Foto: Camille

Politiemoord Mawda herdacht op Brusselse reclameborden

In de nacht van 29 op 30 september hebben actievoerders een 100-tal reclameborden in Brussel overplakt met affiches van Mawda. De veroordeelde agent en de Belgische Staat gingen in beroep tegen hun veroordeling. Dit proces ging door op 30 september en 1 oktober. De uitspraak wordt later verwacht.

vrijdag 1 oktober 2021 22:29
Spread the love

 

Actievoerders hebben in de nacht van 29 op 30 september een 100-tal reclameborden over heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest overplakt met affiches van Mawda. De 2-jarige Mawda Shawri werd op 17 mei 2018 vermoord door een politieagent tijdens een achtervolging in de gemeente Ghlin.

Foto: Camille

De Koerdisch-Iraakse kleuter was met haar ouders op de vlucht voor de oorlogsterreur in Irak. Zelf werd zij in 2016 in Duitsland geboren tijdens deze vlucht. Op het eerste proces tegen de betrokken agent die op de bestelwagen vuurde waar Mawda op de schoot van haar moeder zat werd hij tot een jaar voorwaardelijk gestraft. De Belgische Staat en de agent gingen tegen dit vonnis in beroep. Zij willen volledige vrijspraak.

Foto: Camille

De politie veranderde meermaals zijn versie van de feiten en moest uiteindelijk toegeven dat het fatale schot zonder provocatie was afgevuurd, zonder dat er sprake was van enige wettige zelfverdediging.

De actievoerders willen met hun actie de aandacht vestigen op dit proces: “Dit proces stelt niet alleen de verantwoordelijkheid van één agent in vraag, maar ook de Belgische Staat, die dit soort drama’s toelaat en aanspoort door zijn migratiebeleid”, aldus Camille, een van de activisten.

Foto: Camille

Met hun actie vragen zijn aandacht voor dit proces in beroep, waar volgens hen veel te weinig over wordt gesproken. Bovendien zien zij hun actie als steun voor de familie van Mawda.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!