overstroming
Foto: cc haithanh
IPS

Waterproblemen zadelen wereldsteden op met miljardenfactuur

Droogte, overstromingen en kusterosie vormen een enorm risico voor steden over de hele wereld. De kosten kunnen oplopen tot 194 miljard dollar (184 miljard euro) per jaar tegen de helft van deze eeuw, stelt onderzoek in 96 steden.

donderdag 23 juni 2022 11:04
Spread the love

 

De steden hebben zich verenigd in het internationale netwerk C40. Op basis van hun gegevens werd een momentopname gemaakt van de klimaatcrisis vandaag, en van daaruit werden ook trends voor de komende decennia ingeschat.

Overstromingen

Daaruit blijkt dat vooral rivieroverstromingen de rekening voor steden zullen doen stijgen. Halverwege deze eeuw zullen naar schatting 7,4 miljoen stedelingen erdoor getroffen worden, met een totale kost van 64 miljard per jaar. Als ook andere extra kosten meegerekend worden, bijvoorbeeld volksgezondheid, dan stijgt de factuur naar 136 miljard per jaar.

Steden in het zuiden zijn tot tien keer kwetsbaarder voor de gevolgen van die overstromingen.

De analyse waarschuwt ook dat driehonderd stroomcentrales risico lopen, waarvan de helft in de VS. Ook 2.400 ziekenhuizen en gezondheidscentra lopen gevaar, waarvan bijna de helft in India.

De overstromingen treffen zowel steden in het noordelijke als het zuidelijke halfrond, maar steden in het zuiden zijn tot tien keer kwetsbaarder voor de gevolgen van die overstromingen.

Droogte en zeespiegelstijging

Tegelijk wordt ook droogte een groeiend probleem, goed voor 111 miljard dollar (105 miljard euro) per jaar voor alle C40-steden samen. Opvallend: die kosten staan zo goed als vast, ook als de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs gehaald worden.

Het meest getroffen zijn steden als het Zuid-Afrikaanse Pretoria en het Chinese Chengdu. Maar ook in westerse steden als Chicago, Phoenix, Lissabon, Barcelona en Warschau zal de factuur door droogte met minstens 20 procent stijgen tegen 2050.

Opvallend: die kosten staan zo goed als vast, ook als de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs gehaald worden.

Tot slot speelt de stijgende zeespiegel de steden parten. Voor een stad als New Orleans kost het probleem nu al 1.564 dollar (1.480,71 euro) per inwoner, en die rekening zal meer dan verdubbelen tegen het midden van de eeuw. In een stad als het Bengalese Dhaka kunnen de kosten zelfs 65 keer hoger worden dan vandaag. Ook steden als Calcutta en Ho Chi Minh-stad zien de kosten verveelvoudigen.

Samenwerking

De steden in het C40-netwerk willen nauw samenwerken om de uitdagingen het hoofd te bieden en hun bevolking te beschermen tegen zowel droogte als overstromingen.

“De klimaatcrisis is een van de grootste wereldwijde bedreigingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd”, zegt Sadiq Khan, burgemeester van Londen en huidig C40-voorzitter. “Hier in Londen ondervinden we al aan den lijve de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis, met de plotselinge overstromingen afgelopen zomer die huizen, bedrijven, treinstations, ziekenhuizen getroffen hebben en het leven in delen van de hoofdstad tot stilstand brachten.”

Khan wijst er op dat de crisis ook sociale en raciale onrechtvaardigheden verergert. “De gevolgen van de klimaatcrisis hebben niet in gelijke mate gevolgen voor burgers – we weten dat de meest kwetsbaren – vooral die in het Zuiden – de ergste gevolgen van klimaatverandering ondervinden.

Armoede, deprivatie en ongelijkheid op gezondheidsgebied zullen ook het vermogen van mensen verminderen om zich voor te bereiden en te reageren op extreem weer en te herstellen van overstromingen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!