Bron: KVS
Podcast -

Proces Mawda: ‘De beschuldigde die niemand heeft gehoord’

KVS lanceert de podcast 'De beschuldigde die niemand heeft gehoord': een getuigenis vanop de eerste rij van het proces-Mawda. Dit vanuit de noodzaak om, in de aanloop naar het verdict op 12 februari, ter sprake te brengen wat tot nu toe niet werd gehoord.

donderdag 11 februari 2021 13:50
Spread the love

 

In de nacht van 16 op 17 mei 2018 kwam de tweejarige Mawda om door een politiekogel op de snelweg nabij Bergen. Deze week valt het verdict in de rechtszaak die de verantwoordelijke(n) voor haar dood moet aanduiden.

In deze zaak zijn er drie beklaagden: de Belgische politie-agent die het fatale schot loste en twee Iraakse jongemannen die in het busje zaten. Het vonnis volgt op vrijdag 12 februari, maar het proces zal essentiële vragen onbeantwoord laten.

Waarom ontkenden agenten en parket aanvankelijk dat de peuter door een politiekogel om het leven kwam? Waarom kregen de Irakezen tijdens het proces een andere behandeling dan de agent? Waarom riskeren zij 10 en 7 jaar celstraf en de agent slechts 1 jaar met uitstel? Waarom kregen ze amper het woord? En waar waren de media op de dag van hun verdediging in de rechtbank?

Wij, theatermakers van KVS, willen in deze podcast het verhaal brengen van “de beschuldigde die niemand heeft gehoord”: de vermeende chauffeur. Niet om de schuldvraag te beantwoorden, want dat is niet onze rol, maar om recht te doen aan de menselijkheid die hem werd ontnomen. Om zijn stem alsnog te laten klinken in een zaak waarin geen plaats was voor zijn verhaal.

Misschien zat hij aan het stuur van het vluchtende busje, misschien ook niet. Misschien is hij een mensensmokkelaar, misschien ook niet. Bovenal is hij een mens op zoek naar een beter leven. Schuldig of niet: ook hij heeft het recht gehoord te worden. Recht op een eerlijk proces.

Deze podcast is een reenactment van wat theatermakers Kristin Rogghe en Marie-Aurore d’Awans noteerden en observeerden tijdens het proces. Als burgers die bekommerd zijn om de rechtstaat, zochten ze een vorm om naar buiten te brengen wat ze hadden meegemaakt.

Beluister de podcast hier:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!