De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voor de lokale verkiezingen in São Paulo komt links met eenheidskandidaat

Voor de lokale verkiezingen in São Paulo komt links met eenheidskandidaat

donderdag 16 mei 2024 06:52
Spread the love

Guilherme Boulos(PSOL), een van Libanese dokterszoon, runt als eensheidskandidaat voor linkse partijen in São Paulo (SP). Er is nog een alternatief dat sterk vertegenwordigd is en dat is Tabata do Amaral van de PSB. Op rechts is het uittredent burgemeerster Nunes die de klokslaat. Boulos is een oude rot die begon met het recht op huisvesting in São Paulo.

Boulos ging na zijn bachelor filosofie op straat leven met de daklozen. Daaruit ontstonden de movimento de trabalhadores sem teto (MTST). Hij organiseerde een hevige strijd rond het recht op huisvesting. Daarna in 2018 was hij presidentskandidaat samen met Manuela (PCdoB) en Haddad (PT) die verloren ze van Bolsonaro. In 2020 deed hij het opnieuw voor de PSOL in SP, maar dan voor Burgemeester. Samen met Erundía kreeg hij 40% van de stemmen van Bruno Covas die later stierf als burgemeester, waardoor Nunes aan de macht kwam. Die was weinig zichtbaar en investeerd voornamelijk in de privatisering van overheidsbedrijven en Financieën.

Voor deze verkiezingen zijn de partijen dus geen kartel zoals de vorige keer in 2020. Toen was er een Frente Ampla. De figuur boulos komt uit Trotskiystische hoek bij de PSOL. Dat is eigenlijk een samengaan van acht extreem-linkse partijen. Het is een zeer jonge partij. Natuurlijk is Boulos voorlopig maar een vliegenvanger. De echte macht ligt nog altijd bij de PT. Daar wordt nog relatief in dezelfde richting gekeken en kritiek wordt niet gedult. Boulos zal dus op de lijst staan van de partijen van de tijdelijke coalitie: Socialistische Partij van Arbeid (PSOL), Communistische Partij van Brazilië (PCdoB), Arbeiderspartij (PT), Duurzaamheidsnetwerk (REDE) en de Burgerpartij (REN).

São Paulo is de grootste stad van Brazilië en het economische hart van Latijns-Amerika. Je vindt er de laatste industrie van Brazilië en een kolonie Japanners. De laatste jaren zijn er veel Zuid-Koreanen naan São Paulo gekomen. De belangrijke politici komen meestal uit São Paulo en hebben daar hun uitvalsbasis. Wie wint in Brazilië is niet meteen President, want dat wordt beslist in Minas Gerais.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!