De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Verkiezingen van juni moment van de waarheid” (VVJ-voorzitter Kris Van Haver)

“Verkiezingen van juni moment van de waarheid” (VVJ-voorzitter Kris Van Haver)

zaterdag 4 mei 2024 12:47
Spread the love

 

“De verkiezingen van juni krijgen de allure van een moment van de waarheid: de vrije meningsuiting, de democratie, de rechtsstaat en persvrijheid staan op het spel. Het lijkt fictie in een land als België, maar het voorbeeld van autoritaire regimes in Polen en Hongarije toont aan hoe snel de rechtsstaat ontmanteld kan worden”. Dat schrijft Kris Van Haver, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) in het editoriaal van De Journalist, het magazine van de VVJ.

Van Haver verwijst hierbij naar de opmars van radicaal-rechtse en linkse partijen, van het wantrouwen in de politiek en in het verlengde daarvan misprijzen voor de media, een evolutie die zich overal in de EU lijkt voort te doen. De gevolgen hiervan manifesteerden zich de afgelopen jaren reeds in enkele landen. “De democratisch verkozen regering van premier Tusk in Polen heeft het heel moeilijk om de klok na acht jaar bewind van de rechts-conservatieve PiS-regering terug te draaien. Een hervorming van het gerecht doorvoeren blijkt aartsmoeilijk; de depolitisering van de openbare omroep is evenmin een sinecure”.

Ze verwijst hierbij naar uitspraken die Apache-hoofdredacteur Karl Van den Broeck doet in het magazine naar de wijze waarop het Vlaams Belang in haar verkiezingsprogramma journalisten viseert met het schrappen van subsidies en platformen voor factchecking. “Politieke keuzes worden gemaakt door de kiezer, niet door journalisten. Maar ook de kern van het journalistieke werk bestaat uit het maken van keuzes over wat relevant is, zinvol, betrouwbaar én voldoende gecheckt. Journalistiek is mensenwerk en verdomd nodig voor het behoud van een vrije, democratische samenleving”, aldus Van Haver.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!