De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

China en Rusland hand in hand tegen het Westen?

China en Rusland hand in hand tegen het Westen?

donderdag 16 mei 2024 07:32
Spread the love

‘China en Rusland hand in hand tegen het Westen?’, het zou uit een pamflet van de Nederlandse communistische partij kunnen komen. Toch is het anno 2024 wereldnieuws, omdat beide landen na 75 jaar samenwerking voor de 43ste keer elkaar ontmoeten. Vandaag en vrijdag zullen Xi en Putin elkaar wederzijdse vriendschap tonen en economsche samenwerking bespreken. Toch zijn dit twee Imperia die naast elkaar hebben bestaan. Hun samenwerking is zelf de creatie van een Nederlander.

Henk Sneevliet is deze bekende Nederlander in China. Lenin stuurde hem in 1921 naar Shanghai om de oprichting van de Communistische Partij China te begeleiden. Op 23 juli 1921 kwamen 13 mannen samen in Shanghai voor het Eerste Nationale Congres van de Communistische Partij China, waaronder Henk Sneevliet. Hij was een van de oprichters van de partij.

Het communisme is zeer Russich en werd dus geïmporteerd door een nederlander in China. Toch is het niet om de twee landen dezelfde bedrading hebben ze daarvoor samenwerken. Naast Harbin, een Russiche stad in Rusland is er niet veel dat deze twee landen bindt, natuurlijk is de zoektoch van China naar grondstoffen een belangrijke motor voor economische samenwerking met Rusland.

Ter herinnering deze twee imperia staan apart en er is nooit veel samenwerking geweest. Handel is zelf niet vanzelfspreken en op internationale fora is er ook weinig dialoog.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!