De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Enkele kanttekeningen rond de berichtgeving over Palestina

Enkele kanttekeningen rond de berichtgeving over Palestina

donderdag 16 mei 2024 18:14
Spread the love

‘Israël koloniseert en Hamas voert een pogrom uit’, waar iedereen overzwijgt is de realiteit dat het conflict tussen Hamas en Israël nog geen ‘sciencía cierta’ is. Toch is er één hou vast, het is het meest gemediatiseerde conflict ooit, maar de pers staat voor verbolgen feiten. (De visuele aanslag op onze hersenen doet mensen zwijgen en toeknikken). Toch een paar knikkers die zijn blijven luisteren, want dit is voornamelijk een mondelingvertelt conflict zoals de traditie is in de Islam-gemeenschap.

Arabisch is shafawy of een mondelinge taal. Uit de grond van onze land groeide al snel het idee dat met de huidige situatie in het Midden-oosten de Joodse gemeenschap binnen de MR eens een gevaarlijke pion zou kunnen zijn op het moment van een ‘moment decisive’ in Palestina. Duidelijk werd dit door de positie van de Europese Commissie onderleiding van Charles Michel (co-voorzitter). Dit bevestigde enkel de theorie dat Joods Europa ook een belangrijke stem heeft in de debatten rond Israël. In zeker zin weten we dit, maar er zijn natuurlijk pro en contra stemmen binnen de gemeenschap; Christenen, Joden, Islamieten, Druzen, …

Binnen Europa heeft Israël een belangrijke stem, dit betekend dat de moslims ook hun stem moeten verdedigen in Europa. Natuurlijk is de hegemonie bijna compleet. Duitsland en Nederland komen vanuit een man made historisch gegroeid collectief bewustzijn naar een anti-Palestijnse houding. “Zelf de Kameroense publieke denker Achile Membe werd anti-semiet verklaart in Duitsland omdat hij over de Palestijnse strijd redeneerde”. Frankrijk is een niet-religieus land dus problemen in het heilige land horen daar nietzo tot de publieke sfeer, dat land een migratie darling van de Egyptenaren.

Dan zijn er nog Ierland, Spanje en België die trouwe bondgenoten zijn van Palestina. België wordt een de nieuwe veilige haven voor de Palestijnse vluchtelingen, maar ze zouden snel in Spanje staan moest er iets mislopen  of beter Palestijnen in Jordanië staan daar al. “De Palestijnen zijn zoals de Armenen de handelaars van het Ottomaanse Rijk, waar er Palestijnen zijn is er Tharwa, of rijkdom”. “De Palestijnse Diaspora in de VS heeft geld genoeg”, ‘en in Latijns-Amerika is er genoeg mankracht’. Natuurlijk moet er in België gezwegen worden want Israël is onze natuurlijk hegemoon (dixit Wj) . Brussel zou eens het epi-centrum van het conflict kunnen worden zoals we dit al leerde in eerdere literatuurstudies en cohorte onderzoeken in de pers van tot u dienst.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!