Kunstwerk 'The passenger' van Arne Quinze.
Justice4Mawda

Arne Quinze stelt kunstwerk in Bergen open voor solidariteit met Mawda

Morgen eindigt in Bergen de rechtszaak rond de dood van Mawda, de kleuter die in 2018 de dood vond door een politiekogel. Vóór het gerechtsgebouw laat kunstenaar Arne Quinze zijn grootse houten installatie ‘The Passenger’ aanpassen met honderden brieven van burgers aan de rechter. 

woensdag 9 december 2020 14:55
Spread the love

In aanloop naar de uitgestelde slotdag van het proces op 10 december zwelt de binnen- en buitenlandse solidariteit en verontwaardiging rond de dood van Mawda opnieuw aan. Onder meer Roger Waters van Pink Floyd liet in een filmpje op sociale media zijn ontsteltenis horen over de lichte straf die de openbaar aanklager voorstelt voor de politieagent die de fatale kogel afvuurde: slechts één jaar met uitstel.

‘Ik kan het nauwelijks geloven’, betoogt Waters op de facebookpagina van de campagne Justice4Mawda. ‘Dat is van het niveau: stoute jongen, nooit meer doen, hoor! En intussen dreigt de jonge chauffeur van het busje wél tien jaar in de cel te vliegen. Dat klinkt compleet onrechtvaardig, maar ook compleet typisch. Ik smeek mensen in België om zich voor het gerechtsgebouw te verzamelen tegen deze aanfluiting.’

Ook schrijver Tom Lanoye uitte zich al furieus. ‘De getuigenis van de agent was pijnlijk, maar uiteindelijk vooral een anekdote. Waar het om gaat, is dat deze zaak bijna weer in de doofpot werd gestoken. Er is een patroon dat we ook bij vele andere gevallen zagen, van Jonathan Jacob tot Jozef Chovanec. Ook deze zaak is geen ongeluk, maar duidt eens te meer aan hoe het systeem niet zelfreinigend genoeg is. En dat moet stoppen!’

Nu sluit beeldend kunstenaar Arne Quinze zich bij het protest aan. Hij biedt morgen zijn straatvullende installatie ‘The Passenger’ op de stoep van het gerechtsgebouw aan als canvas voor brieven en solidariteitsboodschappen van verontwaardigde burgers. Actiegroep Justice4Mawda verspreidde daarvoor op sociale media een video-oproep: ‘Schrijf hier een brief aan de rechter, om samen heel duidelijk te maken dat we gerechtigheid vragen.’ Honderden brieven zullen tijdens de slotdag van het proces in Bergen aan Quinzes kunstwerk wapperen.

‘Niet alleen als mens, maar ook als vader van 5 kinderen ben ik erg begaan met het lot van Mawda en vele anderen’, aldus Quinze. ‘Ik vind het absoluut ongehoord dat zulk zinloos geweld en machtsmisbruik nog steeds kunnen voorvallen, en al helemaal jegens kinderen. Dat nét mensen die al op de vlucht zijn voor geweld, op deze manier getroffen worden, zou nooit meer mogen gebeuren.’

Vanavond wordt vanuit het Kaaitheater vanaf 19u (vanaf 20u15 in Het Nederlands) ook een panelgesprek gelivestreamd rond Operatie Medusa, de omstreden actie van de federale politie tegen transmigranten. Het was tijdens zo’n operatie dat Mawda op 17 mei 2018 omkwam op de snelweg nabij Bergen. Deskundigen in Europese migratiepolitiek laten hun licht schijnen op het bredere plaatje achter het politionelegrenzenbeleid

Facebook: https://www.facebook.com/JusticeMawda/

Livestream: https://www.facebook.com/events/391033572141817

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!