Teuling. “Gas voedt oorlog, gas doet energieprijzen pieken en gas ontwricht het klimaat. Anno 2022 is er geen enkele goede reden om -mét zelfs subsidies erbij- gloednieuwe gascentrales te bouwen. Niet in Vilvoorde, noch in Seraing, noch in Flémalle, nergens niet.”

Foto: Tegengas

De bevoegde Waalse ministers, Tellier (milieu – ECOLO) en Borsus (urbanisme – MR) hebben de vergunningen toegekend, Henry (klimaat – ECOLO) heeft laten begaan. Het is onverklaarbaar dat de uitstoot van elke gascentrale individueel beoordeeld wordt, maar er geen onderzoek gebeurd is naar de gezamenlijke impact van de 6 gascentrales, het vliegveld van Bierset en het verkeer op de omliggende snelwegen op de bewoners.

 

Tussen 25-29 mei organiseert de burgerbeweging een Cyclo Tour. Deze relais-fietstocht doet de verschillende locaties in het land aan waar er nieuwe gascentrales gepland worden. Het orgelpunt van die tocht vindt op zondag 29 mei plaats in de Luikse Maasvallei waarbij Tegengas samen met buurtbewoners actie zal voeren in zowel Seraing, Flémalle als bij de kernreactor Tihange 3 waarvan de levensduur zou verlengd worden.

* 6 centrales: 2 van Luminus in Angleur, 2 oude en 1 nieuwe in Val-St Lambert, 1 nieuwe in Les Awirs.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!