Gewonde kinderen in Gaza 2023 als gevolg van de hevige bombardement. Foto: Wafa (Q2915969), Wikimedia Commons

Oorlog tegen Gaza: geen commandocentrum gevonden onder Al-Shifa ziekenhuis

"Handen omhoog!” Woensdag viel het Israëlische leger het grootste ziekenhuis van Gaza binnen. Op voorhand was het al bestookt met sluipschutterdrones en artillerie. In het complex bevonden zich meer dan 4000 mensen, waaronder patiënten, verzorgers en ontheemden. Er werd geen bewijs gevonden dat Hamas er een commandocentrum had gevestigd.

vrijdag 17 november 2023 13:55
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*    *    *

 

Al enkele weken zijn ziekenhuizen het toneel van de meest gruwelijke en dramatische taferelen in de oorlog tegen Gaza. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn 22 van de 36 ziekenhuizen ‘buiten gebruik’.

In de ziekenhuizen die nog werken stromen de mortuaria vol met lijken en liggen de gangen vol met gewonden, die steeds minder behandeld kunnen worden vanwege het tekort aan benzine en medicijnen. Vrouwen ondergaan een keizersnede zonder verdoving. Idem voor operaties en behandeling van brandwonden.

Vrouwen ondergaan een keizersnede zonder verdoving

Na het evacuatiebevel van het Israëlische leger hebben veel mensen hun toevlucht gezocht o.a. in ziekenhuizen. Dat maakt de chaos nog groter. Volgens de VN, de WHO en ngo’s zou “een ziekenhuis nooit mogen aangevallen worden”. Maar daar trekt het Israëlisch leger zich niets van aan.

Bestorming van het Al-Shifa ziekenhuis

Op woensdag 15 november bestormden Israëlische grondtroepen het Al-Shifa ziekenhuis in het noorden van Gaza Stad. Al dagen waren ze aan het oprukken en bestookten ze het ziekenhuis met sluipschutterdrones.

Sluipschutterdrone. Foto: Rawpixel

Vooraf had de Israëlische legerleiding de artsen van het ziekenhuis telefonisch ingelicht over de op handen zijnde aanval. Maar de arts Munir Al-Barsch, wiens telefoongesprek online werd uitgezonden, had het verzoek van het Israëlische leger afgewezen.

Alle gangen in het zes verdiepingen tellende ziekenhuis lagen vol met mensen, patiënten en binnenlandse ontheemden. Zelfs de operatiekamer was overvol. Als de troepen het ziekenhuis zouden binnenkomen, zou dat angst en hysterie veroorzaken.

En dat deed het ook. Bij de aanval werden mortiergranaten en raketten gebruikt. Toen Israëlische soldaten het ziekenhuis binnenvielen schreeuwden ze over luidsprekers in het Arabisch: “Alle mannen van 16 jaar en ouder, steek je handen in de lucht en kom uit de gebouwen naar de binnenplaats om je over te geven!”

Dokter Munir Al-Barsch. Foto: Via Tik Tok

Ongeveer duizend mannen verzamelden zich op de grote esplanade van het ziekenhuiscomplex, met de handen in de lucht. Sommigen werden naakt uitgekleed door Israëlische soldaten.

In de gangen van de verschillende afdelingen van Al-Shifa, waar ook heel wat buitenlandse artsen werken, o.a. Artsen zonder Grenzen (AZG), schoten Israëlische soldaten in de lucht terwijl ze van kamer naar kamer gingen, op zoek naar Hamas-strijders.

In de gangen van het ziekenhuis schoten Israëlische soldaten in de lucht terwijl ze van kamer naar kamer gingen

Op het moment van de bestorming waren er 650 patiënten, waaronder 100 in kritieke toestand, in wat eens het modernste en grootste ziekenhuiscomplex was in de belegerde Palestijnse kuststrook. Er waren 700 artsen en verplegend personeel in de kliniek, evenals zo’n 3.000 ontheemden die er hun toevlucht hadden gezocht.

De eerste beelden van het ziekenhuis tonen een spoor van vernieling. Bij de bestorming werden tientallen mensen gedood in de kamers van de polikliniek en de afdeling cardiologie. Minstens 13 mensen kwamen om bij explosies op de parkeerplaats van het ziekenhuis, waar honderden mensen hun toevlucht hadden gezocht in tenten.

Het ziekenhuis kondigde aan dat er een massagraf voor 120 doden wordt voorbereid op het ziekenhuisterrein.

Waar blijft het bewijs?

Om de bestorming te legitimeren beweren de Israëlische legerleiding en de regering dat Hamas zijn commandocentrum had gevestigd in dit ziekenhuis. Maar daar is geen enkel afdoend bewijs van geleverd. Integendeel, het gefabriceerd bewijsmateriaal komt eerder lullig over.

Zowel het ziekenhuispersoneel als Hamas hebben de beschuldigingen ontkend. Als Israël er niet in slaagt bewijzen te leveren dan hebben we volgens CNN te maken met ernstige schendingen van het humanitair recht.

x

“Israël staat onder grote internationale druk om zijn beweringen over de infiltratie van Hamas in het ziekenhuis te bewijzen, om zo sommige van zijn militaire beslissingen te rechtvaardigen – die anders een mogelijke ernstige schending van het internationaal humanitair recht zouden kunnen vormen.”

CNN: “De aanval zou een mogelijke ernstige schending van het internationaal humanitair recht kunnen vormen”

“Er zijn zeker nog geen aanwijzingen dat de troepen een tunnelstructuur met ondergrondse kamers op meerdere niveaus hebben blootgelegd – van het soort dat werd geïllustreerd in een animatie die de legerwoordvoerder bijna drie weken geleden tijdens een briefing presenteerde.”

Waar blijft de onvoorwaardelijke veroordeling van onze regering op deze oorlogsmisdaden? Welke verschrikkingen moeten er nog meer plaatsvinden vooraleer we onze diplomatieke banden met dit Apartheidsregime verbreken? Hoe veel duizenden doden moeten er nog vallen vooraleer we aan sancties beginnen denken? De wereld kijkt toe. Wir haben es gewusst.

 

Bronnen:

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!